Egy mázsa petárdára bukkantak

Pénzcentrum
2005. december 27. 08:37

Több százezer tiltott petárdát találtak és foglaltak le a rendőrök, határőrök és pénzügyőrök az elmúlt időszakban. A rendőrség eddig kétszáz esetben indított eljárást pirotechnikai eszközökkel elkövetett szabálysértések miatt. Előfordult, hogy egy nemzetközi buszjáraton egy mázsa petárdára bukkantak a határőrök.

Több százezer tiltott petárdát találtak és foglaltak le a rendőrök, határőrök és pénzügyőrök az elmúlt időszakban. A rendőrség eddig kétszáz esetben indított eljárást pirotechnikai eszközökkel elkövetett szabálysértések miatt. Előfordult, hogy egy nemzetközi buszjáraton egy mázsa petárdára bukkantak a határőrök.
Kincses Ildikó ezredes, az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) Igazgatásrendészeti Főosztályának vezetője elmondta, hogy a módosított pirotechnikai jogszabály a nagyrészt hanghatást keltő petárdákat tiltotta meg, az úgynevezett kistűzijátékok kategóriájába tartozó eszközök beszerezhetők december 28. és 31. között, ezeket felhasználni azonban csak szilveszter éjjelén lehet. Utána a fel nem használt ilyen termékeket a forgalmazónak vissza kell juttatni, mert további birtoklásuk szabálysértésnek minősül.
A főosztályvezető emlékeztetett rá, hogy a pirotechnikai eszközökkel elkövetett szabálysértések pénzbírságának határát 50 ezer forintról 100 ezer forintra emelték december 29-ei hatállyal.
 
Garamvölgyi László, az ORFK szóvivője elmondta, hogy a rendőrség a november 28. és január 8. közötti, fokozott ellenőrzési időszak eddigi szakaszában kétszáz esetben indított eljárást, és 250 ezer tiltott pirotechnikai eszközt foglalt le.
Sipos Jenő, a vám- és pénzügyőrség szóvivője arról számolt be, hogy az unió belső határának számító szlovén, osztrák és szlovák határszakaszokon megszűnt a vámellenőrzés korábbi formája, így elsősorban az úgynevezett mélységi ellenőrzésre helyezik a hangsúlyt. Közölte, hogy rendszeresen ellenőrzik a piacokat is, de a tapasztalatok szerint elsősorban az ide vezető utakon és a környékbeli raktárakban "érdemes" keresni a tiltott pirotechnikai eszközöket. A pénzügyőrök az elmúlt hetekben több százezer petárdát foglaltak le - fűzte hozzá.
 
Kovács Iván, a határőrség szóvivője elmondta, hogy elsősorban a közúti határátkelőknél tartanak fokozott ellenőrzéseket, ezek során november vége óta 27 esetben találtak illegális petárdaszállítmányokat mintegy kétmillió forint értékben.
Különösen "fertőzöttnek" nevezte a szlovákiai határszakasz borsodi részét. Itt december elején a Kassa-Miskolc buszjáraton bukkantak a határőrök csaknem egy mázsányi petárdára, de Bánrévénél is találtak egy több százezer forint értékű szállítmányt.

(forrás: Kormányzati Hírportál)

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Óriásit húzott a magyar Kickstarter: ilyen lehetőség kevés alkalommal lesz 2024-ben, most bárki élhet vele

Ahogy Jeff Bezos, az Amazon alapítója híres mondása is szól: "A márkád az, amit az emberek mondanak rólad, amikor nem vagy ott.”

KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
A diákok 97% kedvezménnyel, a 27 év alattiak 92% kedvezménnyel regisztrálhatnak! Gyere Te is!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem