34 °C Budapest

A kormány betiltott egy mobilszolgáltatót

Pénzcentrum
2005. december 30. 09:17

Káros és törvényellenes szerződéskötés miatt a szerb kormány csütörtökön megvonta a működési jogot a legnagyobb szerbiai mobiltelefon-szolgáltatótól, a Mobteltől.

Káros és törvényellenes szerződéskötés miatt a szerb kormány csütörtökön megvonta a működési jogot a legnagyobb szerbiai mobiltelefon-szolgáltatótól, a Mobteltől.
A kormány közleményéből kiderül, hogy a Mobtel a kabinetengedélye nélkül kötött szerződést az Ekrem Luka koszovói albán üzletember kezében lévő koszovói telefonszolgáltatóval, a Mobikossal, ezzel törvénytelenül átengedte az állami licencet ennek a vállalatnak. A Mobtel - a közlemény szövege szerint - ezzel a legdurvább módon veszélybe sodorta Szerbia gazdasági és nemzetbiztonsági érdekeit, lehetővé tette Ekrem Lukának, hogy használja a szerbiai állam licencét és infrastruktúráját, és ezzel mértéktelen nyereségre tegyen szert a szolgáltatás révén Koszovó területén.
A kabinet egyhangúlag hozott döntéssel megvonta a vállalat jogát arra, hogy kifejtsen tevékenységet a távközlésben és mobiltelefon-szolgáltatásban. A kabinet arról tájékoztatta a Mobtel előfizetőit: minden szükséges intézkedést megtett annak érdekében, hogy zökkenőmentesen használják a továbbiakban is a vállalat által működtetett, "063" hívószámra kezdődő hálózatot. A Mobtel május óta Martin Schlaff osztrák üzletember vezette Schlaff Group és a szerbiai állami posta (PTT) kezében van, de nem tudni, hogy ki mennyit tulajdonol a vállalatban.
Májusig a Mobtel a moszkvai székhelyű BK Trade és a PTT tulajdonát képezte. A BK Trade viszont a Bogoljub Karic szerbiai milliomos tulajdonában lévő BK-csoport érdekeltségébe tartozik. A Mobtel alapító okirata szerint a BK Trade-nek 51 százaléka volt a Mobtelben, 49 százalék felett pedig a PTT rendelkezett. Az állam ugyanakkor elvitatta a tulajdoni arányokat, azt állítva, hogy Karicék nem az alapító okiratnak megfelelő összeggel járultak hozzá a Mobtel megalapításához, vagyis a PTT részesedése a valóságban nagyobb - 58,76 százalék - az alapítói okiratokban szereplő összegnél.
A tulajdonjogi vita jelenleg is zajlik a zürichi nemzetközi döntőbíróság elott, az osztrák konzorcium pedig a szerb kormány legnagyobb meglepetésére úgy vette meg a BK Trade-től a részesedést, hogy nem várta meg a peres eljárás végét. Martin Schlaff azt állította, hogy a BK Trade megvásárlásával 42-51 százalékhoz jutott a Mobtelben, a belgrádi sajtó pedig arról cikkezett, hogy következő lépésként az osztrákok ajánlatot tesznek a szerb államnak a kezében lévő részvények megvásárlására.
(forrás: MTI, SG.hu Hírmagazin)
Nagy siker a közösségépítő agrárprogram: így fogadhatsz Te is örökbe egy birsalmafát

Hatalmas siker a birsalmafa-örökbefogadó program, az a cél pedig, hogy közösséget építsenek, egyre inkább beérni látszik.

Semmit nem ér csak az ötlet: sok magyar így rontja el az esélyeit arra, hogy a saját főnöke lehessen

Sokakat vonz az, hogy a saját főnöke legyen, ráadásul többen éreztük már úgy, hogy olyan ötlettel rukkoltunk elő, ami tényleg felpörgetné a piacot.

Alapvető hibákon úszik el a magyarok pénze: erre figyelj, ha nem akarsz legatyásodni

A mostani gazdasági helyzetbe szinte bármit megtennénk, hogy spóroljunk, azonban sokan tapasztalhatják azt, hogy hiába igyekeznek, még így is elfolyik a pénz a bankszámlájukról.

Ilyet még nem láttál: így adnák ki a magyar gyerekek kedvenc könyvét újra

Közösségi finanszírozással adnák ki újra a 2012-es év gyerekkönyvét, a Dobozvárost.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. augusztus 18. csütörtök
Ilona
33. hét
KONFERENCIA
Tovább
Portfolio Future of Finance 2022
Októberben jön a magyar pénzügyi szakma nagy találkozója.
Energy Investment Forum 2022 - A MEKH szakmai támogatásával
Válság kontra klímacélok? Lesz miről beszélni az Energy Investment Forum-on!
Private Health Forum 2022
A hazai magánegészségügy legkiemelkedőbb konferenciája.
EZT OLVASTAD MÁR?