1 °C Budapest

40 százalékkal kevesebb gáz jön

Pénzcentrum
2006. január 2. 10:55

Már 40 százalékkal kevesebb gáz érkezik hazánkba Oroszországból. Ferencz I. Szabolcs a Mol kommunikációs igazgatója elmondta: már nemcsak az Ukrajnából közvetlenül érkező vezetéken érkezik kevesebb földgáz, hanem a hazánkat Szlovákián, majd Ausztrián keresztül elérő HAG vezetéken is. A jelentős, 40 százalékos kiesés okáról az igazgató egyelőre nem tudott nyilatkozni; korábban minden forrás azt közölte, hogy az legfeljebb a gázbehozatal 25 százaléka lehet.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
Közben Moszkvában bejelentették: a Gazprom befejezte az Ukrajnának szánt gáz csapjainak elzárását, de az európai exportennyiséget továbbra is hiánytalanul szállítják Ukrajna felé. Szergej Kuprjanov szóvivő azt közölte, hogy moszkvai idő szerint délre kiderül, hogy Ukrajna megcsapolja-e a tranzitgázt. Viktor Juscsenko ukrán elnök ismét megerősítette: országa nem nyúl hozzá az áthaladó földgázhoz.
Az eddig érkezett jelzések szerint Magyarországon kívül Lengyelország, Szlovákia és Ausztria is kevesebb földgázt kap az orosz óriáscégtől.
Ukrajna eddig ezer köbméterenként 50 dollárért kapta az orosz gázt, és legfeljebb 80 dollárt tart elfogadhatónak 2006-ban, még az „európai árképzés" Ukrajnára alkalmazott módszerével is. A Gazprom csaknem ötszörös árat, 230 dollárt követel. Viktor Juscsenko szerint politikai nyomásgyakorlásról van szó, ennek ellenére az ukrán államfő ismételt tárgyalást ajánlott Putyin elnöknek.

(forrás: fn.hu)

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
NAPTÁR
Tovább
2021. december 3. péntek
Ferenc, Olívia
48. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?