22 °C Budapest

Rekord a Parlamentben

Pénzcentrum
2005. december 22. 08:48

Az elmúlt tizenöt esztendő legdinamikusabb évét zárta a parlament - jelentette ki a házelnök. A honatyák idén fogadták el a legtöbb törvényt, nőtt a hozzászólások száma és az ülésidő is. A tavaszi ülésszak január 30-án kezdődik.

Az elmúlt tizenöt esztendő legdinamikusabb évét zárta a parlament - mondta Szili Katalin, az Országgyűlés elnöke szerdai évzáró sajtótájékoztatóján, megjegyezve, hogy a hangnemmel nem lehet elégedett. A dinamizmus okai között említette, hogy ez volt az első teljes év, amely az Európai Unióban telt. A csatlakozás egyfajta új rendszerváltás kezdetét jelentette, előtérbe került a jogharmonizációs tevékenység, valamint a koncepciók kidolgozása.
A jogharmonizáció mellett a kormányfőváltás, továbbá a kormányzat 100 lépés programja is sokkal dinamikusabb munkát igényelt a parlamenttől, amelyet a házelnök szerint egyszerre lehet vitatkozó és munkaparlamentként jellemezni.
A legtöbb törvény 1990 óta ebben az esztendőben született, összesen 201. Ez megelőzi a korábbi kiemelkedő törvényalkotási évek adatát, 1993-ban például 121, 1997-ben 159, 2000-ben 147 törvényt fogadtak el a honatyák.
A rendkívül aktív parlamenti munkát mutatja, hogy az előző parlamenti ciklus azonos időszakával összehasonlítva a napirend előtti felszólalások 21 százalékkal, az ülésidő 10 százalékkal növekedett, 18 százalékkal több törvényt és 26 százalékkal több határozatot fogadtak el. A dinamizmusra példa a parlamenti vitanapok számának növekedése is, 27 politikai vitát rendeztek 2002 óta, ez összességében kétszer több mint a megelőző ciklusban. A bizottsági ülések száma 50 százalékkal emelkedett.
Szili Katalin a 100 lépés programjával kapcsolatban úgy fogalmazott: a munkaügyi területet, a családokról való gondoskodást, a fiatalok támogatását, az adóterhek csökkentését, a nyugdíjrendszer korrekcióját vagy akár a mezőgazdasági oktatást illető kérdésekben a célokat sikerült megvalósítani.
Kiemelte, hogy idén szeptemberben is megtartották a kárpát-medencei képviselők fórumát; elfogadtak fontos konszenzusos dokumentumokat, egyebek között a határon túl élő magyarokkal foglalkozó kérdéseknek a kampányon kívül helyezéséről.
A házelnök sikeresnek mondta a parlament civil irodájának tevékenységét, idén is meghívtak végzős középiskolásokat parlamenti különórára, és a lobbitörvényről is eredményes konferenciát tartottak. A parlament munkáját 2005-ben is nyitottság jellemezte - tette hozzá.
Reményét fejezte ki, hogy az intenzív parlamenti munka nemcsak mennyiséget, hanem minőséget is jelöl, és az Országgyűlés pozitívan tudta befolyásolni a társadalmi viszonyokat. A házelnök ugyanakkor kijelentette: a hangnemmel nem elégedett, mert azt, ami a parlamentben zajlik, mindenki mintának tekinti. Reményét fejezte ki, hogy kampányidőszak hátralévő rövid ülésszaka emelkedettebb stílust tudhat majd magáénak.
Szili Katalin tájékoztatása szerint január 30-án, rendkívüli üléssel kezdődik a tavaszi ülésszak, amelynek programját a választás időpontját figyelembe véve alakítják majd ki.

(forrás: Kormányzati Hírportál)

Alapvető hibákon úszik el a magyarok pénze: erre figyelj, ha nem akarsz legatyásodni

A mostani gazdasági helyzetbe szinte bármit megtennénk, hogy spóroljunk, azonban sokan tapasztalhatják azt, hogy hiába igyekeznek, még így is elfolyik a pénz a bankszámlájukról.

Ilyet még nem láttál: így adnák ki a magyar gyerekek kedvenc könyvét újra

Közösségi finanszírozással adnák ki újra a 2012-es év gyerekkönyvét, a Dobozvárost.

Sok magyar nem is tud erről az egyszerű trükkről: milliókat bukhatnak, ha nem figyelnek oda

A vállalkozásunk sikere rengeteg dolgon múlhat, nem elég az ötlet, bizony kemény munkát kell fektetni a sikerbe.

Régi klasszikus tér vissza a magyar boltokba: sokak kedvence lesz ismét elérhető a polcokon

Tíz év után ismét megjelenhet Lakatos István Év Gyerekkönyve-díjas meseregénye, a Dobozváros!

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. augusztus 14. vasárnap
Marcell
32. hét
KONFERENCIA
Tovább
Portfolio Future of Finance 2022
Októberben jön a magyar pénzügyi szakma nagy találkozója.
Energy Investment Forum 2022 - A MEKH szakmai támogatásával
Válság kontra klímacélok? Lesz miről beszélni az Energy Investment Forum-on!
Private Health Forum 2022
A hazai magánegészségügy legkiemelkedőbb konferenciája.
EZT OLVASTAD MÁR?