19 °C Budapest

Elfogyott a benzin Londonban

Pénzcentrum
2005. december 28. 10:34

A korábbi iparági fogadkozások ellenére üzemanyag-ellátási zavarok keletkeztek Londonban és Délkelet-Angliában az egyik legnagyobb brit olajtároló telep két héttel ezelőtti kiégése miatt; a hiány egyes szakértői vélemények szerint hónapokig eltarthat.

A Londontól északnyugatra lévő Buncefield olajtároló telepen december 11-én történt robbanássorozat, amelynek következtében összesen húsz, egyenként 14 millió liter olajat és olajszármazékot tartalmazó óriáskonténer kapott lángra.
A kiégett telep 60 százalékát a Total olajvállalat birtokolta, de használta a létesítményeket a Texaco, a BP és a Shell is. A tartályokban nyersolajat, benzint, és a három közeli repülőtér - Heathrow, Luton és Stansted - kiszolgálására kerozint tároltak. Buncefield volt az ötödik legnagyobb olajtároló Nagy-Britanniában.
A tűzvész kitörése után szinte azonnal pánikvásárlások indultak meg a dél-angliai benzinkutaknál, de az üzemanyag-elosztó ipar ezt akkor feleslegesnek minősítette, azzal, hogy alternatív forrásokból gond nélkül feltölthetők az addig Buncefieldből ellátott benzinkutak. A hét közepére azonban több olajtársaság kénytelen volt elismerni, hogy délkelet-angliai kiskereskedelmi egységeik mégis egyre komolyabb ellátási gondokkal küszködnek, mivel Buncefield kiesésével jóval messzebbről kell közúton szállítani az üzemanyagot, és az év végi ünnepi keresleti csúcs is nehezíti a helyzetet.
A Shell és a Total egyaránt akadozó ellátásról, rendre kiürülő kutakról számolt be, jóllehet mindkét cég "rövid távúnak" minősítette a fennakadást. A brit olajforgalmazó szövetség szerint azonban hónapokig elhúzódó, visszatérő üzemanyag-hiányokkal kell számolni Londonban és a környező országrészekben, mivel Buncefield igen jelentős, Délkelet-Anglia egészét ellátó üzemanyag-elosztó központ volt.
A tűzvész azonban nemcsak a telepet használó olajcégeket érintette, hanem azt a csaknem négyszáz másik vállalatot is, amelyeknek a katasztrófaövezetbe eső, környező Maylands ipari és kereskedelmi övezetben vannak lerakataik. A Marks and Spencer kiskereskedelmi lánc például, amely Nagy-Britanniában exkluzív élelmiszer-áruházakat is működtet, itt üzemeltette hat brit élelmiszer-lerakatának egyikét, és ennek kiesése miatt komoly ellátási fennakadásokkal küszködnek a cég londoni és környékbeli boltjai.

Hasonlóan járt a McDonald's gyorsétteremlánc is, amelynek szintén itt volt a térségi elosztó központja. A cég londoni éttermeiben feliratok hívják fel a fogyasztók figyelmét arra, az ellátási gondok miatt a szokásos kínálat néhány eleme nem kapható.(MTI)

Meglepő dolgokat rejt egy kamasz naplója 2024-ben: less bele, a te gyereked is érintett!

Megvalósul Jocó bácsi nagy álma, színpadra állítják regényét. A Kamaszharc, bár fikció, a tanárként nap, mint nap megtapasztalt élethelyzeteket dolgozza fel.

Egyedülálló zenés activityt fejlesztett a magyar gyógypedagógus  (x)

Egy hazai gyógypedagógus-zeneterapeuta összerakott egy többszörösen díjazott zenei társasjátékot.

Ez a superfood lehet a foci Eb nagy slágere (x)

Méltó ellenfele lehet a mogyoró-nachos-ropi sörkorcsolya triónak a kézműves sörfőzdék gyártási melléktermékéből készülő újfajta ropogtatnivaló.

Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

NAPTÁR
Tovább
2024. május 24. péntek
Eszter, Eliza
21. hét
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Felújítási támogatás - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető lakásfelújítási támogatásról.
Most nem