-1 °C Budapest

Ha nem tetszik, vidd vissza !

Pénzcentrum
2005. december 28. 10:08

Karácsony és szilveszter közt beindul az ajándékok csereberéje: a fogyasztók egy része ilyenkor igyekszik kicserélni a fa alá duplán került vagy nem megfelelő méretű termékeket. A csereláz kiemelten érinti a ruhaneműket, cipőket, illetve a könyveket és a lemezeket.

Karácsony és szilveszter közt beindul az ajándékok csereberéje: a fogyasztók egy része ilyenkor igyekszik kicserélni a fa alá duplán került vagy nem megfelelő méretű termékeket. A csereláz kiemelten érinti a ruhaneműket, cipőket, illetve a könyveket és a lemezeket.
A szakemberek szerint a vásárlók mindinkább tisztában vannak, mit tegyenek, ha a termék hibás, az eladó viszont sok esetben nem tudja, milyen jogszabályoknak kell eleget tennie és milyen lehetőségei vannak, ha hibás árut visznek vissza.
A Fogyasztóvédelmi Főfelügyelőség tapasztalatai szerint általában a kereskedőtől függ, mennyire kezeli rugalmasan a kérdést. Kathy Attila szóvivő elmondása szerint van, ahol akkurátusan és precízen követik a jogszabályokat, és van, ahol blokkot sem kérnek, viszont minden esetben a boltban kell levásárolni a termék árát. Van olyan kereskedő is, aki a terméket kizárólag jótállással, hibátlan csomagolásban hajlandó visszavenni.
Öröm az ürömben, ha olyan boltba viszi vissza a fogyasztó a terméket, ahol közvetlenül karácsony után kezdődik az árleszállítás, hiszen ilyenkor a visszahozott termék árából több mindent vehet. Bosszankodás lehet viszont a cseréből a nagy áruházakban, ahol ilyentájt a fogyasztók szinte megrohamozzák az ügyfélszolgálatot, és hosszan kell sorban állni.
A kereskedők szerint jó, ha a vevő már a vásárláskor tisztázta, hogy a termék ajándék lesz, így a cserével történő visszaváltás ideje csak karácsony után kezd ketyegni. Az esetek többségében elég a blokk a termék jótállásának érvényesítésére, de van, ahol a kereskedő a lepecsételt jótállási jegyet is kéri. A szabályok elvileg lehetővé teszik, hogy a két dokumentum külön-külön is „működjön”, de Kathy szerint a bosszúságok elkerülése érdekében jó, ha mindkettő kéznél van. Az áfás számla is ugyanolyan jogosítványokkal bír, mint a blokk, vagyis a kereskedő ez esetben sem bújhat ki a visszavétel vagy csere alól.
 
Kóka János néhány napja kijelentette: a kereskedelem fejlettségének egyik fokmérője, hogyan érvényesül a versenyjog és mennyire sikerül megvédeni a fogyasztók érdekeit. A gazdasági miniszter nyilatkozata szerint a meglevő hatóságokat tovább erősítené, de a Gazdasági és Közlekedési Minisztérium ennél pontosabban nem kívánta kommentálni az elhangzottakat.
Az Országos Fogyasztóvédelmi Egyesület (OFE) rendezetlennek és szétfolyónak ítéli a jelenlegi jogszabályokat és a fogyasztóvédelmi hatóságok jogköreit. A szervezet azt szeretné elérni, hogy új törvényben fektessék le a terület szabályait – írta az origo. Az OFE-nek a jelek szerint az a legfőbb problémája, hogy nem tisztázott az állami és a civil szervezetek közötti feladatmegosztás. A civil szervezet egyébként azt sem tartaná rossz ötletnek, ha külön tárcát kapna a terület. A Fogyasztóvédelmi Főfelügyelőség a civil szervezet felvetésére úgy reagált: egy-egy területért több hatóság is felel és az egyeztetés, a párbeszéd folyamatos. Ellenőrzés vagy szankció egyetlen esetben sem maradt el hatósági hatásköri vita miatt.

(napi.hu)

Vége az iskolai bántalmazásoknak? Magyar innováció segíthet megelőzni az ilyen eseteket

A zárkózott kamaszok ventilációjában segíthet egy, a mentális jóllétet támogató új hazai mobilapp, a Healmindset, amelyben a felhasználók chaten, anonim módon kaphatna támogatást.

Most bárki fillérekért lecsaphat Magyarország egyik legnagyobb kincsére: érdemes sietni, hamar elkapkodják

Bár a 20 ezer magyar méhész 1,2 millió méhcsaládja évente 25 ezer tonna mézet termel, Magyarországon az egy főre jutó mézfogyasztás mindössze 1 kg/év.

Ismered a Ferit? Milyen Ferit? Vadiúj főzelékbár hódíthatja meg Budapestet

Újabb gasztronómiai témájú sikersztori a Brancsnál: közösségi előfinanszírozásból nyithatja meg főzelékbárját az ötletgazda Szatmári Ferenc, azaz Főzelékes Feri.

Súlyos rendellenesség ütötte fel a fejét a magyar iskolákban: minden tizedik gyerek érintett

Október a figyelemhiányos hiperaktivitás-zavar, azaz az ADHD rendellenesség tudatosításának hónapja, amiben Magyarországon az iskoláskorú gyerekek 8-10 százaléka érintett.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. december 10. vasárnap
Judit
49. hét
December 10.
Az emberi jogok napja
December 10.
Advent (3.)
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Agrárszektor Konferencia 2023
Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!
Sustainable World 2023
A jövő vállalatai szeptember 12-én!
Mi lesz veled magyar élelmiszer?
Ingyenes Signature rendezvény
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2023. december 9. 19:21
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem