Védjeggyel tájékoztatna a kormány

Pénzcentrum
2005. december 30. 13:13

Védjeggyel tájékoztatná a kormány a fogyasztókat arról, melyek azok az üzletek, illetve termékek, amelyeknél érvényesítik az 5 százalékos áfa-csökkentést. Az Országos Kereskedelmi Szövetség szerint az államnak nincs joga a megkülönböztetéshez. A Fidesz szerint az áremelések miatt nem lesz érzékelhető az áfa-csökkentés ármérséklő hatása.

A kormányzat olyan védjegyet készíttetett, amely arról tájékoztatja majd a fogyasztókat, hogy melyek azok az áruházláncok, kereskedelmi cégek, illetve termékek, amelyeknél érvényesítik az áfa felső kulcsának 5 százalékpontos csökkentését – jelentette be Mesterházy Attila, az Ifjúsági, Családügyi, Szociális és Esélyegyenlőségi Minisztérium politikai államtitkára. Mesterházy elmondása szerint a védjegy feltüntetésével azt szeretné elérni a kormányzat, hogy a fogyasztó lássa, olyan boltba, kereskedelmi egységbe megy be, amelyben érvényesítheti az áfa-csökkentésből származó ármérséklődés előnyeit.
Az Országos Kereskedelmi Szövetség főtitkára, Vámos György elmondta: az áfacsökkentési védjegyről csak a híradásokból értesültek, részleteket nem tudnak a dologról – mindenesetre csodálkozással fogadták, hiszen még azt sem tudni, milyen feltételekkel lehet hozzájutni. – Az áfacsökkentést végre kell hajtani, de a fogyasztói árakat tekintve semmilyen kötelezettség nincs a kereskedőre nézve. Az árcsökkentést a verseny kényszeríti ki – hangsúlyozta a főtitkár, hozzátéve: az államnak semmilyen jogalapja nincs arra, hogy kereskedőket, illetve termékekiket aszerint különböztessen meg, hogy csökkentik-e az árat. Ezt maga a vásárló teheti – és teszi – meg majd. Ráadásul a kereskedő úgyis feltünteti üzletében az áfacsökkentést – jegyezte meg Vámos György, aki úgy látja: a kereskedők érvényesíteni fogják áraikban az áfacsökkentést az érintett termékek esetében, ha nem is egyszerre. A kedvező hatás figyelésére pedig legcélszerűbb az árstatisztikák figyelése.
Halász János, a Fidesz-frakció szóvivője szerint örömteli lenne, ha az áfa-csökkentés valóban mérsékelné az árakat, csakhogy a kormány az áremelésekkel semlegesíti az adóváltozás kedvező hatásait.

(forrás: mno.hu)

Ez a superfood lehet a foci Eb nagy slágere (x)

Méltó ellenfele lehet a mogyoró-nachos-ropi sörkorcsolya triónak a kézműves sörfőzdék gyártási melléktermékéből készülő újfajta ropogtatnivaló.

Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. május 20. hétfő
Bernát, Felícia
21. hét
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm