Több pénzünk lesz és olcsóbban vásárolhatunk?

Pénzcentrum
2006. január 10. 11:04

Év végi időszakban még soha nem ért el olyan magas értéket a komplex Fogyasztói Bizalom Index, mint 2005 decemberében - áll a GfK Hungária Piackutató Intézet legfrissebb Jelentésében. Az adatok szerint a lakosság a korábbiakhoz képest pozitívabban ítéli meg jelenlegi és a jövő évben várható pénzügyi helyzetét. Egy év óta először csökkent azok aránya, akik érdemesnek ítélik tartós fogyasztási cikkek beszerzését.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

Év végi időszakban még soha nem ért el olyan magas értéket a komplex Fogyasztói Bizalom Index, mint 2005 decemberében – áll a GfK Hungária Piackutató Intézet legfrissebb Jelentésében. Az adatok szerint a lakosság a korábbiakhoz képest pozitívabban ítéli meg jelenlegi és a jövő évben várható pénzügyi helyzetét. Egy év óta először csökkent azok aránya, akik érdemesnek ítélik tartós fogyasztási cikkek beszerzését.

A GfK Hungária Piackutató Intézet és a Corvinus Egyetem által 2004 tavasza óta közösen koordinált Fogyasztói Bizalom Index (FBI) felmérés 2005. IV. negyedéves Jelentése szerint a komplex FBI – mely a háztartások tartós fogyasztás cikkek iránti vásárlási hajlandóságának mértékét, jelenlegi anyagi helyzetüknek az egy évvel korábbihoz viszonyított megítélését, a jövő évi pénzügyi helyzetükre vonatkozó várakozásokat, valamint az ország következő 12 hónapban és az elkövetkező 5 évben várható gazdasági helyzetének megítélését összegzi – alig változott a 2005 szeptemberében tapasztalt értékkel összevetve. A negyedévente végzett felmérések célja annak kiderítése, hogy hogyan változnak a fogyasztói attitűdök és várakozások, illetve hogyan befolyásolják ezek a változások a fogyasztók vásárlási és megtakarítási döntéseit.

Az FBI értéke 190,1 – az előző negyedévvel összehasonlítva alig több, mint egy ponttal csökkent, ám az év végi időszakban még soha nem volt ilyen magas. A háztartások saját, jelenlegi és jövő évi pénzügyi helyzetével kapcsolatos várakozásai javultak, míg a hagyományosan legmagasabb értéket mutató tartós fogyasztási cikkek iránti vásárlási hajlandóság némileg csökkent. Hasonlóképpen minimális visszaesést mértek a szakemberek az ország elkövetkező 12 hónapban és elkövetkező öt évben várható gazdasági helyzetének megítélésére vonatkozóan.

A Fogyasztói Várakozások Indexe (FVI) az FBI-hez hasonló képet mutat: az FVI – melynek három komponense megmutatja, hogyan ítélik meg a háztartások a következő 12 hónapban várható anyagi helyzetüket, hogyan látják az ország pénzügyi helyzetét a jövő és az elkövetkező öt évben – nem egészen egy ponttal csökkent (209,3) a szeptemberben mért értékhez (210) képest. Ez a mutató szintén a korábbi évek utolsó negyedévében mért legmagasabb értéket érte el.

A megkérdezettek 64 százaléka vélekedett úgy 2005. év végén, hogy családja változatlan, vagy jobb anyagi körülmények között él majd 2006-ban, mint a megkérdezés időpontjában. 46 százalékról 52 százalékra emelkedett azoknak az aránya, akik a következő 12 hónapban az előző évinél magasabb jövedelemre számítanak. A már hagyományosan borúlátó januári várakozásokkal ellentétben, az év elejére bejelentett ÁFA csökkentések eredményeként 12 százalékra nőtt azoknak az aránya, akik csökkenő árakra számítanak az elkövetkező 12 hónapban.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
NAPTÁR
Tovább
2021. december 4. szombat
Borbála, Barbara
48. hét
December 4.
A cookie napja
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. december 4. 19:20