28 °C Budapest

Vállalkozók az APEH ellen

Pénzcentrum
2005. december 29. 09:54

A kisvállalkozások érdekképviselete, az IPOSZ határozottan ellenzi, hogy az adóhatóság jövedelmezőségi mutatók - vagyis egy elvárható minimum jövedelem - alapján döntse el, mely vállalkozásokat ellenőrzi majd kiemelten.

A kisvállalkozások érdekképviselete, az IPOSZ határozottan ellenzi, hogy az adóhatóság jövedelmezőségi mutatók – vagyis egy elvárható minimum jövedelem – alapján döntse el, mely vállalkozásokat ellenőrzi majd kiemelten.
Az adóhatóság jövőre szakmánként és tevékenységenként úgynevezett jövedelmezőségi mutatókat dolgoz ki. Azok a vállalkozások, amelyek nem érik el az APEH által meghatározott legkisebb jövedelmet, fokozott ellenőrzésre számíthatnak. A kisvállalkozások érdekképviselete, az IPOSZ határozottan ellenzi az elképzelést – jelentette ki Kassai Róbert alelnök.
„Az adóhatóságnak természetesen joga van ellenőrizni, és egy általa elképzelt jövedelmezőséget – amely általában a valósággal köszönő viszonyban sincs – fölállítani és bennünket ennek alapján megadóztatni, de az érdekképviselet a leghatározottabban föl fog lépni ez ellen a teljesen agyament elképzelés ellen” – fogalmazott az érdekképviselet alelnöke.
Kassai Róbert szerint szükség van a fekete- és a szürkegazdaság szereplőinek fokozott ellenőrzésére, ugyanakkor úgy véli: íróasztal mellől nem lehet megállapítani, hogy egy-egy vállalkozás valójában mekkora jövedelmet termel.
„Az IPOSZ mindenfajta ellenőrzést támogat. Nagyon helyes, hogy az APEH ellenőrizni akarja a jövedelmüket eltitkolókat. Az azonban, hogy a helyszínen ellenőrzi, hogy befolyt-e az a jövedelem, amit az íróasztalnál elképzelt, majd ennek alapján állapítja meg az esetleges büntetést és az adóhátralékot – ez a realitástól nagyon messze van” – mondta Kassai Róbert.
Pontosabb képet a tervezett lépésről a vállalkozások legkorábban jövő február végén kaphatnak, amikor az APEH közzéteszi a rájuk vonatkozó jövedelmezőségi mutatókat.

(inforadio.hu)

NAPTÁR
Tovább
2021. július 31. szombat
Oszkár
30. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?