Védjeggyel tájékoztatna a kormány

Pénzcentrum
2005. december 30. 13:13

Védjeggyel tájékoztatná a kormány a fogyasztókat arról, melyek azok az üzletek, illetve termékek, amelyeknél érvényesítik az 5 százalékos áfa-csökkentést. Az Országos Kereskedelmi Szövetség szerint az államnak nincs joga a megkülönböztetéshez. A Fidesz szerint az áremelések miatt nem lesz érzékelhető az áfa-csökkentés ármérséklő hatása.

A kormányzat olyan védjegyet készíttetett, amely arról tájékoztatja majd a fogyasztókat, hogy melyek azok az áruházláncok, kereskedelmi cégek, illetve termékek, amelyeknél érvényesítik az áfa felső kulcsának 5 százalékpontos csökkentését – jelentette be Mesterházy Attila, az Ifjúsági, Családügyi, Szociális és Esélyegyenlőségi Minisztérium politikai államtitkára. Mesterházy elmondása szerint a védjegy feltüntetésével azt szeretné elérni a kormányzat, hogy a fogyasztó lássa, olyan boltba, kereskedelmi egységbe megy be, amelyben érvényesítheti az áfa-csökkentésből származó ármérséklődés előnyeit.
Az Országos Kereskedelmi Szövetség főtitkára, Vámos György elmondta: az áfacsökkentési védjegyről csak a híradásokból értesültek, részleteket nem tudnak a dologról – mindenesetre csodálkozással fogadták, hiszen még azt sem tudni, milyen feltételekkel lehet hozzájutni. – Az áfacsökkentést végre kell hajtani, de a fogyasztói árakat tekintve semmilyen kötelezettség nincs a kereskedőre nézve. Az árcsökkentést a verseny kényszeríti ki – hangsúlyozta a főtitkár, hozzátéve: az államnak semmilyen jogalapja nincs arra, hogy kereskedőket, illetve termékekiket aszerint különböztessen meg, hogy csökkentik-e az árat. Ezt maga a vásárló teheti – és teszi – meg majd. Ráadásul a kereskedő úgyis feltünteti üzletében az áfacsökkentést – jegyezte meg Vámos György, aki úgy látja: a kereskedők érvényesíteni fogják áraikban az áfacsökkentést az érintett termékek esetében, ha nem is egyszerre. A kedvező hatás figyelésére pedig legcélszerűbb az árstatisztikák figyelése.
Halász János, a Fidesz-frakció szóvivője szerint örömteli lenne, ha az áfa-csökkentés valóban mérsékelné az árakat, csakhogy a kormány az áremelésekkel semlegesíti az adóváltozás kedvező hatásait.

(forrás: mno.hu)

Óriási dobásra készül 2023-ban a magyar Kickstarter: ez lehet a válság ellenszere?

Hivatalosan is elindította befektetési kampányát a Brancs közösségi piactér, amely rekordérdeklődéssel zárta az előregisztrációs kampányát.

Újabb két közösségi kampány lett sikeres: mutatjuk, hogy melyik (x)

Év végén két újabb izgalmas kampány ért el kiemelkedő sikereket a Brancs piacterén.

Jövőre ezeket az ötleteket lesz érdemes figyelni!

Most viszont bemutatunk 3 olyan projektet, amikről valószínűleg sokat fogunk még hallani 2023-ban!

Zubreczki Dávid: teljesen abszurd, hogy erről végleg lemondtak a budapestiek

A könyv szerzőjét, Zubreczki Dávidot kérdeztük a balatoni fejlesztésekről, a városnézésről, építészetről és hogy mitől lenne élhetőbb Budapest. Interjú.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. január 31. kedd
Marcella
5. hét
KONFERENCIA
Tovább
Digital Transformation 2023
Innovatív technologiák a hatékonyságnövelésért!
Sustainable Tech 2023
Innováció ma, zöld gazdaság holnap!
Biztosítás 2023
A tavasz meghatározó pénzügyi konferenciája március 8-án!
EZT OLVASTAD MÁR?