2 °C Budapest

Rekord a Parlamentben

Pénzcentrum
2005. december 22. 08:48

Az elmúlt tizenöt esztendő legdinamikusabb évét zárta a parlament - jelentette ki a házelnök. A honatyák idén fogadták el a legtöbb törvényt, nőtt a hozzászólások száma és az ülésidő is. A tavaszi ülésszak január 30-án kezdődik.

Az elmúlt tizenöt esztendő legdinamikusabb évét zárta a parlament - mondta Szili Katalin, az Országgyűlés elnöke szerdai évzáró sajtótájékoztatóján, megjegyezve, hogy a hangnemmel nem lehet elégedett. A dinamizmus okai között említette, hogy ez volt az első teljes év, amely az Európai Unióban telt. A csatlakozás egyfajta új rendszerváltás kezdetét jelentette, előtérbe került a jogharmonizációs tevékenység, valamint a koncepciók kidolgozása.
A jogharmonizáció mellett a kormányfőváltás, továbbá a kormányzat 100 lépés programja is sokkal dinamikusabb munkát igényelt a parlamenttől, amelyet a házelnök szerint egyszerre lehet vitatkozó és munkaparlamentként jellemezni.
A legtöbb törvény 1990 óta ebben az esztendőben született, összesen 201. Ez megelőzi a korábbi kiemelkedő törvényalkotási évek adatát, 1993-ban például 121, 1997-ben 159, 2000-ben 147 törvényt fogadtak el a honatyák.
A rendkívül aktív parlamenti munkát mutatja, hogy az előző parlamenti ciklus azonos időszakával összehasonlítva a napirend előtti felszólalások 21 százalékkal, az ülésidő 10 százalékkal növekedett, 18 százalékkal több törvényt és 26 százalékkal több határozatot fogadtak el. A dinamizmusra példa a parlamenti vitanapok számának növekedése is, 27 politikai vitát rendeztek 2002 óta, ez összességében kétszer több mint a megelőző ciklusban. A bizottsági ülések száma 50 százalékkal emelkedett.
Szili Katalin a 100 lépés programjával kapcsolatban úgy fogalmazott: a munkaügyi területet, a családokról való gondoskodást, a fiatalok támogatását, az adóterhek csökkentését, a nyugdíjrendszer korrekcióját vagy akár a mezőgazdasági oktatást illető kérdésekben a célokat sikerült megvalósítani.
Kiemelte, hogy idén szeptemberben is megtartották a kárpát-medencei képviselők fórumát; elfogadtak fontos konszenzusos dokumentumokat, egyebek között a határon túl élő magyarokkal foglalkozó kérdéseknek a kampányon kívül helyezéséről.
A házelnök sikeresnek mondta a parlament civil irodájának tevékenységét, idén is meghívtak végzős középiskolásokat parlamenti különórára, és a lobbitörvényről is eredményes konferenciát tartottak. A parlament munkáját 2005-ben is nyitottság jellemezte - tette hozzá.
Reményét fejezte ki, hogy az intenzív parlamenti munka nemcsak mennyiséget, hanem minőséget is jelöl, és az Országgyűlés pozitívan tudta befolyásolni a társadalmi viszonyokat. A házelnök ugyanakkor kijelentette: a hangnemmel nem elégedett, mert azt, ami a parlamentben zajlik, mindenki mintának tekinti. Reményét fejezte ki, hogy kampányidőszak hátralévő rövid ülésszaka emelkedettebb stílust tudhat majd magáénak.
Szili Katalin tájékoztatása szerint január 30-án, rendkívüli üléssel kezdődik a tavaszi ülésszak, amelynek programját a választás időpontját figyelembe véve alakítják majd ki.

(forrás: Kormányzati Hírportál)

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 26. péntek
Ervin
17. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem