Lehet egyszerűbben is (PwC)

Pénzcentrum
2005. december 26. 06:20

Az Engedélyezett Gazdálkodó státusz megszerzésére előre láthatólag 2007-től nyílik majd lehetőség, amikor a vonatkozó végrehajtási rendelkezések hatályba lépnek. Az engedély azon Közösség vámterületén letelepedett gazdálkodók számára válik nélkülözhetetlenné, akik a biztonságra vonatkozó vámellenőrzéssel kapcsolatos könnyítésekben és/vagy a vámjogszabályok alapján nyújtott egyszerűsítésekben szeretnének részesülni.

Az Engedélyezett Gazdálkodó státusz megszerzésére előre láthatólag 2007-től nyílik majd lehetőség, amikor a vonatkozó végrehajtási rendelkezések hatályba lépnek. Az engedély azon Közösség vámterületén letelepedett gazdálkodók számára válik nélkülözhetetlenné, akik a biztonságra vonatkozó vámellenőrzéssel kapcsolatos könnyítésekben és/vagy a vámjogszabályok alapján nyújtott egyszerűsítésekben szeretnének részesülni.
A távolinak tűnő 2007-es dátum halogatásra adhat okot, azonban érdemes figyelembe venni, hogy az engedély megadásának feltételeire vonatkozó szabályokat már 2005. május 11-től kell alkalmazni a 648/2005/EK Rendelet alapján. Ezen konjuktív feltételek az alábbiak:
a) A vámszabályok betartásának igazolása az engedélyezést megelőző időszakra vonatkozóan. A Közösségi Vámkódex végrehajtására vonatkozó Bizottsági rendelet („Vhr.”) tervezete szerint ez a feltétel akkor tekinthető teljesítettnek, ha a kérelmező és a tulajdonosok /fő részvényesek/ jogi képviselők(!) az engedélykérelem benyújtását megelőző utolsó 3 évben vámügyi és adóügyi szempontból megfelelőnek minősültek.
b) Megfelelő színvonalú kereskedelmi (és szállítási) nyilvántartások vezetése. A Vhr. tervezete szerint ez auditálási napló vezetését, vámhatóságok gazdálkodói nyilvántartáshoz történő hozzáférési lehetőségét, megfelelő logisztikai, számviteli adminisztratív rendszer használatát, belső kontroll, az engedélyekre vonatkozó megfelelő eljárások, továbbá a biztonsági mentések, visszatöltések megfelelő eljárásainak meglétét, és még további számos feltétel kielégítését jelenti.
c) Adott esetben igazolt fizetőképesség. A Vhr. tervezete szerint ez a feltétel abban az esetben igazolt, ha a fizetőképesség 3 évre vonatkozóan bizonyítható, valamint elég bizonyíték nyújtható annak igazolására, hogy a kérelmező az adott évben és a következő évben is fizetőképes marad.
A kérelmező ellen nem folyhat csődeljárás, valamint a kérelmező anyavállalatának (amennyiben rendelkezik ilyennel) fizetőképességét is igazolni kell.
d) Adott esetben megfelelő biztonsági standardok megléte (pl.: biztonságos épületek, megfelelő ellenőrzési intézkedések)
Megjegyezzük, hogy a Vhr. még csak tervezet, de amint elfogadásra kerül (előre láthatólag 2006-ban), és a kérdéses kritériumok egységes értelmezésére vonatkozó Bizottsági irányelvek is kiadásra kerülnek, érdemes megkezdeni a felkészülést az engedélyeztetéshez.

Felhívjuk a figyelmüket arra, hogy a Vhr. tervezetéhez kapcsolódó javaslatok VPOP részére történő benyújtása 2005. december 31-ig lehetséges.

Semmit nem ér csak az ötlet: sok magyar így rontja el az esélyeit arra, hogy a saját főnöke lehessen

Sokakat vonz az, hogy a saját főnöke legyen, ráadásul többen éreztük már úgy, hogy olyan ötlettel rukkoltunk elő, ami tényleg felpörgetné a piacot.

Alapvető hibákon úszik el a magyarok pénze: erre figyelj, ha nem akarsz legatyásodni

A mostani gazdasági helyzetbe szinte bármit megtennénk, hogy spóroljunk, azonban sokan tapasztalhatják azt, hogy hiába igyekeznek, még így is elfolyik a pénz a bankszámlájukról.

Ilyet még nem láttál: így adnák ki a magyar gyerekek kedvenc könyvét újra

Közösségi finanszírozással adnák ki újra a 2012-es év gyerekkönyvét, a Dobozvárost.

Sok magyar nem is tud erről az egyszerű trükkről: milliókat bukhatnak, ha nem figyelnek oda

A vállalkozásunk sikere rengeteg dolgon múlhat, nem elég az ötlet, bizony kemény munkát kell fektetni a sikerbe.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. augusztus 16. kedd
Ábrahám
33. hét
KONFERENCIA
Tovább
Portfolio Future of Finance 2022
Októberben jön a magyar pénzügyi szakma nagy találkozója.
Energy Investment Forum 2022 - A MEKH szakmai támogatásával
Válság kontra klímacélok? Lesz miről beszélni az Energy Investment Forum-on!
Private Health Forum 2022
A hazai magánegészségügy legkiemelkedőbb konferenciája.
EZT OLVASTAD MÁR?