33 °C Budapest

Kirúgnak hét minisztert

Pénzcentrum
2005. december 30. 11:40

Összeolvadna az oktatási és a kulturális tárca, megszűnne az önálló informatikai és környezetvédelmi minisztérium, a rendőrök vagy az igazságügyhöz, vagy egy önálló minisztérium alá tartoznának, megszűnnének a tárcanélküli miniszteri posztok - többek közt így reformálná meg a miniszterelnök az államot.

 
Összeolvadna az oktatási és a kulturális tárca, megszűnne az önálló informatikai és környezetvédelmi minisztérium, a rendőrök vagy az igazságügyhöz, vagy egy önálló minisztérium alá tartoznának, megszűnnének a tárcanélküli miniszteri posztok – többek közt így reformálná meg a miniszterelnök az államot.
Az új államszerkezet kidolgozására még Medgyessy Péter kérte fel Sárközy Tamás jogászprofesszort, aki az elmúlt hetekben le is tette az asztalra a hírek szerint 500 oldalra rúgó tanulmányát, amiről azonban csak annyit lehet tudni, amennyit Sárközy elmondott róla, mert maga az anyag nem nyilvános. Csakúgy, mint a részletek kidolgozására felkért „államreform bizottság” elnevezésű testület névsora sem.
A közigazgatási struktúra átalakítását érintő nyomás Brüsszelből irányul Magyarországra, és nem elsősorban a közigazgatás olcsóbbá, hanem hatékonyabbá tétele érdekében. A Sárközy által korábban elmondottak szerint az átszervezés mintegy 20-30 százalékos leépítést jelent az állami köztisztviselők 35-40 ezres csapatából. A tervezet regionálissá tömörítené a megyei hivatalokat, felszámolná az országos hatáskörű (központi) hivatalok felét, illetve megszüntetné a minisztériumi háttérintézmények zömét is.
Az államreform magát a kormányt is érintené:  a jelenlegi 17-tel szemben 10, legfeljebb 12 minisztere lehet a következő Gyurcsány-kormánynak. Kormányzati körökben a megszűnő, beolvadó minisztériumok közé az informatikait, a kulturálist, a környezetvédelmit, a munkaügyit és az egészségügyit sorolják. Emellett megszűnik az európai és a területfejlesztési tárca nélküli poszt is.
Radikálisan átalakul a Miniszterelnöki Hivatal, leépítik róla a szakfeladatokat, és külön intézmény foglalkozna a közigazgatás gazdasági kiszolgálásával, a kancellária dolga pedig a stratégiai tervezés lenne. Kettéválna a belügy: egy önkormányzati-közigazgatási és a rendészeti részre, utóbbi esetleg az igazságügy alá tartozna. (Ez utóbbit már 2002-ben is tervbe vették, de végül letettek róla, mert alkotmánymódosítást igényelne: az alaptörvény a belügyminiszterre ró feladatot az önkormányzatok kapcsán.)
Pontos kormánylistát a választások előtt már csak azért sem lehet kialakítani, mert a tárcák elosztása függ a koalíciós alkuktól is (ezenkívül persze meg kell nyerni hozzá a választást is). Sárközy azt javasolta ugyan, hogy a közigazgatás politikamentesítése érdekében minden tárcánál csak egy politikai államtitkári státusz legyen; forrásaink azonban ezt elvetélt gondolatnak tartják: többek szerint a brit kabinetrendszer mintájára hatékonyabb lehetne, ha kevés miniszterrel, de sok – alájuk tartozó – államtitkárral dolgozna kormány.

(forrás: hirszerzo.hu)

Alapvető hibákon úszik el a magyarok pénze: erre figyelj, ha nem akarsz legatyásodni

A mostani gazdasági helyzetbe szinte bármit megtennénk, hogy spóroljunk, azonban sokan tapasztalhatják azt, hogy hiába igyekeznek, még így is elfolyik a pénz a bankszámlájukról.

Ilyet még nem láttál: így adnák ki a magyar gyerekek kedvenc könyvét újra

Közösségi finanszírozással adnák ki újra a 2012-es év gyerekkönyvét, a Dobozvárost.

Sok magyar nem is tud erről az egyszerű trükkről: milliókat bukhatnak, ha nem figyelnek oda

A vállalkozásunk sikere rengeteg dolgon múlhat, nem elég az ötlet, bizony kemény munkát kell fektetni a sikerbe.

Régi klasszikus tér vissza a magyar boltokba: sokak kedvence lesz ismét elérhető a polcokon

Tíz év után ismét megjelenhet Lakatos István Év Gyerekkönyve-díjas meseregénye, a Dobozváros!

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. augusztus 15. hétfő
Mária
33. hét
Augusztus 15.
Nagyboldogasszony
KONFERENCIA
Tovább
Portfolio Future of Finance 2022
Októberben jön a magyar pénzügyi szakma nagy találkozója.
Energy Investment Forum 2022 - A MEKH szakmai támogatásával
Válság kontra klímacélok? Lesz miről beszélni az Energy Investment Forum-on!
Private Health Forum 2022
A hazai magánegészségügy legkiemelkedőbb konferenciája.
EZT OLVASTAD MÁR?