25 °C Budapest

Ha nem tetszik, vidd vissza !

Pénzcentrum
2005. december 28. 10:08

Karácsony és szilveszter közt beindul az ajándékok csereberéje: a fogyasztók egy része ilyenkor igyekszik kicserélni a fa alá duplán került vagy nem megfelelő méretű termékeket. A csereláz kiemelten érinti a ruhaneműket, cipőket, illetve a könyveket és a lemezeket.

Karácsony és szilveszter közt beindul az ajándékok csereberéje: a fogyasztók egy része ilyenkor igyekszik kicserélni a fa alá duplán került vagy nem megfelelő méretű termékeket. A csereláz kiemelten érinti a ruhaneműket, cipőket, illetve a könyveket és a lemezeket.
A szakemberek szerint a vásárlók mindinkább tisztában vannak, mit tegyenek, ha a termék hibás, az eladó viszont sok esetben nem tudja, milyen jogszabályoknak kell eleget tennie és milyen lehetőségei vannak, ha hibás árut visznek vissza.
A Fogyasztóvédelmi Főfelügyelőség tapasztalatai szerint általában a kereskedőtől függ, mennyire kezeli rugalmasan a kérdést. Kathy Attila szóvivő elmondása szerint van, ahol akkurátusan és precízen követik a jogszabályokat, és van, ahol blokkot sem kérnek, viszont minden esetben a boltban kell levásárolni a termék árát. Van olyan kereskedő is, aki a terméket kizárólag jótállással, hibátlan csomagolásban hajlandó visszavenni.
Öröm az ürömben, ha olyan boltba viszi vissza a fogyasztó a terméket, ahol közvetlenül karácsony után kezdődik az árleszállítás, hiszen ilyenkor a visszahozott termék árából több mindent vehet. Bosszankodás lehet viszont a cseréből a nagy áruházakban, ahol ilyentájt a fogyasztók szinte megrohamozzák az ügyfélszolgálatot, és hosszan kell sorban állni.
A kereskedők szerint jó, ha a vevő már a vásárláskor tisztázta, hogy a termék ajándék lesz, így a cserével történő visszaváltás ideje csak karácsony után kezd ketyegni. Az esetek többségében elég a blokk a termék jótállásának érvényesítésére, de van, ahol a kereskedő a lepecsételt jótállási jegyet is kéri. A szabályok elvileg lehetővé teszik, hogy a két dokumentum külön-külön is „működjön”, de Kathy szerint a bosszúságok elkerülése érdekében jó, ha mindkettő kéznél van. Az áfás számla is ugyanolyan jogosítványokkal bír, mint a blokk, vagyis a kereskedő ez esetben sem bújhat ki a visszavétel vagy csere alól.
 
Kóka János néhány napja kijelentette: a kereskedelem fejlettségének egyik fokmérője, hogyan érvényesül a versenyjog és mennyire sikerül megvédeni a fogyasztók érdekeit. A gazdasági miniszter nyilatkozata szerint a meglevő hatóságokat tovább erősítené, de a Gazdasági és Közlekedési Minisztérium ennél pontosabban nem kívánta kommentálni az elhangzottakat.
Az Országos Fogyasztóvédelmi Egyesület (OFE) rendezetlennek és szétfolyónak ítéli a jelenlegi jogszabályokat és a fogyasztóvédelmi hatóságok jogköreit. A szervezet azt szeretné elérni, hogy új törvényben fektessék le a terület szabályait – írta az origo. Az OFE-nek a jelek szerint az a legfőbb problémája, hogy nem tisztázott az állami és a civil szervezetek közötti feladatmegosztás. A civil szervezet egyébként azt sem tartaná rossz ötletnek, ha külön tárcát kapna a terület. A Fogyasztóvédelmi Főfelügyelőség a civil szervezet felvetésére úgy reagált: egy-egy területért több hatóság is felel és az egyeztetés, a párbeszéd folyamatos. Ellenőrzés vagy szankció egyetlen esetben sem maradt el hatósági hatásköri vita miatt.

(napi.hu)

Ez lenne a megoldás a magyarok borzasztó egészségi állapotára? Kevesen ismerik ezt a trükköt

A kutatók szerint az egyik ok, amiért az adakozás javíthatja a fizikai egészséget az az, hogy segít csökkenteni a stresszt és a feszültséget.

Így győzheted le a tomboló inflációt: rengeteg magyar keresi szét magát ezzel a módszerrel

Egy vállalat sikeressége mérettől függetlenül több dolgon múlhat, azonban a sikeres marketing igazán erőssé teheti azt, válság esetén is.

Ez lenne a siker kulcsa? Sok magyar még mindig alábecsüli ezt az eszközt

Ezt mindenképp tudnod kell, mielőtt belevágsz egy start-up finanszírozásába, kezdő vállalkozóként.

Csendes gyilkos pusztítja tömegével a magyarokat: sok apróságon múlhat, megúszod-e

A magyar felnőttek mintegy 60 százaléka fél attól, hogy élete során rosszindulatú daganatot diagnosztizálnak nála.

NAPTÁR
Tovább
2022. augusztus 10. szerda
Lőrinc
32. hét
Augusztus 10.
Lusta nap
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?