7 °C Budapest

Jönnek a reklámmentes tévék

Pénzcentrum
2006. január 3. 09:25

Reklámmentesített közszolgálati adók, a kiskorúak fokozottabb védelme az ártalmas képektől, a törvénysértő műsor készítőinek súlyos pénzbüntetése vagy ideiglenes eltiltása szakmájuk gyakorlásától: ezeket tartalmazza az új médiatörvény tervezete.

Reklámmentesített közszolgálati adók, a kiskorúak fokozottabb védelme az ártalmas képektől, a törvénysértő műsor készítőinek súlyos pénzbüntetése vagy ideiglenes eltiltása szakmájuk gyakorlásától: ezeket tartalmazza az új médiatörvény tervezete.
Nem lenne reklám az országos közszolgálati televíziókban és a rádióban, amelyek finanszírozását függetlenségük biztosítása érdekében hat évre előre törvényben biztosítanák. A gyerekeket az eddigieknél jobban védenék az ártalmasnak tartott műsoroktól. Közvetlenül gyerekműsorok előtt és után nem lehetne reklámot sugározni, illetve olyan előzetes sem mehet a kiskorúak által nézett műsoridőben, amely korhatáros alkotást népszerűsít. Ezeket az elképzeléseket tartalmazza az ORTT felkérésére elkészült médiatörvény-koncepció.
Az elképzelés szerint egy újonnan létrehozandó szervezet, a Pártatlanságot és Kiegyensúlyozottságot Felügyelő Tanács súlyos bírságot szabhatna ki az általa törvénysértőnek mondott műsorokat sugárzó médiumokra. A médiumoknál a pénzbüntetés maximuma 250 millió forint, a műsorkészítőknél ötmillió a felső határ. Emellett a tévét és a rádiót lekapcsolhatják akár egy hónapra is, az újságírókat és a felelős vezetőket pedig 30 napra is eltilthatják. A közszolgálat esetében ez még durvább: akár tíz évre is megtilthatná a tanács, hogy valaki a közszolgálatban helyezkedjen el. Az ítélkezőket a köztársasági elnök nevezné ki a parlamenti képviselőcsoportok jelöltjei közül, a kormánypárti és az ellenzéki listáról egyenlő arányban.
Ezen túl a jelenlegi kuratóriumi rendszer megszűnne a kisorsolt civil szervezetek delegálási lehetőségével együtt. A három közmédiumnak egy közös kuratóriuma lenne. A frakciók delegálása ebbe a testületbe ugyanakkor nem szűnne meg: a 12 tagból négyet a kormánypártok képviselőcsoportjai, négyet az ellenzéki pártok frakciói jelölnek, négyet pedig a kormánypártok és az ellenzéki pártok képviselőcsoportjai által paritásos alapon létrehozott bizottság jelöl a történelmi egyházak, a Magyarországon élő nemzeti és etnikai kisebbségek országos önkormányzatai, a jelölőbizottság által megkeresett határon túli magyar szervezetek és országos szakmai szervezetek ajánlásai alapján.

Az intézmények élén öt fős igazgatóság állna. Az igazgatóság tagja a részvénytársaság elnök-vezérigazgatója, a gazdasági helyettese és a szakmai helyettese, további két tagját a kuratórium a műsorszolgáltatás területén szakmai gyakorlattal rendelkező személyek közül nevezi ki. Ahhoz, hogy a tervezet életbe lépjen, a parlament kétharmados döntésére van szükség. (forrás: mno.hu)

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 29. péntek
Auguszta
13. hét
Március 29.
Nagypéntek
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum Retail Day 2024
Magyarország legfontosabb kiskereskedelmi rendezvénye - Inspiráló előadók, izgalmas előadások, gyakorlati tudás.
Most nem