Lépj egyet előre!

Pénzcentrum
2006. január 11. 08:04

Átlagosan 262 500 forint képzési támogatást vehetnek igénybe az idén mindazok, akik nem rendelkeznek alapfokú iskolai végzettséggel, szakképesítéssel, vagy szakmájuk nem piacképes - közölte Csizmár Gábor foglalkoztatáspolitikai és munkaügyi miniszter a tárca keddi sajtótájékoztatóján.

 
Átlagosan 262 500 forint képzési támogatást vehetnek igénybe az idén mindazok, akik nem rendelkeznek alapfokú iskolai végzettséggel, szakképesítéssel, vagy szakmájuk nem piacképes - közölte Csizmár Gábor foglalkoztatáspolitikai és munkaügyi miniszter a tárca keddi sajtótájékoztatóján.
A miniszter elmondta: a Lépj egyet előre! programot most 4 milliárd forinttal indítják. Ezt 75 százalékban az Európai Unió, 25 százalékban a Munkaerőpiaci Alap finanszírozza. Ez a pénz 10-15 ezer személy képzésére elegendő, de nagyobb érdeklődés esetén további forrásokat csoportosítanak át, emellett igénybe vehető majd egy újabb európai uniós finanszírozás is.
A munkaügyi kirendeltségeken jelentkezhetnek az érdekeltek az akkreditált képzőintézmények által kínált képzésekre. Bárki jelentkezhet attól függetlenül, hogy munkaviszonyban van, munkanélküli vagy inaktív.
CsizmárGábor közölte: Bíznak abban, hogy a program vonzó lesz mindazoknak, akik így ingyenesen szerezhetnek szakmát elhelyezkedésükhöz vagy további sikeres munkavégzésükhöz. A program kedvező a munkaadóknak is, mert ugyancsak ráfordítás nélkül, képzettebben végezhetik munkájukat dolgozóik. Ezért megéri nekik, ha a munkaidő szervezésével elősegítik a tanfolyamokon való részvételt.
A képzőintézményeket ugyanakkor arra ösztönzik, hogy a napközben munkát végzők igényeit is figyelembe véve szervezzék meg a képzéseket. Így például legyen lehetőség hétvégi órákra, foglalkozásokra, és kapjon nagyobb hangsúlyt az oktatásban az otthoni önálló tanulás.
Pirisi Károly, a Foglalkoztatási Hivatal vezetője hozzátette: csaknem ezer akkreditált képzőintézmény jelentkezett a programra különféle képzéseket kínálva. Ezeket az ajánlatokat mérlegelték, illetve csoportosították. A munkaügyi kirendeltségek segítségével vehetik majd igénybe az érdeklődők ezeket az ingyenes képzéseket. Ugyancsak a munkaügyi kirendeltségek segítenek majd abban is, hogy lehetőleg a munkaerőpiac által igényelt szakképesítést szerezzenek az egyes személyek.
Alapfokú végzettség után szakma
A miniszter szólt arról is, hogy a program során a hat, alapfokú osztállyal rendelkezőknek lehetőségük lesz az alapfokú végzettség és ezt követően szakma megszerzésére. Azoknak is módjuk lesz valamilyen szakma elsajátítására, akik nem végezték el az általános iskola nyolc osztályát. Számukra különféle közismereti, szakmai kompetenciák megszerzését követően kínálnak majd a korábbi tanulmányaikhoz igazodó képzést. Bekapcsolódhat a képzésbe az is, aki csak általános iskolai vagy gimnáziumi végzettséggel rendelkezik, és az is, akinek szakmája nem keresett a munkaerőpiacon.
A képzőintézmények által kínált képzések nem minden esetben egyeztek meg a közelmúltban végzett országos munkaerő-piaci felmérés eredményeivel. Gyakorta olyan képzéseket indítanának, amelyekre az adott térségben nincs munkaerőpiaci igény. A közpénzekből viszont ilyen képzéseket nem lehet finanszírozni - hangsúlyozta a miniszter, hozzátéve: ezért elsősorban a munkáltatók által is igényelt szakképesítések megszerzéséhez adnak támogatást. Jelenleg 30 ezer olyan betöltetlen állást tartanak nyilván, amelyre több mint egy éve nem találnak a munkáltatók szakképzett munkaerőt. Az egyes térségekben jelentős eltérés van a keresett szakmák között.
A munkavállalási korú népesség 40 százaléka - csaknem kétmillió ember - nem rendelkezik a munkaerőpiacon szükséges szakképesítéssel. Ugyanakkor a felsőfokú végzettségűek foglalkozatási aránya eléri a 83 százalékot, a középfokú képzettségűeknél ez az arány 66 százalékos, a szakképzetség nélkülieknél pedig 28 százalék. Igen fontos tehát, hogy minél többen kapcsolódjanak be a különféle felnőttképzési programokba. Magyarország a felnőttképzésben résztvevők aránya alapján igen rossz helyen áll az európai uniós összehasonlításban - hangsúlyozta Csizmár Gábor.

(forrás: Kormányzati Hírportál)

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 26. péntek
Ervin
17. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm