2 °C Budapest

Mielőtt lecsuknak, tisztázhatod magad. - nagylelkű az APEH

Pénzcentrum
2006. január 6. 06:20

Az adóhatóság, mielőtt jegyzőkönyvet küldene az adózónak az eltérő adatok miatt, lehetőséget ad az előzetes tisztázásra a január 1-jétől hatályos jogszabályváltozás alapján.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
Az egyszerűsített ellenőrzés esetén az adóhatóság az adóbevallásban foglaltak valódiságát az adóbevallásban közölt adatok, illetőleg az adatszolgáltatás alapján rendelkezésre álló adatok egybevetésével ellenőrzi.
Ha ezek nem egyeznek - a 2006. január 1-jétől hatályos új szabályozás szerint - ennek tisztázása érdekében az adóhatóság először értesíti az adózót.
Amennyiben az adózó nem tesz eleget a felhívásnak, vagy az eltérés tisztázása nem vezet eredményre, azaz a bevallott adó, a költségvetési támogatás alapja, az igénybe vett adómentesség, az adókedvezmény, a megállapított adó, a költségvetési támogatás nem felel meg a jogszabály rendelkezéseinek, az adóhatóság az adózót a megállapított tényállásról és az adókülönbözetről jegyzőkönyv kézbesítésével értesíti.

Az adózó a jegyzőkönyvre 15 napon belül észrevételt tehet, amelyhez - a 2006. január 1-jétől hatályos új szabályozás szerint - csatolnia kell az abban foglaltak bizonyításához szükséges iratokat is. A bizonyítási kötelezettség tehát átszáll az adózóra. Ezt követően kerül sor a határozat meghozatalára.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. november 27. szombat
Virgil
47. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. november 27. 19:18