14 °C Budapest

A megkérdezettek közül majdnem mindenki újraválasztaná

Pénzcentrum
2006. január 4. 11:00

Az Országos Felsőoktatási Információs Központ megbízásából készült hallgatói véleménykutatásból kiderül: a korábbi felvételizők többsége ugyanazt az intézményt jelölné meg ismét jelentkezési lapján, ahová most jár.

Az egyetemisták háromnegyede úgy nyilatkozott, hogy jól vagy nagyon jól érzi magát választott intézményében: egy ötfokú skálán mérve az átlageredmény 4,06 lett. A műszaki egyetemisták 34 százaléka adta azt a választ, hogy "nagyon jól érzem magam", a legkisebb arányban (25 százalék) a jogi karok hallgatói mondták ezt. A fővárosi egyetemek hallgatóinak közérzete kissé rosszabb az országos átlagnál: a budapestiek 3,94-es "osztályzatot" adtak.
A korábbi intézményválasztási döntésre irányuló kérdés esetében éppen fordított a helyzet: a Budapesten tanuló diákok 87,8 százaléka ismét saját intézményét jelölné meg, az egyéb városokban tanuló diákok viszont "csak" 79,1 százalékban nyilatkoztak így. A legjobban a műszaki karok hallgatói kötődnek intézményükhöz: 85 százalékuk ismét jelenlegi iskoláját választaná.
A kutatás nemrégiben egészült ki a főiskolások véleményével. E szerint a nagykőrösi Károli Gáspár Református Egyetem Tanítóképző Főiskolai Karárára járók a legelégedettebbek az összes főiskolás között: 96 százalékuk ismét ide jelentkezne. Meglehetősen elkötelezett diákság jellemzi az egészségügyi szakterületet is. A kiválasztott öt főiskolából hármat minimum 80 százalékban újraválasztanák hallgatóik. A legnagyobb arányban (89,6 százalék) a Debreceni Egyetem Egészségügyi Főiskolai Karának hallgatói választanák újra iskolájukat.
A manapság legnépszerűbb szakterületnek számító gazdasági képzésekre járók is megfelelőnek látják utólag pályaválasztásukat: a 20 megkeresett gazdasági képzést folytató főiskola diáksága nagyobb részt mostani iskolájába jelentkezne.
Az első helyezett a Szent István Egyetem Gazdaság és Társadalomtudományi Kara, ahová a hallgatók több mint 90 százaléka jelentkezne újra.
A bölcsészek körében a Nyíregyházi Főiskola Bölcsészettudományi és Művészeti Főiskolai Kara vezet, ahová a hallgatók háromnegyede jelentkezne ismét. Szintén a Nyíregyházi Főiskola vezet a természettudományi képzések körében is: az intézmény Természettudományi Főiskolai Karára járó diákok csaknem 96 százaléka hű maradna iskolájához, ha most kellene döntenie.
Az agrár szakterületre járó főiskolások kevésbé elégedettek a többiekhez képest, de még mindig igen nagy arányban - a hallgatók több mint fele - jelölnék be újra mostani iskolájukat a jelentkezési lapon. A lista élén itt a Szegedi Tudományegyetem Mezőgazdasági Főiskolai Kara áll: az idejárók 76,7 százaléka ismét ezt a kart választaná.
(Forrás: Népszabadság)
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 20. szombat
Tivadar
16. hét
Április 20.
Cirkuszok világnapja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem