29 °C Budapest

Mindenki nyugodjon meg ! Nincs gáz

Pénzcentrum
2005. december 29. 11:41

A magyarországi háztartások gázellátása biztonságban van. Magyarország körülbelül hárommilliárd köbméternyi gáztartalékkal rendelkezik, amely hónapokon keresztül biztosítja a zavartalan gázellátást.

Az orosz-ukrán gázszállítási vita magyarországi hatásainak elkerülése érdekében a kormány folyamatosan tárgyal az érintett partnerekkel. A vita lényege, hogy az orosz Gazprom a jövőben Ukrajnának a korábbi, alapvetően szovjet időkből örökölt ár többszöröséért kívánja eladni a földgázt.  Ukrajnán keresztül érkezik Európába az orosz földgázexport mintegy négyötöde.
Folyamatban vannak a diplomáciai, gazdasági diplomáciai intézkedések is. Konzultációra a Külügyminisztériumba kéretik az orosz nagykövetet, a moszkvai nagykövetség pedig az orosz diplomácia segítségét kéri az ügyben. Magyarország felvette a kapcsolatot a többi gázimportőr országgal, így Szlovákiával, Csehországgal, Németországgal, mert ez a probléma egész Európa ügye. A kormány a mai napon felvette a kapcsolatot az Európai Unió energiaügyi biztosával is.

Kóka János miniszter folyamatosan tájékozódik a helyzetről, a MOL pedig megkülönböztetett figyelemmel kíséri a beérkező gáz mennyiségét. A minisztérium folyamatosan monitorozza a történéseket.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. július 29. csütörtök
Márta, Flóra
30. hét
Július 29.
Tigrisek világnapja
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?