Rekord a Parlamentben

Pénzcentrum
2005. december 22. 08:48

Az elmúlt tizenöt esztendő legdinamikusabb évét zárta a parlament - jelentette ki a házelnök. A honatyák idén fogadták el a legtöbb törvényt, nőtt a hozzászólások száma és az ülésidő is. A tavaszi ülésszak január 30-án kezdődik.

Az elmúlt tizenöt esztendő legdinamikusabb évét zárta a parlament - mondta Szili Katalin, az Országgyűlés elnöke szerdai évzáró sajtótájékoztatóján, megjegyezve, hogy a hangnemmel nem lehet elégedett. A dinamizmus okai között említette, hogy ez volt az első teljes év, amely az Európai Unióban telt. A csatlakozás egyfajta új rendszerváltás kezdetét jelentette, előtérbe került a jogharmonizációs tevékenység, valamint a koncepciók kidolgozása.
A jogharmonizáció mellett a kormányfőváltás, továbbá a kormányzat 100 lépés programja is sokkal dinamikusabb munkát igényelt a parlamenttől, amelyet a házelnök szerint egyszerre lehet vitatkozó és munkaparlamentként jellemezni.
A legtöbb törvény 1990 óta ebben az esztendőben született, összesen 201. Ez megelőzi a korábbi kiemelkedő törvényalkotási évek adatát, 1993-ban például 121, 1997-ben 159, 2000-ben 147 törvényt fogadtak el a honatyák.
A rendkívül aktív parlamenti munkát mutatja, hogy az előző parlamenti ciklus azonos időszakával összehasonlítva a napirend előtti felszólalások 21 százalékkal, az ülésidő 10 százalékkal növekedett, 18 százalékkal több törvényt és 26 százalékkal több határozatot fogadtak el. A dinamizmusra példa a parlamenti vitanapok számának növekedése is, 27 politikai vitát rendeztek 2002 óta, ez összességében kétszer több mint a megelőző ciklusban. A bizottsági ülések száma 50 százalékkal emelkedett.
Szili Katalin a 100 lépés programjával kapcsolatban úgy fogalmazott: a munkaügyi területet, a családokról való gondoskodást, a fiatalok támogatását, az adóterhek csökkentését, a nyugdíjrendszer korrekcióját vagy akár a mezőgazdasági oktatást illető kérdésekben a célokat sikerült megvalósítani.
Kiemelte, hogy idén szeptemberben is megtartották a kárpát-medencei képviselők fórumát; elfogadtak fontos konszenzusos dokumentumokat, egyebek között a határon túl élő magyarokkal foglalkozó kérdéseknek a kampányon kívül helyezéséről.
A házelnök sikeresnek mondta a parlament civil irodájának tevékenységét, idén is meghívtak végzős középiskolásokat parlamenti különórára, és a lobbitörvényről is eredményes konferenciát tartottak. A parlament munkáját 2005-ben is nyitottság jellemezte - tette hozzá.
Reményét fejezte ki, hogy az intenzív parlamenti munka nemcsak mennyiséget, hanem minőséget is jelöl, és az Országgyűlés pozitívan tudta befolyásolni a társadalmi viszonyokat. A házelnök ugyanakkor kijelentette: a hangnemmel nem elégedett, mert azt, ami a parlamentben zajlik, mindenki mintának tekinti. Reményét fejezte ki, hogy kampányidőszak hátralévő rövid ülésszaka emelkedettebb stílust tudhat majd magáénak.
Szili Katalin tájékoztatása szerint január 30-án, rendkívüli üléssel kezdődik a tavaszi ülésszak, amelynek programját a választás időpontját figyelembe véve alakítják majd ki.

(forrás: Kormányzati Hírportál)

Most bárki fillérekért lecsaphat Magyarország egyik legnagyobb kincsére: érdemes sietni, hamar elkapkodják

Bár a 20 ezer magyar méhész 1,2 millió méhcsaládja évente 25 ezer tonna mézet termel, Magyarországon az egy főre jutó mézfogyasztás mindössze 1 kg/év.

Ismered a Ferit? Milyen Ferit? Vadiúj főzelékbár hódíthatja meg Budapestet

Újabb gasztronómiai témájú sikersztori a Brancsnál: közösségi előfinanszírozásból nyithatja meg főzelékbárját az ötletgazda Szatmári Ferenc, azaz Főzelékes Feri.

Súlyos rendellenesség ütötte fel a fejét a magyar iskolákban: minden tizedik gyerek érintett

Október a figyelemhiányos hiperaktivitás-zavar, azaz az ADHD rendellenesség tudatosításának hónapja, amiben Magyarországon az iskoláskorú gyerekek 8-10 százaléka érintett.

Így szakadt szét a magyar társadalom: ez a 10 legolcsóbb és legdrágább Petőfi utca itthon

A Pictorial Collective-vel karöltve készítette el az elmúlt egy év leforgása alatt a Petőfi utcák népe című fotósorozatot, aminek kapcsán Stiller Ákossal beszélgettünk

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. november 29. szerda
Taksony
48. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Agrárszektor Konferencia 2023
Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!
Sustainable World 2023
A jövő vállalatai szeptember 12-én!
Mi lesz veled magyar élelmiszer?
Ingyenes Signature rendezvény
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem