5 °C Budapest

Elfogyott a benzin Londonban

Pénzcentrum
2005. december 28. 10:34

A korábbi iparági fogadkozások ellenére üzemanyag-ellátási zavarok keletkeztek Londonban és Délkelet-Angliában az egyik legnagyobb brit olajtároló telep két héttel ezelőtti kiégése miatt; a hiány egyes szakértői vélemények szerint hónapokig eltarthat.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
A Londontól északnyugatra lévő Buncefield olajtároló telepen december 11-én történt robbanássorozat, amelynek következtében összesen húsz, egyenként 14 millió liter olajat és olajszármazékot tartalmazó óriáskonténer kapott lángra.
A kiégett telep 60 százalékát a Total olajvállalat birtokolta, de használta a létesítményeket a Texaco, a BP és a Shell is. A tartályokban nyersolajat, benzint, és a három közeli repülőtér - Heathrow, Luton és Stansted - kiszolgálására kerozint tároltak. Buncefield volt az ötödik legnagyobb olajtároló Nagy-Britanniában.
A tűzvész kitörése után szinte azonnal pánikvásárlások indultak meg a dél-angliai benzinkutaknál, de az üzemanyag-elosztó ipar ezt akkor feleslegesnek minősítette, azzal, hogy alternatív forrásokból gond nélkül feltölthetők az addig Buncefieldből ellátott benzinkutak. A hét közepére azonban több olajtársaság kénytelen volt elismerni, hogy délkelet-angliai kiskereskedelmi egységeik mégis egyre komolyabb ellátási gondokkal küszködnek, mivel Buncefield kiesésével jóval messzebbről kell közúton szállítani az üzemanyagot, és az év végi ünnepi keresleti csúcs is nehezíti a helyzetet.
A Shell és a Total egyaránt akadozó ellátásról, rendre kiürülő kutakról számolt be, jóllehet mindkét cég "rövid távúnak" minősítette a fennakadást. A brit olajforgalmazó szövetség szerint azonban hónapokig elhúzódó, visszatérő üzemanyag-hiányokkal kell számolni Londonban és a környező országrészekben, mivel Buncefield igen jelentős, Délkelet-Anglia egészét ellátó üzemanyag-elosztó központ volt.
A tűzvész azonban nemcsak a telepet használó olajcégeket érintette, hanem azt a csaknem négyszáz másik vállalatot is, amelyeknek a katasztrófaövezetbe eső, környező Maylands ipari és kereskedelmi övezetben vannak lerakataik. A Marks and Spencer kiskereskedelmi lánc például, amely Nagy-Britanniában exkluzív élelmiszer-áruházakat is működtet, itt üzemeltette hat brit élelmiszer-lerakatának egyikét, és ennek kiesése miatt komoly ellátási fennakadásokkal küszködnek a cég londoni és környékbeli boltjai.

Hasonlóan járt a McDonald's gyorsétteremlánc is, amelynek szintén itt volt a térségi elosztó központja. A cég londoni éttermeiben feliratok hívják fel a fogyasztók figyelmét arra, az ellátási gondok miatt a szokásos kínálat néhány eleme nem kapható.(MTI)

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. január 19. szerda
Sára, Márió
3. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Private Investor Day 2022
Mibe fektessünk 2022-ben? Tippek, elemzések, befektetési ötletek profiktól, Neked! Február 24-én online.
EZT OLVASTAD MÁR?