2 °C Budapest

Egy mázsa petárdára bukkantak

Pénzcentrum
2005. december 27. 08:37

Több százezer tiltott petárdát találtak és foglaltak le a rendőrök, határőrök és pénzügyőrök az elmúlt időszakban. A rendőrség eddig kétszáz esetben indított eljárást pirotechnikai eszközökkel elkövetett szabálysértések miatt. Előfordult, hogy egy nemzetközi buszjáraton egy mázsa petárdára bukkantak a határőrök.

Több százezer tiltott petárdát találtak és foglaltak le a rendőrök, határőrök és pénzügyőrök az elmúlt időszakban. A rendőrség eddig kétszáz esetben indított eljárást pirotechnikai eszközökkel elkövetett szabálysértések miatt. Előfordult, hogy egy nemzetközi buszjáraton egy mázsa petárdára bukkantak a határőrök.
Kincses Ildikó ezredes, az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) Igazgatásrendészeti Főosztályának vezetője elmondta, hogy a módosított pirotechnikai jogszabály a nagyrészt hanghatást keltő petárdákat tiltotta meg, az úgynevezett kistűzijátékok kategóriájába tartozó eszközök beszerezhetők december 28. és 31. között, ezeket felhasználni azonban csak szilveszter éjjelén lehet. Utána a fel nem használt ilyen termékeket a forgalmazónak vissza kell juttatni, mert további birtoklásuk szabálysértésnek minősül.
A főosztályvezető emlékeztetett rá, hogy a pirotechnikai eszközökkel elkövetett szabálysértések pénzbírságának határát 50 ezer forintról 100 ezer forintra emelték december 29-ei hatállyal.
 
Garamvölgyi László, az ORFK szóvivője elmondta, hogy a rendőrség a november 28. és január 8. közötti, fokozott ellenőrzési időszak eddigi szakaszában kétszáz esetben indított eljárást, és 250 ezer tiltott pirotechnikai eszközt foglalt le.
Sipos Jenő, a vám- és pénzügyőrség szóvivője arról számolt be, hogy az unió belső határának számító szlovén, osztrák és szlovák határszakaszokon megszűnt a vámellenőrzés korábbi formája, így elsősorban az úgynevezett mélységi ellenőrzésre helyezik a hangsúlyt. Közölte, hogy rendszeresen ellenőrzik a piacokat is, de a tapasztalatok szerint elsősorban az ide vezető utakon és a környékbeli raktárakban "érdemes" keresni a tiltott pirotechnikai eszközöket. A pénzügyőrök az elmúlt hetekben több százezer petárdát foglaltak le - fűzte hozzá.
 
Kovács Iván, a határőrség szóvivője elmondta, hogy elsősorban a közúti határátkelőknél tartanak fokozott ellenőrzéseket, ezek során november vége óta 27 esetben találtak illegális petárdaszállítmányokat mintegy kétmillió forint értékben.
Különösen "fertőzöttnek" nevezte a szlovákiai határszakasz borsodi részét. Itt december elején a Kassa-Miskolc buszjáraton bukkantak a határőrök csaknem egy mázsányi petárdára, de Bánrévénél is találtak egy több százezer forint értékű szállítmányt.

(forrás: Kormányzati Hírportál)

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 25. csütörtök
Márk
17. hét
Április 25.
Malária világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm