41 milliárddal tartozik a Diákhitel Központ

Pénzcentrum
2006. január 10. 08:39

Főként kölcsönből törleszti a Diákhitel Központ azt a 41 milliárd forintot, amelyet az első diákhitelkötvény megvásárlóinak kell visszafizetniük. A már diplomás hallgatók törlesztőrészletei egyelőre nem fedezik a költségeket, így a korábbi adósságokra újabb hiteleket kell felvenni.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
Január 16-án lejár a Diákhitel Központ (DK) elsőként kibocsátott kötvényeinek futamideje, ami a kamatokkal együtt 41 milliárd forintos visszafizetési kötelezettséget jelent a társaság számára. Az évi 8 százalékos kamatozású, összesen 51,5 milliárd forint névértékű kötvényeket a központ 2003 szeptembere és 2004 júniusa között bocsátotta ki. A kamatokkal együtt 4,12 milliárd forinttal többet, 55,62 milliárdot kellene visszafizetni az értékpapír tulajdonosainak, de a DK tavaly tavasszal, három részletben 13,208 milliárd forint névértékű kötvényt már visszavásárolt, így még 41 milliárd forintot kell kifizetnie.
Õri András, a központ kommunikációs igazgatója a Magyar Nemzetnek azt mondta: a társaságnak a kötvény-visszavásárlás finanszírozására több forrás is rendelkezésére áll. A napokban 10 milliárd forintos, újra feltöltődő jellegű hitelszerződést írtak alá az Erste Bankkal. Az Erste hitelkerete mellett a Magyar Fejlesztési Bank (MFB) 18,4 milliárd forintos és az Európai Beruházási Bank (EIB) 100 millió eurós hitelkerete is rendelkezésre áll. A hitelek biztosítékául az állam készfizető kezességet vállal. Természetesen vannak saját forrásaik is a korábbi kötvénykibocsátásokból és a már törlesztő fiatalok befizetéseiből.

A pénzforrásokra azért van szükség, mert a törlesztőrészletek még nem fedezik a jelenlegi hallgatók kölcsöneit. Hozzátette: a diákhitelt nem állami forrásból fedezik, a központnak a piacról kell beszereznie a hitelezéshez szükséges pénzt, a korábbi, most lejáró adósságállományt pedig újabb kötvénykibocsátásból vagy hitelfelvételből tudják finanszírozni. Elmondta: jelenleg a harmadik kötvénysorozat kibocsátása folyik, egy év eleji aukción például 9 milliárd forint értékben adtak el értékpapírt. Az így befolyt összeget is a korábbi kötvényekből származó adósság visszafizetésére fordíthatják. (mno)

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
NAPTÁR
Tovább
2021. december 3. péntek
Ferenc, Olívia
48. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?