5 °C Budapest

A megkérdezettek közül majdnem mindenki újraválasztaná

Pénzcentrum
2006. január 4. 11:00

Az Országos Felsőoktatási Információs Központ megbízásából készült hallgatói véleménykutatásból kiderül: a korábbi felvételizők többsége ugyanazt az intézményt jelölné meg ismét jelentkezési lapján, ahová most jár.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
Az egyetemisták háromnegyede úgy nyilatkozott, hogy jól vagy nagyon jól érzi magát választott intézményében: egy ötfokú skálán mérve az átlageredmény 4,06 lett. A műszaki egyetemisták 34 százaléka adta azt a választ, hogy "nagyon jól érzem magam", a legkisebb arányban (25 százalék) a jogi karok hallgatói mondták ezt. A fővárosi egyetemek hallgatóinak közérzete kissé rosszabb az országos átlagnál: a budapestiek 3,94-es "osztályzatot" adtak.
A korábbi intézményválasztási döntésre irányuló kérdés esetében éppen fordított a helyzet: a Budapesten tanuló diákok 87,8 százaléka ismét saját intézményét jelölné meg, az egyéb városokban tanuló diákok viszont "csak" 79,1 százalékban nyilatkoztak így. A legjobban a műszaki karok hallgatói kötődnek intézményükhöz: 85 százalékuk ismét jelenlegi iskoláját választaná.
A kutatás nemrégiben egészült ki a főiskolások véleményével. E szerint a nagykőrösi Károli Gáspár Református Egyetem Tanítóképző Főiskolai Karárára járók a legelégedettebbek az összes főiskolás között: 96 százalékuk ismét ide jelentkezne. Meglehetősen elkötelezett diákság jellemzi az egészségügyi szakterületet is. A kiválasztott öt főiskolából hármat minimum 80 százalékban újraválasztanák hallgatóik. A legnagyobb arányban (89,6 százalék) a Debreceni Egyetem Egészségügyi Főiskolai Karának hallgatói választanák újra iskolájukat.
A manapság legnépszerűbb szakterületnek számító gazdasági képzésekre járók is megfelelőnek látják utólag pályaválasztásukat: a 20 megkeresett gazdasági képzést folytató főiskola diáksága nagyobb részt mostani iskolájába jelentkezne.
Az első helyezett a Szent István Egyetem Gazdaság és Társadalomtudományi Kara, ahová a hallgatók több mint 90 százaléka jelentkezne újra.
A bölcsészek körében a Nyíregyházi Főiskola Bölcsészettudományi és Művészeti Főiskolai Kara vezet, ahová a hallgatók háromnegyede jelentkezne ismét. Szintén a Nyíregyházi Főiskola vezet a természettudományi képzések körében is: az intézmény Természettudományi Főiskolai Karára járó diákok csaknem 96 százaléka hű maradna iskolájához, ha most kellene döntenie.
Az agrár szakterületre járó főiskolások kevésbé elégedettek a többiekhez képest, de még mindig igen nagy arányban - a hallgatók több mint fele - jelölnék be újra mostani iskolájukat a jelentkezési lapon. A lista élén itt a Szegedi Tudományegyetem Mezőgazdasági Főiskolai Kara áll: az idejárók 76,7 százaléka ismét ezt a kart választaná.
(Forrás: Népszabadság)
A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. november 27. szombat
Virgil
47. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?