32 °C Budapest

Elavult cím a személyiben = 30 ezer forintos bírság

Pénzcentrum
2006. január 2. 11:44

A visszaélések elkerülése érdekében körözhetőek lettek, ha pedig elavult lakcímadatot tartalmaznak, akkor érvénytelenné válnak a személyi igazolványok. 2006. január 1-jétől bárki ellenőrizheti a neki felmutatott igazolvány valódiságát és érvényességét. Így egy kormányrendelet és egy törvény módosítása következtében újabb lépések illeszkednek a lakásmaffia tevékenységének visszaszorítását célzó intézkedések sorába

.
A kormány 2005 novemberében döntött a személyi igazolványok körözhetővé tételéről. Korábban a rendőrségnek nem volt tudomása arról, ha valaki elvesztette a személyi igazolványát, vagy ellopták azt; mivel ez a tény nem került be a körözési jegyzékbe. Január elsejétől az elvesztett vagy ellopott igazolványok bejelentése után a jegyző automatikusan elrendeli azok körözését, és ez a rendőrség körözési jegyzékében szerepelni fog.
A polgárok adatainak és lakcímének nyilvántartásáról szóló törvény tavaly decemberi módosítása szintén csökkenti a visszaélések lehetőségét, és biztonságosabbá teszi a különböző jogügyleteket. Üzleti tranzakcióknál, vagy adás-vételi szerződések elkészítésénél ugyanis mostantól bárki ellenőrizheti a másik fél személyi igazolványának, vagy lakcímének hitelességét. Mindehhez elég lesz egy kérelemben megadni az igazolvány számát a BM Központi Hivatalánál, vagy az interneten, az ügyfélkapun keresztül. A választ a hivatal legkésőbb 30 napon belül megadja, és abból kiderül, hogy a szóban forgó igazolvány valódi-e. A Belügyminisztérium csak a valódiságot, és érvényességet igazolja vissza, illetve azt, hogy elvesztett, vagy esetleg lopott igazolványról van-e szó, más személyes adatot nem ad ki. A szolgáltatásért igazgatási szolgáltatási díjat, 2350 forintot kell fizetni, amiért 5 lekérdezésre van lehetőség, minden további lekérdezés darabonként 470 forintba kerül. Korábban is volt mód ilyen adatok lekérésére, de ezután a hivatalnak kötelessége lesz azokat kiadni, mérlegelési jogköre megszűnik.
A valótlan lakcímadat és a valótlan lakcímadatot igazoló okmányok érvénytelenné nyilvánítása és az okmánynyilvántartás nyilvánossá tétele várhatóan szintén hozzájárul az ügyletkötések biztonságának növekedéséhez. Fontos azonban tudni, hogy ha január 1-je után – például egy közúti ellenőrzésnél – kiderül, hogy az ember nem jelentkezett ki eladott lakásából, az akár 30 ezer forintos szabálysértési bírságot is jelenthet.

Főként a diákok adminisztrációs terheit csökkenti a törvénymódosítás másik lényeges pontja, a tartózkodási hely érvényességi időtartamának meghosszabbítása. Az efféle bejelentések döntő többsége ugyanis diákoktól származik, akik nem a lakóhelyükön tanulnak. A módosítás értelmében az eddigi két év helyett mostantól elegendő lesz ötévente meghosszabbítani a tartózkodási helyet.

Csendes gyilkostól rettegnek a magyarok: van ok a félelemre, a génjeinkben lapulhat a kór

A szorongás nem alaptalan, hiszen Magyarország évek óta rosszul szerepel a rákkal kapcsolatos halálozási listákon.

Elképesztő, mire szórják a magyarok a pénzt: úgy vesszük ezeket, mint a cukrot

Akár esküvő, akár születésnap, a magyarok imádnak ajándékozni. Ajándékot pedig egyre többen online vásárolnának.

Hatalmas pénzek röpködnek a magyar Kickstarteren: mutatjuk a legnagyobb dobásokat

Az alig egy hónapja indult első hazai közösségi piactéren már meg is vannak az első sikeres projektek.

Csúnyán elintézheti a magyarok megtakarításait a válság: így még kijátszhatod az inflációt

A pénzügyi szakértők most elmondták, milyen tippekkel spórolhatunk.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. július 3. vasárnap
Kornél, Soma
26. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?