29 °C Budapest

Egy mázsa petárdára bukkantak

Pénzcentrum
2005. december 27. 08:37

Több százezer tiltott petárdát találtak és foglaltak le a rendőrök, határőrök és pénzügyőrök az elmúlt időszakban. A rendőrség eddig kétszáz esetben indított eljárást pirotechnikai eszközökkel elkövetett szabálysértések miatt. Előfordult, hogy egy nemzetközi buszjáraton egy mázsa petárdára bukkantak a határőrök.

Több százezer tiltott petárdát találtak és foglaltak le a rendőrök, határőrök és pénzügyőrök az elmúlt időszakban. A rendőrség eddig kétszáz esetben indított eljárást pirotechnikai eszközökkel elkövetett szabálysértések miatt. Előfordult, hogy egy nemzetközi buszjáraton egy mázsa petárdára bukkantak a határőrök.
Kincses Ildikó ezredes, az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) Igazgatásrendészeti Főosztályának vezetője elmondta, hogy a módosított pirotechnikai jogszabály a nagyrészt hanghatást keltő petárdákat tiltotta meg, az úgynevezett kistűzijátékok kategóriájába tartozó eszközök beszerezhetők december 28. és 31. között, ezeket felhasználni azonban csak szilveszter éjjelén lehet. Utána a fel nem használt ilyen termékeket a forgalmazónak vissza kell juttatni, mert további birtoklásuk szabálysértésnek minősül.
A főosztályvezető emlékeztetett rá, hogy a pirotechnikai eszközökkel elkövetett szabálysértések pénzbírságának határát 50 ezer forintról 100 ezer forintra emelték december 29-ei hatállyal.
 
Garamvölgyi László, az ORFK szóvivője elmondta, hogy a rendőrség a november 28. és január 8. közötti, fokozott ellenőrzési időszak eddigi szakaszában kétszáz esetben indított eljárást, és 250 ezer tiltott pirotechnikai eszközt foglalt le.
Sipos Jenő, a vám- és pénzügyőrség szóvivője arról számolt be, hogy az unió belső határának számító szlovén, osztrák és szlovák határszakaszokon megszűnt a vámellenőrzés korábbi formája, így elsősorban az úgynevezett mélységi ellenőrzésre helyezik a hangsúlyt. Közölte, hogy rendszeresen ellenőrzik a piacokat is, de a tapasztalatok szerint elsősorban az ide vezető utakon és a környékbeli raktárakban "érdemes" keresni a tiltott pirotechnikai eszközöket. A pénzügyőrök az elmúlt hetekben több százezer petárdát foglaltak le - fűzte hozzá.
 
Kovács Iván, a határőrség szóvivője elmondta, hogy elsősorban a közúti határátkelőknél tartanak fokozott ellenőrzéseket, ezek során november vége óta 27 esetben találtak illegális petárdaszállítmányokat mintegy kétmillió forint értékben.
Különösen "fertőzöttnek" nevezte a szlovákiai határszakasz borsodi részét. Itt december elején a Kassa-Miskolc buszjáraton bukkantak a határőrök csaknem egy mázsányi petárdára, de Bánrévénél is találtak egy több százezer forint értékű szállítmányt.

(forrás: Kormányzati Hírportál)

Nagy siker a közösségépítő agrárprogram: így fogadhatsz Te is örökbe egy birsalmafát

Hatalmas siker a birsalmafa-örökbefogadó program, az a cél pedig, hogy közösséget építsenek, egyre inkább beérni látszik.

Semmit nem ér csak az ötlet: sok magyar így rontja el az esélyeit arra, hogy a saját főnöke lehessen

Sokakat vonz az, hogy a saját főnöke legyen, ráadásul többen éreztük már úgy, hogy olyan ötlettel rukkoltunk elő, ami tényleg felpörgetné a piacot.

Alapvető hibákon úszik el a magyarok pénze: erre figyelj, ha nem akarsz legatyásodni

A mostani gazdasági helyzetbe szinte bármit megtennénk, hogy spóroljunk, azonban sokan tapasztalhatják azt, hogy hiába igyekeznek, még így is elfolyik a pénz a bankszámlájukról.

Ilyet még nem láttál: így adnák ki a magyar gyerekek kedvenc könyvét újra

Közösségi finanszírozással adnák ki újra a 2012-es év gyerekkönyvét, a Dobozvárost.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. augusztus 18. csütörtök
Ilona
33. hét
KONFERENCIA
Tovább
Portfolio Future of Finance 2022
Októberben jön a magyar pénzügyi szakma nagy találkozója.
Energy Investment Forum 2022 - A MEKH szakmai támogatásával
Válság kontra klímacélok? Lesz miről beszélni az Energy Investment Forum-on!
Private Health Forum 2022
A hazai magánegészségügy legkiemelkedőbb konferenciája.
EZT OLVASTAD MÁR?