Tovább tart az idei Szilveszter

Pénzcentrum
2005. december 30. 08:53

Tovább tarthat az idei szilveszteri mulatság, még ha csak egy másodperccel is. Mivel a szakemberek a Föld forgási sebességének egyenetlensége miatt egy másodperccel meghosszabbítják a 2500-ös évet.

 
Tovább tarthat az idei szilveszteri mulatság, még ha csak egy másodperccel is. Mivel a szakemberek a Föld forgási sebességének egyenetlensége miatt egy másodperccel meghosszabbítják a 2005-ös évet.
Ahhoz, hogy figyelembe vegyék a Föld forgási sebességének változását, a szakemberek egy másodperccel hosszabbítják meg a 2005-ös esztendőt. Bolygónk forgási sebességét sok tényező befolyásolhatja, köztük a dagály is. Ugyan a plusz másodpercek megnehezíthetik a programozók dolgát, ám nélkülük a csillagászok nem tudnák pontosan követni a csillagok és az űrrepülők távolságát sem. Emiatt az idei év utolsó perce 61 másodpercig fog tartani.
Eddig összesen 22 extra másodpercet vezettek be. Az elsőt 1972. június 30-án számították fel, amikor a jelenleg is működő atomidő-rendszer beindult. Egy nemzetközi megállapodás szerint a plusz másodperceket december 31-én vagy június 30-án lehet bevezetni. Az USA nyugati partján az extra másodperc este hét órakor kerül majd hozzáadásra az év utolsó napjához. Az egységes időszámítást 0,9 másodperces eltérés alatt tartják a Föld forgási idejéhez képest. Hét év óta ez az első időbővítés.
Fennáll annak az esélye is, hogy elvegyenek egy másodpercet, erre még sohasem került sor, eddig mindig hozzá kellett adni az aktuális időhöz. A pótmásodpercek azonban borsot törhetnek a programozók orra alá. A változtatás igencsak megosztja közvéleményt, jó néhány szakember azt javasolja, hogy töröljék el az extra másodpercek bevezetését, mivel ezek a plusz idők nem várt problémákat okozhatnak a mobilhálózatoknál, légiirányításnál vagy az elektromos hálózatoknál használt szoftverekben.

(Times Online)

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Óriásit húzott a magyar Kickstarter: ilyen lehetőség kevés alkalommal lesz 2024-ben, most bárki élhet vele

Ahogy Jeff Bezos, az Amazon alapítója híres mondása is szól: "A márkád az, amit az emberek mondanak rólad, amikor nem vagy ott.”

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. február 22. csütörtök
Gerzson
8. hét
KONFERENCIA
Tovább
Agrárszektor Konferencia 2023
Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!
Sustainable World 2023
A jövő vállalatai szeptember 12-én!
Mi lesz veled magyar élelmiszer?
Ingyenes Signature rendezvény
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2024. február 21. 21:33
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm