14 °C Budapest

Lehet egyszerűbben is (PwC)

Pénzcentrum
2005. december 26. 06:20

Az Engedélyezett Gazdálkodó státusz megszerzésére előre láthatólag 2007-től nyílik majd lehetőség, amikor a vonatkozó végrehajtási rendelkezések hatályba lépnek. Az engedély azon Közösség vámterületén letelepedett gazdálkodók számára válik nélkülözhetetlenné, akik a biztonságra vonatkozó vámellenőrzéssel kapcsolatos könnyítésekben és/vagy a vámjogszabályok alapján nyújtott egyszerűsítésekben szeretnének részesülni.

Az Engedélyezett Gazdálkodó státusz megszerzésére előre láthatólag 2007-től nyílik majd lehetőség, amikor a vonatkozó végrehajtási rendelkezések hatályba lépnek. Az engedély azon Közösség vámterületén letelepedett gazdálkodók számára válik nélkülözhetetlenné, akik a biztonságra vonatkozó vámellenőrzéssel kapcsolatos könnyítésekben és/vagy a vámjogszabályok alapján nyújtott egyszerűsítésekben szeretnének részesülni.
A távolinak tűnő 2007-es dátum halogatásra adhat okot, azonban érdemes figyelembe venni, hogy az engedély megadásának feltételeire vonatkozó szabályokat már 2005. május 11-től kell alkalmazni a 648/2005/EK Rendelet alapján. Ezen konjuktív feltételek az alábbiak:
a) A vámszabályok betartásának igazolása az engedélyezést megelőző időszakra vonatkozóan. A Közösségi Vámkódex végrehajtására vonatkozó Bizottsági rendelet („Vhr.”) tervezete szerint ez a feltétel akkor tekinthető teljesítettnek, ha a kérelmező és a tulajdonosok /fő részvényesek/ jogi képviselők(!) az engedélykérelem benyújtását megelőző utolsó 3 évben vámügyi és adóügyi szempontból megfelelőnek minősültek.
b) Megfelelő színvonalú kereskedelmi (és szállítási) nyilvántartások vezetése. A Vhr. tervezete szerint ez auditálási napló vezetését, vámhatóságok gazdálkodói nyilvántartáshoz történő hozzáférési lehetőségét, megfelelő logisztikai, számviteli adminisztratív rendszer használatát, belső kontroll, az engedélyekre vonatkozó megfelelő eljárások, továbbá a biztonsági mentések, visszatöltések megfelelő eljárásainak meglétét, és még további számos feltétel kielégítését jelenti.
c) Adott esetben igazolt fizetőképesség. A Vhr. tervezete szerint ez a feltétel abban az esetben igazolt, ha a fizetőképesség 3 évre vonatkozóan bizonyítható, valamint elég bizonyíték nyújtható annak igazolására, hogy a kérelmező az adott évben és a következő évben is fizetőképes marad.
A kérelmező ellen nem folyhat csődeljárás, valamint a kérelmező anyavállalatának (amennyiben rendelkezik ilyennel) fizetőképességét is igazolni kell.
d) Adott esetben megfelelő biztonsági standardok megléte (pl.: biztonságos épületek, megfelelő ellenőrzési intézkedések)
Megjegyezzük, hogy a Vhr. még csak tervezet, de amint elfogadásra kerül (előre láthatólag 2006-ban), és a kérdéses kritériumok egységes értelmezésére vonatkozó Bizottsági irányelvek is kiadásra kerülnek, érdemes megkezdeni a felkészülést az engedélyeztetéshez.

Felhívjuk a figyelmüket arra, hogy a Vhr. tervezetéhez kapcsolódó javaslatok VPOP részére történő benyújtása 2005. december 31-ig lehetséges.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Óriásit húzott a magyar Kickstarter: ilyen lehetőség kevés alkalommal lesz 2024-ben, most bárki élhet vele

Ahogy Jeff Bezos, az Amazon alapítója híres mondása is szól: "A márkád az, amit az emberek mondanak rólad, amikor nem vagy ott.”

NAPTÁR
Tovább
2024. március 3. vasárnap
Kornélia
9. hét
Március 3.
A Sabin-csepp napja
Március 3.
Vadvédelmi világnap
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
A diákok 97% kedvezménnyel, a 27 év alattiak 92% kedvezménnyel regisztrálhatnak! Gyere Te is!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2024. március 3. 16:06
Pénzcentrum Retail Day 2024
Magyarország legfontosabb kiskereskedelmi rendezvénye - Inspiráló előadók, izgalmas előadások, gyakorlati tudás.
Most nem