Legális szereket használnak kábítószerként

Pénzcentrum
2005. december 28. 08:35

Batiz András kormányszóvivő beszámolt a most elkészült, 2004-es droghelyzetről szóló jelentésről, amely szerint a kábítószert kipróbálók száma valamelyest növekedett, a rendszeres fogyasztók arányában azonban nem történt változás.

Budapesten és környékén a valamilyen kábítószert kipróbálók száma minimálisan emelkedett, a gyakori droghasználók száma azonban változatlan maradt. Negatív tendencia viszont, hogy a fiatalok egyre korábban próbálják ki a különböző szereket, jellemzően a könnyűdrogokat.
Egyre többen vesznek részt elterelésben, a kábítószer-túladagolás miatt bekövetkezett halálesetek száma stagnál: 2000-ben 38-an, 2001-ben 40-en, 2003-ban 32-en, 2004-ben pedig 34-en haltak meg kábítószer-túladagolásban. Csökken az opiáthasználat, az opiát alapú szerek használata miatt 2004-ben húsz százalékkal kevesebb beteget kezeltek, mint egy évvel korábban.
Az illegális szerek (így a cannabis, a heroin, a kokain, az amfetamin-származékok, az extasy vagy az LSD) aránya valamelyest csökkent, 2004-ben ez a hányad 43,3 százalék volt. A felhasználók többsége olyan szereket használ, amelyek legálisan is beszerezhetők (gyógyszerek, altatók, nyugtatók, csillapítók, illetve ezek alkohollal párosítva).
Az előző évhez képest 6 százalékkal csökkent azoknak a drogfogyasztóknak a száma, akiket valamilyen egészségügyi intézményben kezeltek. A kezelésben résztvevők között a férfiak aránya 67 százalékra nőtt. A nyugtatókat, altatókat visszaélésszerűen fogyasztók között viszont mindig lényegesen nagyobb volt a nők aránya.
Továbbra is a cannabis a legelterjedtebb kábítószer
A fogyasztók körében a legnépszerűbb kábítószer továbbra is a marihuána, ezt az amfetamin-származékok (speed, extasy) követik, majd a heroin. Kokaint továbbra is csak szűk körben használnak, arányuk 1-2 százalék körül van. Az intravénás drogosok körében HIV-, az AIDS-fertőzés alig észlelhető, a hepatitis C-vel fertőzöttek aránya azonban az átlagpopulációhoz képest magas - közölte a kormányszóvivő.

(forrás: Kormányzati Hírportál)

Meglepő dolgokat rejt egy kamasz naplója 2024-ben: less bele, a te gyereked is érintett!

Megvalósul Jocó bácsi nagy álma, színpadra állítják regényét. A Kamaszharc, bár fikció, a tanárként nap, mint nap megtapasztalt élethelyzeteket dolgozza fel.

Egyedülálló zenés activityt fejlesztett a magyar gyógypedagógus  (x)

Egy hazai gyógypedagógus-zeneterapeuta összerakott egy többszörösen díjazott zenei társasjátékot.

Ez a superfood lehet a foci Eb nagy slágere (x)

Méltó ellenfele lehet a mogyoró-nachos-ropi sörkorcsolya triónak a kézműves sörfőzdék gyártási melléktermékéből készülő újfajta ropogtatnivaló.

Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

NAPTÁR
Tovább
2024. május 23. csütörtök
Dezsõ
21. hét
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Árfolyamok!
A legfontosabb magyar és nemzetközi részvény és devizaárfolyamok ÉLŐBEN!
Most nem