3 °C Budapest

Add ki a házad 800 ezerért ! ADÓMENTES

Pénzcentrum
2005. december 22. 08:27

Januártól több lehetőség nyílik a falusi szálláskiadásra. Egy jelenleg érvényben lévő kormányrendelet értelmében a városokban a magánszálláshely-kiadás csak fizetővendéglátás keretében történhet meg. A közelmúltban várossá avatott, infrastruktúrájukban, kultúrájukban és hagyományaikban inkább falusias környezettel bíró települések lakói azonban így elesnek a magánszállás-kiadás adómentességének lehetőségétől. Egy kormányrendelet-módosítás most ezt a helyzetet szabályozza.

Örvendetes tény, hogy szinte havonta gazdagodik országunk újabb és újabb városokkal, egyre több kistelepülés nyeri el a városi rangot. A falusi turizmusból, a házak kiadásából élők azonban a várossá válással nemcsak nyernek. Egy jelenlegi szabályozás ugyanis a városi magánszállás-kiadókat automatikusan a fizetővendéglátás kategóriájába sorolja, így elesnek az évi 800 ezer forint árbevételig szóló adómentességtől.

A törvényalkotók megtalálták a megoldást a helyzet rendezésére. 2006. január elsejétől az önkormányzati képviselőtestületek kezébe adják a lehetőséget, hogy a település bizonyos részeit úgynevezett „falusi jellegű övezetnek” nyilvánítsák, amelynek területén élhetnek a tulajdonosok az adómentességgel. A szabályozás szigorú kereteket szab azonban a kijelölésnek: csak indokolt esetben, bizonyos határig, és csak a valóban falusias jellegű területeket lehet ilyen övezetnek nyilvánítani. Nincs lehetőség falusi jellegű övezetet létrehozni a főváros, a megyeszékhelyek és a megyei jogú városok esetében, és a rendelet nem terjed ki a kiemelt gyógy-, vagy üdülőhelyek, vagy annak minősülő települések területére.

Óriási dobásra készül 2023-ban a magyar Kickstarter: ez lehet a válság ellenszere?

Hivatalosan is elindította befektetési kampányát a Brancs közösségi piactér, amely rekordérdeklődéssel zárta az előregisztrációs kampányát.

Újabb két közösségi kampány lett sikeres: mutatjuk, hogy melyik (x)

Év végén két újabb izgalmas kampány ért el kiemelkedő sikereket a Brancs piacterén.

Jövőre ezeket az ötleteket lesz érdemes figyelni!

Most viszont bemutatunk 3 olyan projektet, amikről valószínűleg sokat fogunk még hallani 2023-ban!

Zubreczki Dávid: teljesen abszurd, hogy erről végleg lemondtak a budapestiek

A könyv szerzőjét, Zubreczki Dávidot kérdeztük a balatoni fejlesztésekről, a városnézésről, építészetről és hogy mitől lenne élhetőbb Budapest. Interjú.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. január 31. kedd
Marcella
5. hét
KONFERENCIA
Tovább
Digital Transformation 2023
Innovatív technologiák a hatékonyságnövelésért!
Sustainable Tech 2023
Innováció ma, zöld gazdaság holnap!
Biztosítás 2023
A tavasz meghatározó pénzügyi konferenciája március 8-án!
EZT OLVASTAD MÁR?