2 °C Budapest

A kevesebb szúrás jobb

Pénzcentrum
2006. január 4. 11:20

Nagyjából feleannyi tűszúrással is elérhető mostantól, hogy a gyermekek megkapják a legfontosabb (kötelező) védőoltásokat. E mellett az eddiginél biztonságosabbak a vakcinák is, amelyek kevesebb mellékhatást okozhatnak.

Nagyjából feleannyi tűszúrással is elérhető mostantól, hogy a gyermekek megkapják a legfontosabb (kötelező) védőoltásokat. E mellett az eddiginél biztonságosabbak a vakcinák is, amelyek kevesebb mellékhatást okozhatnak.
Akárcsak eddig, a kötelező védőoltások az új rendszerben is ingyenesek maradnak. A korábbi híresztelések miatt fontos hangsúlyozni, hogy a bevezetésre kerülő új oltóanyagok nem tartalmaznak semmilyen higanyvegyületet.
Az új évben a védőoltási rend is megújult. A hagyományos oltásokat ugyanis új, többkomponensű oltóanyagok váltják fel. Így egy oltás több betegség ellen is véd. Ez pedig azt is jelenti, hogy csökken a szúrások száma: eddig minden Magyarországon élő gyermek 20 alkalommal kapott védőoltást 15 éves koráig, de ez a szám csaknem a felére, 11-re csökken – természetesen ugyanannyi, azaz tíz betegséggel szemben szereznek védelmet.
Az oltásokon kívül mellékhatásokból is kevesebb lesz. Az eddig használt, úgynevezett élő vírust tartalmazó oltóanyagokat ugyanis biztonságosabb, inaktivált vírust tartalmazó vakcinák váltják fel. Csökken e mellett az oltóanyagok és az oldószerek összekeveréséből származó oltási balesetek veszélye is.
Van még egy fontos előny, ami közvetve valamennyi magyar adófizetőt érint. Kisebb költséget jelent ugyanis, hogy a védőoltásokra fordított idő csökken, és egyszerűbbé válik az oltóanyagok szállítása és tárolása is, hiszen csökken a térfogatuk.
Magyarországon több mint 100 éves hagyománya van a kötelező védőoltásnak. Hazánkban igen kedvező a védőoltásokkal megelőzhető betegségek terén a járványügyi helyzet. Ez egyrészt a minőségi oltóanyagoknak, másrészt a magas fokú lakossági támogatottságnak köszönhető. Ennek eredményeként a társadalom több mint 98%-a megkapta az életkorhoz kötött kötelező oltásokat.

Nem hazánk az egyetlen ország, amely új oltóanyagokat vezet be, sőt ezt 2010-ig valamennyi európai országnak meg kell lépnie.

Óriási dobásra készül 2023-ban a magyar Kickstarter: ez lehet a válság ellenszere?

Hivatalosan is elindította befektetési kampányát a Brancs közösségi piactér, amely rekordérdeklődéssel zárta az előregisztrációs kampányát.

Újabb két közösségi kampány lett sikeres: mutatjuk, hogy melyik (x)

Év végén két újabb izgalmas kampány ért el kiemelkedő sikereket a Brancs piacterén.

Jövőre ezeket az ötleteket lesz érdemes figyelni!

Most viszont bemutatunk 3 olyan projektet, amikről valószínűleg sokat fogunk még hallani 2023-ban!

Zubreczki Dávid: teljesen abszurd, hogy erről végleg lemondtak a budapestiek

A könyv szerzőjét, Zubreczki Dávidot kérdeztük a balatoni fejlesztésekről, a városnézésről, építészetről és hogy mitől lenne élhetőbb Budapest. Interjú.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. január 31. kedd
Marcella
5. hét
KONFERENCIA
Tovább
Digital Transformation 2023
Innovatív technologiák a hatékonyságnövelésért!
Sustainable Tech 2023
Innováció ma, zöld gazdaság holnap!
Biztosítás 2023
A tavasz meghatározó pénzügyi konferenciája március 8-án!
EZT OLVASTAD MÁR?