Elesett, perelt, megnyerte - botrányperek az USA-ból

Pénzcentrum
2005. december 22. 10:30

Az Egyesült Államokban évente kisorsolják a Stella-díjat. Eme kitüntetés a 81 éves Stella Liebeck előtt tiszteleg, aki sikeresen perelte 2,9 millió dollárra a McDonald’s étteremláncot, miután harmadfokú égési sérüléseket szenvedett a magára öntött kávétól (mivel arra nem volt ráírva, hogy ne fogja a lába közzé vezetés közben). - írja mai számában a Napi Gazdaság

Akik méltán pályáztak a díjra
Kathleen Robertsonnak (Austin, Texas) 780 ezer dollárt ítélt meg a bíróság, mert egy bútorboltban átesett egy szaladgáló kisgyereken, és eltörte a bokáját. Az üzlet tulajdonosát meglepte a döntés, hiszen a szaladgáló kisgyerek Kathleen Robertson gyermeke volt.
A tizenkilenc éves Los Angeles-i Carl Truman 74 ezer dollárt és orvosi kiadásainak megtérítését kapta, mert a szomszédja áthajtott a kezén Honda Accordjával. Mr. Truman nem vette észre, hogy valaki ül a kocsi kormányánál, miközben megpróbálta ellopni a dísztárcsákat.
Terrence Dickson (Bristol, Pennsylvania) kifelé tartott abból a házból, ahova betört. A garázson keresztül próbált kijutni, de mivel az ajtónyitó automatika meghibásodott, nem tudott az akadályon túljutni. Természetesen megpróbált visszajutni a házba, de a garázst és a házat összekötő ajtó automatikusan bezárult, miután becsukta maga mögött. A ház tulajdonosa éppen nyolcnapos vakációjat töltötte, ezért Mr. Dickson ezen időre a garázs rabja maradt. Egy rekesz üdítőn és egy nagy zsák kutyatápon élt. Beperelte a tulajdonos biztosítóját, mert túlzott mentális kínokat élt át. A bíróság félmillió dollár kártérítést ítélt neki.
Jerry Williams (Little Rock, Arkansas), közel tizenötezer dollárt és orvosi kiadásainak megtérítését nyerte, mert a szomszéd vadászkutyája megharapta a fenekét. A kutya a szomszéd bekerített kertjében volt láncon. A kártérítes kevesebb volt, mint várták, mert a bíróság úgy érezte, hogy a kutyát enyhén provokálta Mr. Williams azzal, hogy folyamatosan légpuskával lőtte.
Egy philadelphiai éttermet 113 ezer dollár kártérítés megfizetésére köteleztek, miután Amber Carson (Lancaster, Pennsylvania) elcsúszott a földre öntött röviditalon és eltörte a farkcsontját. Az ital azért volt a földön, mert Ms. Carson fél perccel korábban a barátjára öntötte, miközben vitatkoztak.
Kara Walton (Claymont, Delaware) sikeresen perelte egy diszkó tulajdonosát, mert leesett a toalett ablakából, és kitörte két első fogát. Ms. Walton megpróbált lelépni a szórakozóhelyről a WC-ablakon keresztül, ugyanis nem akarta kifizetni a háromszázötven dolláros számlát. Tizenkétezer dollárt és fogászati kiadásainak megtérítését ítélte meg számára a bíróság.
Merv Grazinski (Oklahoma City, Oklahoma) vett egy vadiúj, 32 láb (majdnem tíz méter) hosszú Winnebago lakókocsit. Első útján hazafelé az autópályán beállította a sebességet 110 km/órára, majd elhagyta a vezetőülést és hátrament, hogy készítsen egy kávét. Mint az várható volt, a lakókocsi letért az autópályáról, felborult és összetört. Mr. Grazinski beperelte a Winnebagót, mert nem jelezték a használati utasításban, hogy menet közben nem hagyhatja el a vezetőülést. A bíróság egymillió 75 ezer dollárt és egy új lakókocsit ítélt meg a „károsultnak”. Ezek után a cég megváltoztatta a használati útmutatást.

Ez a néhány szösszenet azonban, csak töredéke mindazon pereknek, amelyekkel minden évben próbálkoznak némi pénzhez jutni az „élelmes” polgárok a demokrácia országában. Ott nem gond, hogy okot, illetve ellenfelet találjanak maguknak a perelni vágyók, valamint ügyvédek hada várja, hogy végre valami jó kis botrányszagú ügy az ölébe hulljon.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 25. csütörtök
Márk
17. hét
Április 25.
Malária világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm