Védjeggyel tájékoztatna a kormány

Pénzcentrum
2005. december 30. 13:13

Védjeggyel tájékoztatná a kormány a fogyasztókat arról, melyek azok az üzletek, illetve termékek, amelyeknél érvényesítik az 5 százalékos áfa-csökkentést. Az Országos Kereskedelmi Szövetség szerint az államnak nincs joga a megkülönböztetéshez. A Fidesz szerint az áremelések miatt nem lesz érzékelhető az áfa-csökkentés ármérséklő hatása.

A kormányzat olyan védjegyet készíttetett, amely arról tájékoztatja majd a fogyasztókat, hogy melyek azok az áruházláncok, kereskedelmi cégek, illetve termékek, amelyeknél érvényesítik az áfa felső kulcsának 5 százalékpontos csökkentését – jelentette be Mesterházy Attila, az Ifjúsági, Családügyi, Szociális és Esélyegyenlőségi Minisztérium politikai államtitkára. Mesterházy elmondása szerint a védjegy feltüntetésével azt szeretné elérni a kormányzat, hogy a fogyasztó lássa, olyan boltba, kereskedelmi egységbe megy be, amelyben érvényesítheti az áfa-csökkentésből származó ármérséklődés előnyeit.
Az Országos Kereskedelmi Szövetség főtitkára, Vámos György elmondta: az áfacsökkentési védjegyről csak a híradásokból értesültek, részleteket nem tudnak a dologról – mindenesetre csodálkozással fogadták, hiszen még azt sem tudni, milyen feltételekkel lehet hozzájutni. – Az áfacsökkentést végre kell hajtani, de a fogyasztói árakat tekintve semmilyen kötelezettség nincs a kereskedőre nézve. Az árcsökkentést a verseny kényszeríti ki – hangsúlyozta a főtitkár, hozzátéve: az államnak semmilyen jogalapja nincs arra, hogy kereskedőket, illetve termékekiket aszerint különböztessen meg, hogy csökkentik-e az árat. Ezt maga a vásárló teheti – és teszi – meg majd. Ráadásul a kereskedő úgyis feltünteti üzletében az áfacsökkentést – jegyezte meg Vámos György, aki úgy látja: a kereskedők érvényesíteni fogják áraikban az áfacsökkentést az érintett termékek esetében, ha nem is egyszerre. A kedvező hatás figyelésére pedig legcélszerűbb az árstatisztikák figyelése.
Halász János, a Fidesz-frakció szóvivője szerint örömteli lenne, ha az áfa-csökkentés valóban mérsékelné az árakat, csakhogy a kormány az áremelésekkel semlegesíti az adóváltozás kedvező hatásait.

(forrás: mno.hu)

Tini unokájával közösen ad ki könyvet a 77 éves, Pulitzer-emlékdíjas fotóművész (x)

Révész Tamás 20 évnyi amerikai élet után visszatért Magyarországra és az újabb könyve már itthon, Budapesten készült.

Ezen a szőnyegen jógázva már semmi sem választ el a természettől (x)

Gombából és növényi szálakból fejlesztett újgenerációs jógamatracot egy fiatal magyar csapat.

Tücsökfehérjéből készít proteinszeletet a magyar orvostanhallgató, a Cápák között befektetője is beszállt az üzletbe (x)

Ennek nincs is tücsök íze, ez a leggyakoribb visszajelzés a többféle ízesítéssel gyártott, tücsökfehérjével dúsított proteinszelet, snack és shake kapcsán.

A legnagyobb hazai filmfesztiválon mutatkozik be a közösségi finanszírozásból megvalósult kisjátékfilm

A Magyar Mozgókép Fesztiválon találkozhat először a közönség Králl Kevin “Melange”című kisjátékfilmjével.

NAPTÁR
Tovább
2024. július 27. szombat
Olga, Liliána
30. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
A magyar Real Estate Agent találkozó a Kalmárok közreműködésével
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?
Árfolyamok!
A legfontosabb magyar és nemzetközi részvény és devizaárfolyamok ÉLŐBEN!
Most nem