Elfogyott a benzin Londonban

Pénzcentrum
2005. december 28. 10:34

A korábbi iparági fogadkozások ellenére üzemanyag-ellátási zavarok keletkeztek Londonban és Délkelet-Angliában az egyik legnagyobb brit olajtároló telep két héttel ezelőtti kiégése miatt; a hiány egyes szakértői vélemények szerint hónapokig eltarthat.

A Londontól északnyugatra lévő Buncefield olajtároló telepen december 11-én történt robbanássorozat, amelynek következtében összesen húsz, egyenként 14 millió liter olajat és olajszármazékot tartalmazó óriáskonténer kapott lángra.
A kiégett telep 60 százalékát a Total olajvállalat birtokolta, de használta a létesítményeket a Texaco, a BP és a Shell is. A tartályokban nyersolajat, benzint, és a három közeli repülőtér - Heathrow, Luton és Stansted - kiszolgálására kerozint tároltak. Buncefield volt az ötödik legnagyobb olajtároló Nagy-Britanniában.
A tűzvész kitörése után szinte azonnal pánikvásárlások indultak meg a dél-angliai benzinkutaknál, de az üzemanyag-elosztó ipar ezt akkor feleslegesnek minősítette, azzal, hogy alternatív forrásokból gond nélkül feltölthetők az addig Buncefieldből ellátott benzinkutak. A hét közepére azonban több olajtársaság kénytelen volt elismerni, hogy délkelet-angliai kiskereskedelmi egységeik mégis egyre komolyabb ellátási gondokkal küszködnek, mivel Buncefield kiesésével jóval messzebbről kell közúton szállítani az üzemanyagot, és az év végi ünnepi keresleti csúcs is nehezíti a helyzetet.
A Shell és a Total egyaránt akadozó ellátásról, rendre kiürülő kutakról számolt be, jóllehet mindkét cég "rövid távúnak" minősítette a fennakadást. A brit olajforgalmazó szövetség szerint azonban hónapokig elhúzódó, visszatérő üzemanyag-hiányokkal kell számolni Londonban és a környező országrészekben, mivel Buncefield igen jelentős, Délkelet-Anglia egészét ellátó üzemanyag-elosztó központ volt.
A tűzvész azonban nemcsak a telepet használó olajcégeket érintette, hanem azt a csaknem négyszáz másik vállalatot is, amelyeknek a katasztrófaövezetbe eső, környező Maylands ipari és kereskedelmi övezetben vannak lerakataik. A Marks and Spencer kiskereskedelmi lánc például, amely Nagy-Britanniában exkluzív élelmiszer-áruházakat is működtet, itt üzemeltette hat brit élelmiszer-lerakatának egyikét, és ennek kiesése miatt komoly ellátási fennakadásokkal küszködnek a cég londoni és környékbeli boltjai.

Hasonlóan járt a McDonald's gyorsétteremlánc is, amelynek szintén itt volt a térségi elosztó központja. A cég londoni éttermeiben feliratok hívják fel a fogyasztók figyelmét arra, az ellátási gondok miatt a szokásos kínálat néhány eleme nem kapható.(MTI)

Óriási dobásra készül 2023-ban a magyar Kickstarter: ez lehet a válság ellenszere?

Hivatalosan is elindította befektetési kampányát a Brancs közösségi piactér, amely rekordérdeklődéssel zárta az előregisztrációs kampányát.

Újabb két közösségi kampány lett sikeres: mutatjuk, hogy melyik (x)

Év végén két újabb izgalmas kampány ért el kiemelkedő sikereket a Brancs piacterén.

Jövőre ezeket az ötleteket lesz érdemes figyelni!

Most viszont bemutatunk 3 olyan projektet, amikről valószínűleg sokat fogunk még hallani 2023-ban!

Zubreczki Dávid: teljesen abszurd, hogy erről végleg lemondtak a budapestiek

A könyv szerzőjét, Zubreczki Dávidot kérdeztük a balatoni fejlesztésekről, a városnézésről, építészetről és hogy mitől lenne élhetőbb Budapest. Interjú.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. február 4. szombat
Ráhel, Csenge
5. hét
Február 4.
Rákellenes világnap
KONFERENCIA
Tovább
Digital Transformation 2023
Innovatív technologiák a hatékonyságnövelésért!
Sustainable Tech 2023
Innováció ma, zöld gazdaság holnap!
Biztosítás 2023
A tavasz meghatározó pénzügyi konferenciája március 8-án!
EZT OLVASTAD MÁR?