16 °C Budapest

Elavult cím a személyiben = 30 ezer forintos bírság

Pénzcentrum
2006. január 2. 11:44

A visszaélések elkerülése érdekében körözhetőek lettek, ha pedig elavult lakcímadatot tartalmaznak, akkor érvénytelenné válnak a személyi igazolványok. 2006. január 1-jétől bárki ellenőrizheti a neki felmutatott igazolvány valódiságát és érvényességét. Így egy kormányrendelet és egy törvény módosítása következtében újabb lépések illeszkednek a lakásmaffia tevékenységének visszaszorítását célzó intézkedések sorába

.
A kormány 2005 novemberében döntött a személyi igazolványok körözhetővé tételéről. Korábban a rendőrségnek nem volt tudomása arról, ha valaki elvesztette a személyi igazolványát, vagy ellopták azt; mivel ez a tény nem került be a körözési jegyzékbe. Január elsejétől az elvesztett vagy ellopott igazolványok bejelentése után a jegyző automatikusan elrendeli azok körözését, és ez a rendőrség körözési jegyzékében szerepelni fog.
A polgárok adatainak és lakcímének nyilvántartásáról szóló törvény tavaly decemberi módosítása szintén csökkenti a visszaélések lehetőségét, és biztonságosabbá teszi a különböző jogügyleteket. Üzleti tranzakcióknál, vagy adás-vételi szerződések elkészítésénél ugyanis mostantól bárki ellenőrizheti a másik fél személyi igazolványának, vagy lakcímének hitelességét. Mindehhez elég lesz egy kérelemben megadni az igazolvány számát a BM Központi Hivatalánál, vagy az interneten, az ügyfélkapun keresztül. A választ a hivatal legkésőbb 30 napon belül megadja, és abból kiderül, hogy a szóban forgó igazolvány valódi-e. A Belügyminisztérium csak a valódiságot, és érvényességet igazolja vissza, illetve azt, hogy elvesztett, vagy esetleg lopott igazolványról van-e szó, más személyes adatot nem ad ki. A szolgáltatásért igazgatási szolgáltatási díjat, 2350 forintot kell fizetni, amiért 5 lekérdezésre van lehetőség, minden további lekérdezés darabonként 470 forintba kerül. Korábban is volt mód ilyen adatok lekérésére, de ezután a hivatalnak kötelessége lesz azokat kiadni, mérlegelési jogköre megszűnik.
A valótlan lakcímadat és a valótlan lakcímadatot igazoló okmányok érvénytelenné nyilvánítása és az okmánynyilvántartás nyilvánossá tétele várhatóan szintén hozzájárul az ügyletkötések biztonságának növekedéséhez. Fontos azonban tudni, hogy ha január 1-je után – például egy közúti ellenőrzésnél – kiderül, hogy az ember nem jelentkezett ki eladott lakásából, az akár 30 ezer forintos szabálysértési bírságot is jelenthet.

Főként a diákok adminisztrációs terheit csökkenti a törvénymódosítás másik lényeges pontja, a tartózkodási hely érvényességi időtartamának meghosszabbítása. Az efféle bejelentések döntő többsége ugyanis diákoktól származik, akik nem a lakóhelyükön tanulnak. A módosítás értelmében az eddigi két év helyett mostantól elegendő lesz ötévente meghosszabbítani a tartózkodási helyet.

NAPTÁR
Tovább
2021. május 14. péntek
Bonifác
19. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?