Nálunk mindenki akciósan "shopping-ol"

Pénzcentrum
2006. január 5. 11:00

Bár a napi fogyasztási cikkek piacán egyre nagyobb a hipermarketek és diszkontok részesedése, a vásárlók többsége mégis kis mennyiségeket vásárol, ám gyakran. 2004-hez képest tovább csökkent az akciós termékekkel szemben bizalmatlanok aránya - állapítja meg a GfK Hungária Shopping Monitor tanulmánya.

 
Bár a napi fogyasztási cikkek piacán egyre nagyobb a hipermarketek és diszkontok részesedése, a vásárlók többsége mégis kis mennyiségeket vásárol, ám gyakran. 2004-hez képest tovább csökkent az akciós termékekkel szemben bizalmatlanok aránya – állapítja meg a GfK Hungária Shopping Monitor tanulmánya.
Idén hetedik alkalommal jelenik meg a GfK Hungária Shopping Monitor tanulmánya, mely a vásárlás folyamatának különböző fázisairól és jellemzőiről nyújt átfogó képet a 3,8 millió magyarországi háztartásból képezett reprezentatív minta személyes megkérdezése révén.
A vásárlók üzletválasztásakor – a tanulmány megállapításai szerint – 2005-ben továbbra is fontosnak tartották az árakat. A megkérdezettek 55 százaléka nyilatkozott ugyanis úgy, hogy határozottan figyelemmel kíséri az üzletek árait és ott vásárol, ahol az árak a legkedvezőbbek. Ezzel szemben 45 százalékuk nem a fogyasztói árak, hanem a termékkínálat, az üzlet közelsége és a vásárlás körülményei alapján dönt a bevásárlás helyszínéről.
A tavalyi év tapasztalatai alapján a vásárlók szemében felértékelődött a termékek kinézete, a vonzó csomagolás – saját bevallása szerint a válaszadók 57 százaléka enged néha a csábításnak és vásárol meg csupán kinézete alapján valamilyen árucikket. Ezzel függhet össze az is, hogy tavaly az élelmiszer-beszerzéseket intézők több mint kétötöde vásárolt gyakran a vásárlás helyszínén hozott azonnali döntés, más szóval impulzus alapján, szemben az egyes cikkeket előre összeállított bevásárlólista alapján választók 56 százalékos arányával.
„Hű vagyok az általam kipróbált termékekhez”
 
A vásárlók harmada szívesen próbál ki új termékeket, 67 százalékuk pedig a jól bevált termékeket vásárolja. A vásárlók háromnegyedére jellemző, hogy kizárólag a szükséges termékek beszerzésére szorítkoznak egy-egy bevásárlás alkalmával. Ezzel ellentétben 25 százalékuk olyan cikkekre is költ pénzt, amelyekre nincs feltétlenül szüksége.
A vásárlók túlnyomó többsége (88 százaléka) nyilatkozott úgy a megkérdezés alkalmával, hogy kihasználja az akciókat, árengedményeket szemben az akciós termékek iránt bizalmatlanok 12 százalékos arányával.
A vásárlók háromötöde határozottan a nagy alapterületű üzleteket kedveli. Fontosabbá váltak a vásárlással kapcsolatban a kényelmi szempontok: nőtt a lakóhelyhez közel elhelyezkedő üzletek kedveltsége 2004-hez képest. A megkérdezettek csupán 34 százaléka nyilatkozott úgy, hogy hajlandó többet utazni annak érdekében, hogy az elvárásainak megfelelő üzletben vásárolhasson. Ennek megfelelően alakul a vásárlási gyakoriság és a vásárlási intenzitás is. Bár a napi fogyasztási cikkek piacán a nagy volumenű háztartási beszerzésekre koncentráló hipermarketek és diszkontok egyre nagyobb részesedéssel rendelkeznek, a megkérdezettek 64 százaléka még  mindig gyakran és kis mennyiségben vásárol. Ez betudható egyrészt annak, hogy szívesebben adnak ki a vásárlók egyszerre kisebb összeget, illetve sok vásárló nem autóval jár bevásárolni, vagy lakásában nem áll rendelkezésére megfelelő tárolóhely.

A felmérést a GfK Piackutató Intézet, Magyarország vezető piackutató vállalata végezte.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 18. csütörtök
Andrea, Ilma
16. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm