28 °C Budapest

Rekord a Parlamentben

Pénzcentrum
2005. december 22. 08:48

Az elmúlt tizenöt esztendő legdinamikusabb évét zárta a parlament - jelentette ki a házelnök. A honatyák idén fogadták el a legtöbb törvényt, nőtt a hozzászólások száma és az ülésidő is. A tavaszi ülésszak január 30-án kezdődik.

Az elmúlt tizenöt esztendő legdinamikusabb évét zárta a parlament - mondta Szili Katalin, az Országgyűlés elnöke szerdai évzáró sajtótájékoztatóján, megjegyezve, hogy a hangnemmel nem lehet elégedett. A dinamizmus okai között említette, hogy ez volt az első teljes év, amely az Európai Unióban telt. A csatlakozás egyfajta új rendszerváltás kezdetét jelentette, előtérbe került a jogharmonizációs tevékenység, valamint a koncepciók kidolgozása.
A jogharmonizáció mellett a kormányfőváltás, továbbá a kormányzat 100 lépés programja is sokkal dinamikusabb munkát igényelt a parlamenttől, amelyet a házelnök szerint egyszerre lehet vitatkozó és munkaparlamentként jellemezni.
A legtöbb törvény 1990 óta ebben az esztendőben született, összesen 201. Ez megelőzi a korábbi kiemelkedő törvényalkotási évek adatát, 1993-ban például 121, 1997-ben 159, 2000-ben 147 törvényt fogadtak el a honatyák.
A rendkívül aktív parlamenti munkát mutatja, hogy az előző parlamenti ciklus azonos időszakával összehasonlítva a napirend előtti felszólalások 21 százalékkal, az ülésidő 10 százalékkal növekedett, 18 százalékkal több törvényt és 26 százalékkal több határozatot fogadtak el. A dinamizmusra példa a parlamenti vitanapok számának növekedése is, 27 politikai vitát rendeztek 2002 óta, ez összességében kétszer több mint a megelőző ciklusban. A bizottsági ülések száma 50 százalékkal emelkedett.
Szili Katalin a 100 lépés programjával kapcsolatban úgy fogalmazott: a munkaügyi területet, a családokról való gondoskodást, a fiatalok támogatását, az adóterhek csökkentését, a nyugdíjrendszer korrekcióját vagy akár a mezőgazdasági oktatást illető kérdésekben a célokat sikerült megvalósítani.
Kiemelte, hogy idén szeptemberben is megtartották a kárpát-medencei képviselők fórumát; elfogadtak fontos konszenzusos dokumentumokat, egyebek között a határon túl élő magyarokkal foglalkozó kérdéseknek a kampányon kívül helyezéséről.
A házelnök sikeresnek mondta a parlament civil irodájának tevékenységét, idén is meghívtak végzős középiskolásokat parlamenti különórára, és a lobbitörvényről is eredményes konferenciát tartottak. A parlament munkáját 2005-ben is nyitottság jellemezte - tette hozzá.
Reményét fejezte ki, hogy az intenzív parlamenti munka nemcsak mennyiséget, hanem minőséget is jelöl, és az Országgyűlés pozitívan tudta befolyásolni a társadalmi viszonyokat. A házelnök ugyanakkor kijelentette: a hangnemmel nem elégedett, mert azt, ami a parlamentben zajlik, mindenki mintának tekinti. Reményét fejezte ki, hogy kampányidőszak hátralévő rövid ülésszaka emelkedettebb stílust tudhat majd magáénak.
Szili Katalin tájékoztatása szerint január 30-án, rendkívüli üléssel kezdődik a tavaszi ülésszak, amelynek programját a választás időpontját figyelembe véve alakítják majd ki.

(forrás: Kormányzati Hírportál)

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. augusztus 4. szerda
Domonkos, Dominika
31. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?