14 °C Budapest

Egy mázsa petárdára bukkantak

Pénzcentrum
2005. december 27. 08:37

Több százezer tiltott petárdát találtak és foglaltak le a rendőrök, határőrök és pénzügyőrök az elmúlt időszakban. A rendőrség eddig kétszáz esetben indított eljárást pirotechnikai eszközökkel elkövetett szabálysértések miatt. Előfordult, hogy egy nemzetközi buszjáraton egy mázsa petárdára bukkantak a határőrök.

Több százezer tiltott petárdát találtak és foglaltak le a rendőrök, határőrök és pénzügyőrök az elmúlt időszakban. A rendőrség eddig kétszáz esetben indított eljárást pirotechnikai eszközökkel elkövetett szabálysértések miatt. Előfordult, hogy egy nemzetközi buszjáraton egy mázsa petárdára bukkantak a határőrök.
Kincses Ildikó ezredes, az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) Igazgatásrendészeti Főosztályának vezetője elmondta, hogy a módosított pirotechnikai jogszabály a nagyrészt hanghatást keltő petárdákat tiltotta meg, az úgynevezett kistűzijátékok kategóriájába tartozó eszközök beszerezhetők december 28. és 31. között, ezeket felhasználni azonban csak szilveszter éjjelén lehet. Utána a fel nem használt ilyen termékeket a forgalmazónak vissza kell juttatni, mert további birtoklásuk szabálysértésnek minősül.
A főosztályvezető emlékeztetett rá, hogy a pirotechnikai eszközökkel elkövetett szabálysértések pénzbírságának határát 50 ezer forintról 100 ezer forintra emelték december 29-ei hatállyal.
 
Garamvölgyi László, az ORFK szóvivője elmondta, hogy a rendőrség a november 28. és január 8. közötti, fokozott ellenőrzési időszak eddigi szakaszában kétszáz esetben indított eljárást, és 250 ezer tiltott pirotechnikai eszközt foglalt le.
Sipos Jenő, a vám- és pénzügyőrség szóvivője arról számolt be, hogy az unió belső határának számító szlovén, osztrák és szlovák határszakaszokon megszűnt a vámellenőrzés korábbi formája, így elsősorban az úgynevezett mélységi ellenőrzésre helyezik a hangsúlyt. Közölte, hogy rendszeresen ellenőrzik a piacokat is, de a tapasztalatok szerint elsősorban az ide vezető utakon és a környékbeli raktárakban "érdemes" keresni a tiltott pirotechnikai eszközöket. A pénzügyőrök az elmúlt hetekben több százezer petárdát foglaltak le - fűzte hozzá.
 
Kovács Iván, a határőrség szóvivője elmondta, hogy elsősorban a közúti határátkelőknél tartanak fokozott ellenőrzéseket, ezek során november vége óta 27 esetben találtak illegális petárdaszállítmányokat mintegy kétmillió forint értékben.
Különösen "fertőzöttnek" nevezte a szlovákiai határszakasz borsodi részét. Itt december elején a Kassa-Miskolc buszjáraton bukkantak a határőrök csaknem egy mázsányi petárdára, de Bánrévénél is találtak egy több százezer forint értékű szállítmányt.

(forrás: Kormányzati Hírportál)

Ők azok, akik a válságból is profitálnak: keveseknek jön be, de nagyot kaszálnak majd

Pistyur Veronika szerint a válságban erős üzleti tervek is születhetnek, hiszen jobban figyelünk, és reagálunk, mint akkor, ha kényelem van.

Rengeteg magyar kedvenc terméke tűnhet el a boltok polcairól: óriási a baj, ennek nem látni a végét

Papírhiány, munkaerőhiány, az adózási rend változása mind hozzájárul ahhoz, hogy egyre nehezebb kiadni könyveket.

Lenullázhatja a magyar családokat a rezsiemelés: ide menekítsd a pénzed, amíg megteheted

Sokan a téltől félnek, mondván nehéz lesz kikalkulálni a megemelkedett rezsiárakat, de a lakásárak, albérlet árak is az egekben.

Megvan a válasz a brutális piadrágulásra? Ez az ital lehet a magyarok új kedvence

Az üzletek beszámolói alapján a kereslet elmarad még a járvány előtti időszaktól, azonban a melegnek hála lényegesen több alkoholos ital fogyott, mint az előző évben.

NAPTÁR
Tovább
2022. szeptember 29. csütörtök
Mihály
39. hét
Szeptember 29.
Nemzetközi kávé nap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Győr - Nyugat-magyarországi Gazdasági Fórum 2022
Ingyenes régiós fórum a helyi kkv-knak szakértőkkel.
Megújuló energia workshop a Lakás kiállításon
3 napig ingyenesen a LAKÁS KIÁLLÍTÁSON szeptember 23-25 között!
EZT OLVASTAD MÁR?