14 °C Budapest

Több pénzünk lesz és olcsóbban vásárolhatunk?

Pénzcentrum
2006. január 10. 11:04

Év végi időszakban még soha nem ért el olyan magas értéket a komplex Fogyasztói Bizalom Index, mint 2005 decemberében - áll a GfK Hungária Piackutató Intézet legfrissebb Jelentésében. Az adatok szerint a lakosság a korábbiakhoz képest pozitívabban ítéli meg jelenlegi és a jövő évben várható pénzügyi helyzetét. Egy év óta először csökkent azok aránya, akik érdemesnek ítélik tartós fogyasztási cikkek beszerzését.

Év végi időszakban még soha nem ért el olyan magas értéket a komplex Fogyasztói Bizalom Index, mint 2005 decemberében – áll a GfK Hungária Piackutató Intézet legfrissebb Jelentésében. Az adatok szerint a lakosság a korábbiakhoz képest pozitívabban ítéli meg jelenlegi és a jövő évben várható pénzügyi helyzetét. Egy év óta először csökkent azok aránya, akik érdemesnek ítélik tartós fogyasztási cikkek beszerzését.

A GfK Hungária Piackutató Intézet és a Corvinus Egyetem által 2004 tavasza óta közösen koordinált Fogyasztói Bizalom Index (FBI) felmérés 2005. IV. negyedéves Jelentése szerint a komplex FBI – mely a háztartások tartós fogyasztás cikkek iránti vásárlási hajlandóságának mértékét, jelenlegi anyagi helyzetüknek az egy évvel korábbihoz viszonyított megítélését, a jövő évi pénzügyi helyzetükre vonatkozó várakozásokat, valamint az ország következő 12 hónapban és az elkövetkező 5 évben várható gazdasági helyzetének megítélését összegzi – alig változott a 2005 szeptemberében tapasztalt értékkel összevetve. A negyedévente végzett felmérések célja annak kiderítése, hogy hogyan változnak a fogyasztói attitűdök és várakozások, illetve hogyan befolyásolják ezek a változások a fogyasztók vásárlási és megtakarítási döntéseit.

Az FBI értéke 190,1 – az előző negyedévvel összehasonlítva alig több, mint egy ponttal csökkent, ám az év végi időszakban még soha nem volt ilyen magas. A háztartások saját, jelenlegi és jövő évi pénzügyi helyzetével kapcsolatos várakozásai javultak, míg a hagyományosan legmagasabb értéket mutató tartós fogyasztási cikkek iránti vásárlási hajlandóság némileg csökkent. Hasonlóképpen minimális visszaesést mértek a szakemberek az ország elkövetkező 12 hónapban és elkövetkező öt évben várható gazdasági helyzetének megítélésére vonatkozóan.

A Fogyasztói Várakozások Indexe (FVI) az FBI-hez hasonló képet mutat: az FVI – melynek három komponense megmutatja, hogyan ítélik meg a háztartások a következő 12 hónapban várható anyagi helyzetüket, hogyan látják az ország pénzügyi helyzetét a jövő és az elkövetkező öt évben – nem egészen egy ponttal csökkent (209,3) a szeptemberben mért értékhez (210) képest. Ez a mutató szintén a korábbi évek utolsó negyedévében mért legmagasabb értéket érte el.

A megkérdezettek 64 százaléka vélekedett úgy 2005. év végén, hogy családja változatlan, vagy jobb anyagi körülmények között él majd 2006-ban, mint a megkérdezés időpontjában. 46 százalékról 52 százalékra emelkedett azoknak az aránya, akik a következő 12 hónapban az előző évinél magasabb jövedelemre számítanak. A már hagyományosan borúlátó januári várakozásokkal ellentétben, az év elejére bejelentett ÁFA csökkentések eredményeként 12 százalékra nőtt azoknak az aránya, akik csökkenő árakra számítanak az elkövetkező 12 hónapban.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 25. csütörtök
Márk
17. hét
Április 25.
Malária világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem