13 °C Budapest

Szeretne Ön a fizetése feléért dolgozni ?

Pénzcentrum
2005. december 29. 06:20

Tűz alá vették a döntéshozókra, amiért nem rendezték az orvosok és az egészségügyi dolgozók ügyeleti idejének szabályozását és díjazását. A jövő évi költségvetésben mégsincs többletforrás az ügyeleti díjak emelésére.

Tűz alá vették a döntéshozókra, amiért nem rendezték az orvosok és az egészségügyi dolgozók ügyeleti idejének szabályozását és díjazását. A jövő évi költségvetésben mégsincs többletforrás az ügyeleti díjak emelésére.
Szeretne Ön a fizetése negyedéért, esetleg feléért dolgozni? Bizonyára nem. A magyar orvosok pedig erre kényszerülnek közel két éve – ezekkel a mondatokkal kezdődik az a nyílt levél, amelyet az Orvosok Egymásért Társaság fogalmazott meg a minap. A szervezet ezzel szeretné felhívni az államfő, az Országgyűlés elnöke, a legfőbb ügyész és a parlamenti képviselők figyelmét, hogy szüntessék meg az orvosok és az egészségügyi dolgozók jogait sértő állapotot. A nyílt levelet fizetett újsághirdetésként is megjelentetnék, erre most pénzt gyűjtenek. A tervek szerint a Népszabadságban jelentetnék meg a fizetett hirdetést, amellyel tovább nyomatékosítanák, hogy jogellenes az ügyeleti túlmunkájuk jelenlegi szabályozása és díjazása.
Magyarországon ugyanis egy 2000-ben hozott kormányrendelet alapján az ügyeletnek csak egy kisebb részét ismerik el munkaidőként, s csak ezután fizetnek túlmunkadíjat. Ezt a kormányrendeletet az EU-csatlakozáskor sem helyzeték hatályon kívül. Pedig az Európai Bíróság – s már magyar bíróságok is – kimondták, hogy az ügyeletet teljes egészében munkaidőnek kell tekinteni.
A probléma rendezését egyébként egy hónappal ezelőtt ígérte meg Gyurcsány Ferenc miniszterelnök a Magyar Orvosi Kamara (MOK) elnökének, Éger Istvánnak egy személyes egyeztetés alkalmával. A kormányfő akkor Rácz Jenő egészségügyi miniszter tárcáját bízta meg a szakmai munkával. Éger István szerint azonban az Egészségügyi Minisztérium csak az időt húzza, és érdemben nem tesz semmit a megoldás érdekében. Az ügyeleti díjazás rendezetlensége újabb helyi konfliktust szült: a napokban Nyíradonyban tagadta meg az ügyeleti szolgálatot 12 fő – orvosok és szakdolgozók –, akiket az önkormányzat nevetséges bérét próbált "önként vállalt túlmunkára" kötelezni – hívta fel a figyelmet nemrég egy sajtótájékoztatón Éger István. Nyíradonyban „akut háborús helyzet" alakult ki – tette hozzá -, s mi mindenben kollégáink mellett állunk.
A 2006-os költségvetés egyébként nem tartalmaz többletforrást arra, hogy az ügyeletben töltött idő egészére túlmunkadíjat fizethessenek az intézmények az orvosoknak és az egészségügyi dolgozóknak. Éger István ezzel kapcsolatban úgy fogalmazott: joggal tehető fel a kérdés, hogy a parlamenti képviselők és az illetékes kormánytisztviselők – mintegy szolidaritásképpen – hajlandók lesznek-e jövőre lemondani mondjuk fizetésük feléről? Vagy tesznek-e végre valamit azért, hogy az a bizonyos kormányrendelet oda kerüljön, ahová való: a szemétbe – fogalmazott a MOK elnöke.
Herczeg Zita orvos, Európa-jogi szakjogász is levélben fordult Rácz Jenő egészségügyi miniszterhez. Ebben felhívja a figyelmét arra, hogy az Európai Bíróság ítéletei Magyarországra mint tagállamra, a magyar bíróságok jogerős ítéletei pedig a Magyar Államra, mint kötelezettre nézve kötelező érvényűek. Ez pedig független az esetleges jövőbeni „politikai kínoktól”. Levelében az is olvasható, hogy mint ésszerűen gondolkodó ember, fel tud-e hozni Rácz Jenő egyetlen józan érvet amellett, hogy az orvosoknak miért kellene kötelezően, megfelelő kompenzáció nélkül bármennyi időt is eltölteniük a munkahelyükön, amikor ezt a jogalkotó egyetlen más állampolgártól sem várja el? Herczeg Zita úgy fogalmaz: jelenleg minden orvos hitelez a Magyar Köztársaságnak, aki hivatása gyakorlása, betegeinek folyamatos ellátása érdekében, megfelelő anyagi kompenzáció nélkül, sőt fizetésének töredékéért áldozza fel életének sokkal nagyobb részét, mint azt más foglalkozású polgártársai teszik.
Eközben egyébként több per is zajlik az elmaradt ügyeleti díjak miatt. Az eddig megszületett jogerős döntések mind kimondják, hogy az ügyeletet teljes egészében munkaidőnek kell tekinteni, ám arról még nincs döntés, hogy jár-e visszamenőleg pénz az orvosoknak. Az elmaradt összeget a MOK összesen körülbelül 40 milliárd forintra becsüli. Rácz Jenő nemrég szerkesztőségünknek azt mondta, dolgoznak a megoldáson, ám nagyon nehéz olyan szabályozást megalkotni, amely eleget tesz a bírósági döntéseknek, ám nem okoz a rendszert romba döntő orvos- és szakdolgozóhiányt. (forrás: mno.hu)
Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Óriásit húzott a magyar Kickstarter: ilyen lehetőség kevés alkalommal lesz 2024-ben, most bárki élhet vele

Ahogy Jeff Bezos, az Amazon alapítója híres mondása is szól: "A márkád az, amit az emberek mondanak rólad, amikor nem vagy ott.”

NAPTÁR
Tovább
2024. február 29. csütörtök
Elemér
9. hét
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
A diákok 97% kedvezménnyel, a 27 év alattiak 92% kedvezménnyel regisztrálhatnak! Gyere Te is!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem