16 °C Budapest

A kormány betiltott egy mobilszolgáltatót

Pénzcentrum
2005. december 30. 09:17

Káros és törvényellenes szerződéskötés miatt a szerb kormány csütörtökön megvonta a működési jogot a legnagyobb szerbiai mobiltelefon-szolgáltatótól, a Mobteltől.

Káros és törvényellenes szerződéskötés miatt a szerb kormány csütörtökön megvonta a működési jogot a legnagyobb szerbiai mobiltelefon-szolgáltatótól, a Mobteltől.
A kormány közleményéből kiderül, hogy a Mobtel a kabinetengedélye nélkül kötött szerződést az Ekrem Luka koszovói albán üzletember kezében lévő koszovói telefonszolgáltatóval, a Mobikossal, ezzel törvénytelenül átengedte az állami licencet ennek a vállalatnak. A Mobtel - a közlemény szövege szerint - ezzel a legdurvább módon veszélybe sodorta Szerbia gazdasági és nemzetbiztonsági érdekeit, lehetővé tette Ekrem Lukának, hogy használja a szerbiai állam licencét és infrastruktúráját, és ezzel mértéktelen nyereségre tegyen szert a szolgáltatás révén Koszovó területén.
A kabinet egyhangúlag hozott döntéssel megvonta a vállalat jogát arra, hogy kifejtsen tevékenységet a távközlésben és mobiltelefon-szolgáltatásban. A kabinet arról tájékoztatta a Mobtel előfizetőit: minden szükséges intézkedést megtett annak érdekében, hogy zökkenőmentesen használják a továbbiakban is a vállalat által működtetett, "063" hívószámra kezdődő hálózatot. A Mobtel május óta Martin Schlaff osztrák üzletember vezette Schlaff Group és a szerbiai állami posta (PTT) kezében van, de nem tudni, hogy ki mennyit tulajdonol a vállalatban.
Májusig a Mobtel a moszkvai székhelyű BK Trade és a PTT tulajdonát képezte. A BK Trade viszont a Bogoljub Karic szerbiai milliomos tulajdonában lévő BK-csoport érdekeltségébe tartozik. A Mobtel alapító okirata szerint a BK Trade-nek 51 százaléka volt a Mobtelben, 49 százalék felett pedig a PTT rendelkezett. Az állam ugyanakkor elvitatta a tulajdoni arányokat, azt állítva, hogy Karicék nem az alapító okiratnak megfelelő összeggel járultak hozzá a Mobtel megalapításához, vagyis a PTT részesedése a valóságban nagyobb - 58,76 százalék - az alapítói okiratokban szereplő összegnél.
A tulajdonjogi vita jelenleg is zajlik a zürichi nemzetközi döntőbíróság elott, az osztrák konzorcium pedig a szerb kormány legnagyobb meglepetésére úgy vette meg a BK Trade-től a részesedést, hogy nem várta meg a peres eljárás végét. Martin Schlaff azt állította, hogy a BK Trade megvásárlásával 42-51 százalékhoz jutott a Mobtelben, a belgrádi sajtó pedig arról cikkezett, hogy következő lépésként az osztrákok ajánlatot tesznek a szerb államnak a kezében lévő részvények megvásárlására.
(forrás: MTI, SG.hu Hírmagazin)
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 29. péntek
Auguszta
13. hét
Március 29.
Nagypéntek
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum Retail Day 2024
Magyarország legfontosabb kiskereskedelmi rendezvénye - Inspiráló előadók, izgalmas előadások, gyakorlati tudás.
Most nem