15 °C Budapest

41 milliárddal tartozik a Diákhitel Központ

Pénzcentrum
2006. január 10. 08:39

Főként kölcsönből törleszti a Diákhitel Központ azt a 41 milliárd forintot, amelyet az első diákhitelkötvény megvásárlóinak kell visszafizetniük. A már diplomás hallgatók törlesztőrészletei egyelőre nem fedezik a költségeket, így a korábbi adósságokra újabb hiteleket kell felvenni.

Január 16-án lejár a Diákhitel Központ (DK) elsőként kibocsátott kötvényeinek futamideje, ami a kamatokkal együtt 41 milliárd forintos visszafizetési kötelezettséget jelent a társaság számára. Az évi 8 százalékos kamatozású, összesen 51,5 milliárd forint névértékű kötvényeket a központ 2003 szeptembere és 2004 júniusa között bocsátotta ki. A kamatokkal együtt 4,12 milliárd forinttal többet, 55,62 milliárdot kellene visszafizetni az értékpapír tulajdonosainak, de a DK tavaly tavasszal, három részletben 13,208 milliárd forint névértékű kötvényt már visszavásárolt, így még 41 milliárd forintot kell kifizetnie.
Õri András, a központ kommunikációs igazgatója a Magyar Nemzetnek azt mondta: a társaságnak a kötvény-visszavásárlás finanszírozására több forrás is rendelkezésére áll. A napokban 10 milliárd forintos, újra feltöltődő jellegű hitelszerződést írtak alá az Erste Bankkal. Az Erste hitelkerete mellett a Magyar Fejlesztési Bank (MFB) 18,4 milliárd forintos és az Európai Beruházási Bank (EIB) 100 millió eurós hitelkerete is rendelkezésre áll. A hitelek biztosítékául az állam készfizető kezességet vállal. Természetesen vannak saját forrásaik is a korábbi kötvénykibocsátásokból és a már törlesztő fiatalok befizetéseiből.

A pénzforrásokra azért van szükség, mert a törlesztőrészletek még nem fedezik a jelenlegi hallgatók kölcsöneit. Hozzátette: a diákhitelt nem állami forrásból fedezik, a központnak a piacról kell beszereznie a hitelezéshez szükséges pénzt, a korábbi, most lejáró adósságállományt pedig újabb kötvénykibocsátásból vagy hitelfelvételből tudják finanszírozni. Elmondta: jelenleg a harmadik kötvénysorozat kibocsátása folyik, egy év eleji aukción például 9 milliárd forint értékben adtak el értékpapírt. Az így befolyt összeget is a korábbi kötvényekből származó adósság visszafizetésére fordíthatják. (mno)

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 26. péntek
Ervin
17. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm