13 °C Budapest

Alkoholt a tankba! - Így is lehet autózni...

Pénzcentrum
2006. január 12. 13:50

Brazíliában az elmúlt évben több olyan autót értékesítettek, mely alkohollal is működik, mint amennyi hagyományos modell talált gazdára.

Brazíliában az elmúlt évben több olyan autót értékesítettek, mely alkohollal is működik, mint amennyi hagyományos modell talált gazdára.

 

Az vegyes meghajtású autók az etanol és benzin bármely kombinációjával mennek. Ez a típus a brazil piac 53.6%-át tette ki 2005-ben.

 

Brazíliában 25 éve gyártanak etanol-meghajtású kocsikat, ezek azonban a ’80-as évek vége óta nem szárnyalták túl értékesítésben a benzines modelleket. (Brazília a legfrissebb adatok szerint 2.4 millió autót gyártott tavaly, melyből 1.7 millió a hazai piacon talált gazdára.)

 

A brazilok több mint 20 éve indították el az alkohol-programot, hogy ezáltal csökkentsék az ország üzemanyagimport-függőségét. Az ötletet később elvetették, amikor a cukor ára  felment, az olajárak pedig csökkenésnek indultak. (Az ethanolt a cukornádból nyerik ki.)

 

Úgy tűnik az alkoholos autók ismét kedveltté váltak, mely annak is köszönhető, hogy a vegyes meghajtású autók vásárlására 14%-os adó vonatkozik, míg a tisztán benzin meghajtásúakra 16%-os.

NAPTÁR
Tovább
2021. május 13. csütörtök
Szervác, Imola
19. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. május 12. 21:06