21 °C Budapest

Elesett, perelt, megnyerte - botrányperek az USA-ból

Pénzcentrum
2005. december 22. 10:30

Az Egyesült Államokban évente kisorsolják a Stella-díjat. Eme kitüntetés a 81 éves Stella Liebeck előtt tiszteleg, aki sikeresen perelte 2,9 millió dollárra a McDonald’s étteremláncot, miután harmadfokú égési sérüléseket szenvedett a magára öntött kávétól (mivel arra nem volt ráírva, hogy ne fogja a lába közzé vezetés közben). - írja mai számában a Napi Gazdaság

Akik méltán pályáztak a díjra
Kathleen Robertsonnak (Austin, Texas) 780 ezer dollárt ítélt meg a bíróság, mert egy bútorboltban átesett egy szaladgáló kisgyereken, és eltörte a bokáját. Az üzlet tulajdonosát meglepte a döntés, hiszen a szaladgáló kisgyerek Kathleen Robertson gyermeke volt.
A tizenkilenc éves Los Angeles-i Carl Truman 74 ezer dollárt és orvosi kiadásainak megtérítését kapta, mert a szomszédja áthajtott a kezén Honda Accordjával. Mr. Truman nem vette észre, hogy valaki ül a kocsi kormányánál, miközben megpróbálta ellopni a dísztárcsákat.
Terrence Dickson (Bristol, Pennsylvania) kifelé tartott abból a házból, ahova betört. A garázson keresztül próbált kijutni, de mivel az ajtónyitó automatika meghibásodott, nem tudott az akadályon túljutni. Természetesen megpróbált visszajutni a házba, de a garázst és a házat összekötő ajtó automatikusan bezárult, miután becsukta maga mögött. A ház tulajdonosa éppen nyolcnapos vakációjat töltötte, ezért Mr. Dickson ezen időre a garázs rabja maradt. Egy rekesz üdítőn és egy nagy zsák kutyatápon élt. Beperelte a tulajdonos biztosítóját, mert túlzott mentális kínokat élt át. A bíróság félmillió dollár kártérítést ítélt neki.
Jerry Williams (Little Rock, Arkansas), közel tizenötezer dollárt és orvosi kiadásainak megtérítését nyerte, mert a szomszéd vadászkutyája megharapta a fenekét. A kutya a szomszéd bekerített kertjében volt láncon. A kártérítes kevesebb volt, mint várták, mert a bíróság úgy érezte, hogy a kutyát enyhén provokálta Mr. Williams azzal, hogy folyamatosan légpuskával lőtte.
Egy philadelphiai éttermet 113 ezer dollár kártérítés megfizetésére köteleztek, miután Amber Carson (Lancaster, Pennsylvania) elcsúszott a földre öntött röviditalon és eltörte a farkcsontját. Az ital azért volt a földön, mert Ms. Carson fél perccel korábban a barátjára öntötte, miközben vitatkoztak.
Kara Walton (Claymont, Delaware) sikeresen perelte egy diszkó tulajdonosát, mert leesett a toalett ablakából, és kitörte két első fogát. Ms. Walton megpróbált lelépni a szórakozóhelyről a WC-ablakon keresztül, ugyanis nem akarta kifizetni a háromszázötven dolláros számlát. Tizenkétezer dollárt és fogászati kiadásainak megtérítését ítélte meg számára a bíróság.
Merv Grazinski (Oklahoma City, Oklahoma) vett egy vadiúj, 32 láb (majdnem tíz méter) hosszú Winnebago lakókocsit. Első útján hazafelé az autópályán beállította a sebességet 110 km/órára, majd elhagyta a vezetőülést és hátrament, hogy készítsen egy kávét. Mint az várható volt, a lakókocsi letért az autópályáról, felborult és összetört. Mr. Grazinski beperelte a Winnebagót, mert nem jelezték a használati utasításban, hogy menet közben nem hagyhatja el a vezetőülést. A bíróság egymillió 75 ezer dollárt és egy új lakókocsit ítélt meg a „károsultnak”. Ezek után a cég megváltoztatta a használati útmutatást.

Ez a néhány szösszenet azonban, csak töredéke mindazon pereknek, amelyekkel minden évben próbálkoznak némi pénzhez jutni az „élelmes” polgárok a demokrácia országában. Ott nem gond, hogy okot, illetve ellenfelet találjanak maguknak a perelni vágyók, valamint ügyvédek hada várja, hogy végre valami jó kis botrányszagú ügy az ölébe hulljon.

Tini unokájával közösen ad ki könyvet a 77 éves, Pulitzer-emlékdíjas fotóművész (x)

Révész Tamás 20 évnyi amerikai élet után visszatért Magyarországra és az újabb könyve már itthon, Budapesten készült.

Ezen a szőnyegen jógázva már semmi sem választ el a természettől (x)

Gombából és növényi szálakból fejlesztett újgenerációs jógamatracot egy fiatal magyar csapat.

Tücsökfehérjéből készít proteinszeletet a magyar orvostanhallgató, a Cápák között befektetője is beszállt az üzletbe (x)

Ennek nincs is tücsök íze, ez a leggyakoribb visszajelzés a többféle ízesítéssel gyártott, tücsökfehérjével dúsított proteinszelet, snack és shake kapcsán.

A legnagyobb hazai filmfesztiválon mutatkozik be a közösségi finanszírozásból megvalósult kisjátékfilm

A Magyar Mozgókép Fesztiválon találkozhat először a közönség Králl Kevin “Melange”című kisjátékfilmjével.

NAPTÁR
Tovább
2024. július 27. szombat
Olga, Liliána
30. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
A magyar Real Estate Agent találkozó a Kalmárok közreműködésével
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?
Felújítási támogatás - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető lakásfelújítási támogatásról.
Most nem