6 °C Budapest

Tovább tart az idei Szilveszter

Pénzcentrum
2005. december 30. 08:53

Tovább tarthat az idei szilveszteri mulatság, még ha csak egy másodperccel is. Mivel a szakemberek a Föld forgási sebességének egyenetlensége miatt egy másodperccel meghosszabbítják a 2500-ös évet.

 
Tovább tarthat az idei szilveszteri mulatság, még ha csak egy másodperccel is. Mivel a szakemberek a Föld forgási sebességének egyenetlensége miatt egy másodperccel meghosszabbítják a 2005-ös évet.
Ahhoz, hogy figyelembe vegyék a Föld forgási sebességének változását, a szakemberek egy másodperccel hosszabbítják meg a 2005-ös esztendőt. Bolygónk forgási sebességét sok tényező befolyásolhatja, köztük a dagály is. Ugyan a plusz másodpercek megnehezíthetik a programozók dolgát, ám nélkülük a csillagászok nem tudnák pontosan követni a csillagok és az űrrepülők távolságát sem. Emiatt az idei év utolsó perce 61 másodpercig fog tartani.
Eddig összesen 22 extra másodpercet vezettek be. Az elsőt 1972. június 30-án számították fel, amikor a jelenleg is működő atomidő-rendszer beindult. Egy nemzetközi megállapodás szerint a plusz másodperceket december 31-én vagy június 30-án lehet bevezetni. Az USA nyugati partján az extra másodperc este hét órakor kerül majd hozzáadásra az év utolsó napjához. Az egységes időszámítást 0,9 másodperces eltérés alatt tartják a Föld forgási idejéhez képest. Hét év óta ez az első időbővítés.
Fennáll annak az esélye is, hogy elvegyenek egy másodpercet, erre még sohasem került sor, eddig mindig hozzá kellett adni az aktuális időhöz. A pótmásodpercek azonban borsot törhetnek a programozók orra alá. A változtatás igencsak megosztja közvéleményt, jó néhány szakember azt javasolja, hogy töröljék el az extra másodpercek bevezetését, mivel ezek a plusz idők nem várt problémákat okozhatnak a mobilhálózatoknál, légiirányításnál vagy az elektromos hálózatoknál használt szoftverekben.

(Times Online)

Óriási dobásra készül 2023-ban a magyar Kickstarter: ez lehet a válság ellenszere?

Hivatalosan is elindította befektetési kampányát a Brancs közösségi piactér, amely rekordérdeklődéssel zárta az előregisztrációs kampányát.

Újabb két közösségi kampány lett sikeres: mutatjuk, hogy melyik (x)

Év végén két újabb izgalmas kampány ért el kiemelkedő sikereket a Brancs piacterén.

Jövőre ezeket az ötleteket lesz érdemes figyelni!

Most viszont bemutatunk 3 olyan projektet, amikről valószínűleg sokat fogunk még hallani 2023-ban!

Zubreczki Dávid: teljesen abszurd, hogy erről végleg lemondtak a budapestiek

A könyv szerzőjét, Zubreczki Dávidot kérdeztük a balatoni fejlesztésekről, a városnézésről, építészetről és hogy mitől lenne élhetőbb Budapest. Interjú.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. február 2. csütörtök
Karolina, Aida
5. hét
KONFERENCIA
Tovább
Digital Transformation 2023
Innovatív technologiák a hatékonyságnövelésért!
Sustainable Tech 2023
Innováció ma, zöld gazdaság holnap!
Biztosítás 2023
A tavasz meghatározó pénzügyi konferenciája március 8-án!
EZT OLVASTAD MÁR?