Kirúgnak hét minisztert

Pénzcentrum
2005. december 30. 11:40

Összeolvadna az oktatási és a kulturális tárca, megszűnne az önálló informatikai és környezetvédelmi minisztérium, a rendőrök vagy az igazságügyhöz, vagy egy önálló minisztérium alá tartoznának, megszűnnének a tárcanélküli miniszteri posztok - többek közt így reformálná meg a miniszterelnök az államot.

 
Összeolvadna az oktatási és a kulturális tárca, megszűnne az önálló informatikai és környezetvédelmi minisztérium, a rendőrök vagy az igazságügyhöz, vagy egy önálló minisztérium alá tartoznának, megszűnnének a tárcanélküli miniszteri posztok – többek közt így reformálná meg a miniszterelnök az államot.
Az új államszerkezet kidolgozására még Medgyessy Péter kérte fel Sárközy Tamás jogászprofesszort, aki az elmúlt hetekben le is tette az asztalra a hírek szerint 500 oldalra rúgó tanulmányát, amiről azonban csak annyit lehet tudni, amennyit Sárközy elmondott róla, mert maga az anyag nem nyilvános. Csakúgy, mint a részletek kidolgozására felkért „államreform bizottság” elnevezésű testület névsora sem.
A közigazgatási struktúra átalakítását érintő nyomás Brüsszelből irányul Magyarországra, és nem elsősorban a közigazgatás olcsóbbá, hanem hatékonyabbá tétele érdekében. A Sárközy által korábban elmondottak szerint az átszervezés mintegy 20-30 százalékos leépítést jelent az állami köztisztviselők 35-40 ezres csapatából. A tervezet regionálissá tömörítené a megyei hivatalokat, felszámolná az országos hatáskörű (központi) hivatalok felét, illetve megszüntetné a minisztériumi háttérintézmények zömét is.
Az államreform magát a kormányt is érintené:  a jelenlegi 17-tel szemben 10, legfeljebb 12 minisztere lehet a következő Gyurcsány-kormánynak. Kormányzati körökben a megszűnő, beolvadó minisztériumok közé az informatikait, a kulturálist, a környezetvédelmit, a munkaügyit és az egészségügyit sorolják. Emellett megszűnik az európai és a területfejlesztési tárca nélküli poszt is.
Radikálisan átalakul a Miniszterelnöki Hivatal, leépítik róla a szakfeladatokat, és külön intézmény foglalkozna a közigazgatás gazdasági kiszolgálásával, a kancellária dolga pedig a stratégiai tervezés lenne. Kettéválna a belügy: egy önkormányzati-közigazgatási és a rendészeti részre, utóbbi esetleg az igazságügy alá tartozna. (Ez utóbbit már 2002-ben is tervbe vették, de végül letettek róla, mert alkotmánymódosítást igényelne: az alaptörvény a belügyminiszterre ró feladatot az önkormányzatok kapcsán.)
Pontos kormánylistát a választások előtt már csak azért sem lehet kialakítani, mert a tárcák elosztása függ a koalíciós alkuktól is (ezenkívül persze meg kell nyerni hozzá a választást is). Sárközy azt javasolta ugyan, hogy a közigazgatás politikamentesítése érdekében minden tárcánál csak egy politikai államtitkári státusz legyen; forrásaink azonban ezt elvetélt gondolatnak tartják: többek szerint a brit kabinetrendszer mintájára hatékonyabb lehetne, ha kevés miniszterrel, de sok – alájuk tartozó – államtitkárral dolgozna kormány.

(forrás: hirszerzo.hu)

Tini unokájával közösen ad ki könyvet a 77 éves, Pulitzer-emlékdíjas fotóművész (x)

Révész Tamás 20 évnyi amerikai élet után visszatért Magyarországra és az újabb könyve már itthon, Budapesten készült.

Ezen a szőnyegen jógázva már semmi sem választ el a természettől (x)

Gombából és növényi szálakból fejlesztett újgenerációs jógamatracot egy fiatal magyar csapat.

Tücsökfehérjéből készít proteinszeletet a magyar orvostanhallgató, a Cápák között befektetője is beszállt az üzletbe (x)

Ennek nincs is tücsök íze, ez a leggyakoribb visszajelzés a többféle ízesítéssel gyártott, tücsökfehérjével dúsított proteinszelet, snack és shake kapcsán.

A legnagyobb hazai filmfesztiválon mutatkozik be a közösségi finanszírozásból megvalósult kisjátékfilm

A Magyar Mozgókép Fesztiválon találkozhat először a közönség Králl Kevin “Melange”című kisjátékfilmjével.

NAPTÁR
Tovább
2024. július 27. szombat
Olga, Liliána
30. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
A magyar Real Estate Agent találkozó a Kalmárok közreműködésével
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm