Gáztárolót ! Gyorsan, gyorsan !

Pénzcentrum
2006. január 6. 08:31

Az eredeti tervekhez képest két évvel korábban, 2010-re készüljön el az ország stratégiai földgáztárolója - javasolta Kóka János gazdasági és közlekedési miniszter az Országgyűlés szakbizottságának rendkívüli ülésén.

Az eredeti tervekhez képest két évvel korábban, 2010-re készüljön el az ország stratégiai földgáztárolója - javasolta Kóka János gazdasági és közlekedési miniszter az Országgyűlés szakbizottságának rendkívüli ülésén.
 
 
A tárcavezető arra kérte tájékoztatójában a képviselőket, hogy segítsék elő az eredetileg 2012-re befejezni tervezett stratégiai tároló megépítésének felgyorsítását. Kóka János javaslata szerint a tárolóról szóló törvényjavaslat elfogadását követően ne fél évvel, hanem már két hónappal kezdődjön meg a kivitelezés, az 1,2 milliárd köbméteres létesítmény 2010-ig készüljön el.
 
Sürget az idő, ugyanis a magyar gáztározók nem stratégiai méretűek, tavaszra általában ki is ürülnek egy hideg téli időszakot követően - mondta a MOL Rt. vezető közgazdásza az InfoRádió Aréna című műsorában. Varró László közölte: ha megnövelik a tározó-rendszer kapacitását, akkor is csak egy néhány hetes gázimport-kiesést lehetne kezelni.
 
A miniszter reményét fejezte ki, hogy a gyorsításról szóló indítványának tartalmát a bizottság energetikai albizottsága mielőbb áttekinti, és még a tavaszi ülésszakban meg lehet szavazni a törvényt.
 
A 150 milliárd forint beruházási értékű tároló a stratégiai tervek szerint kimerült magyarországi földgázmezőkön létesülne. A beruházás becslések szerint egy forinttal emelné a földgáz fogyasztói árát felhasználástól függően - mondta Kóka János.
 
Tavaszra kiürülnek
 
Magyarországon a téli gázfogyasztás nagyjából a nyári tízszerese, hiszen a legtöbb háztartás gázzal fűt. A MOL Rt. vezető közgazdásza szerint ez azt jelenti, hogy a magyarországi tározókba április végén kezdik „betárazni” a gázt és október végén, vagyis az őszi fűtési szezon kezdetével a fogyasztás elkezdi meghaladni az importot és a hazai termelést.
 
Varró László a MOL Rt. vezető közgazdásza szerint a jelenlegi rendszer nem számol azzal az import esetleges hosszabb távú, például több hónapos kiesésével. Ezt a problémát egy stratégiai tározó sem tudná kezelni.
 
A közgazdász úgy vélte, hogy az orosz-ukrán gázárvita egyik előnye az volt, hogy rávilágított az egyoldalú import-függőség kockázataira. Magyarország számára két kitörési lehetőség van: az egyik a Nabucco csővezeték kiépítése, a másik egy cseppfolyósított földgázkikötő létrehozása az Adrián.
 
Utóbbira már jelenleg is van példa, de a genovai kikötő túl messze van Magyarországtól. Varró László szerint ugyanakkor a földgáz cseppfolyósításának technológiája nagyon látványosan fejlődött az elmúlt évtizedben.
 
A közgazdász azt mondta, hogy a számítások alapján ha a gázmező és a fogyasztó több mint 4000 km távolságra van egymástól, akkor már jobban megéri a földgázt cseppfolyósítani és hajóval szállítani, mint vezetéken.

(forrás: InfoRádió, Kormányzati Hírportál)

Hatalmas pénzek röpködnek a magyar Kickstarteren: mutatjuk a legnagyobb dobásokat

Az alig egy hónapja indult első hazai közösségi piactéren már meg is vannak az első sikeres projektek.

Csúnyán elintézheti a magyarok megtakarításait a válság: így még kijátszhatod az inflációt

A pénzügyi szakértők most elmondták, milyen tippekkel spórolhatunk.

Ez lehet a 2022-es nyár új slágeritala Magyarországon? Hihetetlen, mennyien kattantak rá

A magyar piacon is megjelennek az enyhén alkoholos, gyümölcsös italok, egy felmérésből pedig kiderült, hogy a fiatalok különösen nyitottak ezekre az alkoholos frissítőkre.

Láthatáron a nyugdíjösszeomlás: rengeteg magyarnak lehet kemény nélkülözés az időskor

Sokan gondolják, hogy teljesen tudatosan szervezik a pénzügyeiket, és nem értik, hogy hova folyik a pénzük a hónap végére.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. június 30. csütörtök
Pál
26. hét
Június 30.
Aszteroida világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?