9 °C Budapest

Autópályák mentén, jobban lehet keresni

Pénzcentrum
2005. december 27. 09:26

A vidéki átlagjövedelem 120 százalékát is elérik az M7-es és az M1-es autópálya 30 kilométeres körzetében a jövedelmek - derül ki Németh Nándor tanulmányából, amely az MTA Közgazdaságtudományi Intézete gondozásában most megjelent kiadványban szerepel.

A vidéki átlagjövedelem 120 százalékát is elérik az M7-es és az M1-es autópálya 30 kilométeres körzetében a jövedelmek - derül ki Németh Nándor tanulmányából, amely az MTA Közgazdaságtudományi Intézete gondozásában most megjelent kiadványban szerepel.
Az útépítés gazdasági fejlődést ösztönző hatását elemezve a kutatók megállapították, hogy még a távolabbi, az M7-es és az M1-es autópályák 30 és 50 kilométer közötti külső körzetében is 10 százalékkal magasabbak voltak a jövedelmek a vidéki átlagnál a vizsgált 2002-es időszakban. Az M7-es autópálya e külső körzetében ez a jövedelmi előny korábban 120 százalék, 2002-ben 110 százalék volt, míg az M1-es autópálya külső körzetében a vidéki átlagról emelkedett a szint 110 százalékra 2002-re.
A keleti országrész autópályáiról szólva a tanulmány megállapítja: az M3-as autópálya 30 kilométeres körzetében ugyancsak 110 százalékos jövedelemszintet regisztráltak, az M5-ös autópályánál viszont ez a 30 kilométeres körzet már csak a vidéki átlagot érte el.
A keleti országrész autópályáinál a 30 és 50 kilométer közötti külső körzetnél viszont már a vidéki átlag alattiak a jövedelmek. Így például az M5-ös autópályánál ebben a külső körzetben a vidéki átlag 80 százalékát érik csak el a jövedelmek, az M3-as autópálya külső körzetében pedig a 90 százalékát. A munkanélküliségi jellemzőkben a keleti országrész autópályáinak környezete jobban áll.
Csak az M3-as, M5-ös külső, tehát 30 és 50 kilométer közötti körzetében haladja meg a vidéki átlagot a munkanélküliség 40, illetve 10 százalékkal. Az M3-as 30 kilométeren belüli körzetében viszont már a vidéki átlagra csökkent a munkanélküliség, az M5-ös autópálya e belső körzetében pedig e vidéki átlag 80 százaléka körül alakult. Körülbelül ugyanez a helyzet az M1-es autópálya külső, az M7-es autópálya belső körzetében is.
Az M7-es autópálya külső, tehát 30 kilométer és 50 kilométer közötti körzetében annak ellenére, hogy a nyugati országrészről van szó, a vidéki átlagról a közelmúltban csökkent ennek 80 százalékára a munkanélküliség. A legjobb eredményt a vidéki átlag körülbelül 60 százalékát jelentő munkanélküliséget az M1-es autópálya 30 kilométerig terjedő belső körzetében tapasztalták a kutatók.
A tanulmány figyelmeztet arra is, hogy csupán az autópálya-építés nem elegendő a települések magasabb fejlettségi szintjéhez, jobb foglalkoztatási helyzetéhez. Ehhez például iskolázott, képzett munkaerőre és egyéb infrastruktúrára is szükség van.

(forrás: MTI)

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 20. szombat
Tivadar
16. hét
Április 20.
Cirkuszok világnapja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem