28 °C Budapest

Magyarország a negyedik legjobb

Pénzcentrum
2006. január 3. 08:13

Az Európai Unió 25 tagállama között Magyarország a 4. helyen áll a jogharmonizáció terén: a közösségi irányelvek 99,47 százalékát vette át - derül ki a legfrissebb uniós kimutatásokból. Hazánk tehát 2005-ben jól teljesítette a jogharmonizációs kötelezettségeit.

 
Az Európai Unió 25 tagállama között Magyarország a 4. helyen áll a jogharmonizáció terén: a közösségi irányelvek 99,47 százalékát vette át – derül ki a legfrissebb uniós kimutatásokból. Hazánk tehát 2005-ben jól teljesítette a jogharmonizációs kötelezettségeit.
Az Európai Bizottság ellenőzi, hogy a tagállamok határidőre átültették-e jogrendszerükbe az uniós irányelveket. Ha a tagállamok késnek, vagy mulasztanak, akkor a bizottság kötelezettségszegési eljárást indít az adott ország ellen. Ez rutinszerű, hétköznapi eljárás az Európai Unióban.
Magyarország ellen a bizottság az elmúlt másfél év alatt 63 formai kötelezettségszegési eljárást indított, mert az adott irányelvet nem ültette át határidőre a nemzeti jogba. A megindított eljárásokból 34-et – a kormány álláspontját elfogadva – lezártak, további 20 pedig hamarosan lezárul, mert a kormány pótolta a hiányosságokat. Azaz összesen 9 eljárás lezárása igényel tényleges jogalkotási feladatot.
Tartalmi kötelezettségszegési eljárás 12 esetben indult Magyarország ellen. Ebben az esetben a bizottság részletesen vizsgálja a tagállami szabály és a közösségi jog összhangját. Hazánk ellen indított 12 eljárásból kettőt a kormány válasza alapján már lezártak, 10 még folyamatban van.
Ezek alapján a magyar jogalkotók teljesítménye jó, hiszen még az unió alapító tagjai között is szép számmal akadnak olyanok, amelyeknél a tartalmi okok miatt indított eljárások száma jóval száz felett van. A formai problémákat tekintve Magyarország teljesítménye a 4. legjobb.
A kötelezettségszegési eljárás megindítása egyébként nem jelenti azt, hogy a tagállam minden esetben valóban megsértette a közösségi szabályokat. Az eljárás megindításával az Európai Bizottság tájékozódik, meghallgatja a tagállami érveket, és csak végső esetben fordul az Európai Bírósághoz.
Az Európai Bizottság Magyarország ellen még nem indított eljárást az Európai Közösségek Bírósága előtt.
Fontos megemlíteni azt is, hogy ebben az évben a kormány több olyan intézkedést tett, melyeknek köszönhetően hatékonyabban tudja teljesíteni a jogharmonizációs feladatokat. Ilyen például az, hogy a tárcák úgynevezett jogharmonizációs kapcsolattartókat jelöltek ki. De az Igazságügyi Minisztérium is minden nap figyeli az újonnan kihirdetett szabályokat, elveket, és azokról hetente jelentést küld a tárcáknak.
Ez lehet a 2022-es nyár új slágeritala Magyarországon? Hihetetlen, mennyien kattantak rá

A magyar piacon is megjelennek az enyhén alkoholos, gyümölcsös italok, egy felmérésből pedig kiderült, hogy a fiatalok különösen nyitottak ezekre az alkoholos frissítőkre.

Láthatáron a nyugdíjösszeomlás: rengeteg magyarnak lehet kemény nélkülözés az időskor

Sokan gondolják, hogy teljesen tudatosan szervezik a pénzügyeiket, és nem értik, hogy hova folyik a pénzük a hónap végére.

Ez lehet a jövő igazi sikerszakmája: rommá keresheti magát a gyerek, ha kitanulja?

Csak úgy, mint a többi technikai vívmányt, úgy a 3D nyomtatót is ajánlják szakértők a gyerekeknek is, hiszen rengeteget tanulhatnak, miközben alkotnak.

Őrült drágulás a magyar zöldségeseknél: sokan már így védik ki a kegyetlen inflációt

Nem járunk az élen abban, hogy elegendő zöldséget és gyümölcsöt együnk. A napi közel fél kiló gyümölcsöt és zöldséget pedig egyre nehezebb beszerezni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. június 25. szombat
Vilmos
25. hét
Június 25.
Vitiligo világnapja
Június 25.
Barlangok napja
Június 25.
Tengerész világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?