1 °C Budapest

20 százalékos áremelkedés várható a lakáspiacon

Pénzcentrum
2005. december 22. 12:17

A százmilliárd forintos luxusberuházást végző Transelektro Csoport év végi gyorsjelentése szerint, a jó minőségű, luxus igényeket is kielégítő új lakásokból még mindig nincs elegendő a lakáspiacon, ezért az 5OO ezer Ft/nm2 feletti kategóriában 20 százalékos áremelkedés várható jövőre.

A százmilliárd forintos luxusberuházást végző Transelektro Csoport év végi gyorsjelentése szerint, a jó minőségű, luxus igényeket is kielégítő új lakásokból még mindig nincs elegendő a lakáspiacon, ezért az 5OO ezer Ft/nm2 feletti kategóriában 20 százalékos áremelkedés várható jövőre. 
 
Az előrejelzés szerint: ma még a luxuskategóriás lakásokat elsősorban a külföldi befektetők vásárolják, és 2OO6-ban is ez a tendencia fog folytatódni. A Transelektro becslése szerint, idén kb. ötezer, új és használt lakást vásároltak meg a külföldiek. E számadatokat nehéz pontosítani, hiszen sokan céget alapítanak azért, hogy a Magyarországon vásárolt ingatlanjaik kedvezőbb adóbesorolást kapjanak.
 
Az 5OO 000 Ft-os négyzetméterár csak keveseknek megfizethető
 
A Transelektro megfigyelései szerint: a hazai potenciális vevők alig több mint tíz százaléka képes és hajlandó kifizetni 3OO-4OO ezer forintos négyzetméterárat, az 5OO ezer forint feletti kategóriát pedig csak a vevők kb. 1-2 százaléka tudja megfizetni. Ugyanakkor az elemzés megjegyzi: ez az a réteg, amely gyakran hitel felvétele nélkül vásárolja meg luxuslakásait, akár többet is.
Az elemzés hivatkozik arra a belügyminisztériumi vizsgálatra, amely szerint idén az első kilenc hónap alatt 14 százalékkal kevesebb külföldi vásárolt lakást Magyarországon, mint tavaly ugyanebben az időszakban. Míg tavaly 4926, addig idén 4331 külföldi vett ingatlant. Az év utolsó negyedében jellemző visszaesés miatt az egész évi csökkenés még nagyobb szintű lehet. A Transelektro szakemberei úgy vélik, hogy ez a tendencia legkevésbé a luxus szegmenst érinti. A cég nemzetközi összehasonlításon alapuló megfigyelései szerint, Magyarországon még mindig magasabb hozamot lehet elérni a befektetési céllal vásárolt lakások megvételével, mint a legtöbb egyéb befektetési formával.
Az árak Manhattannal vetekednek
 

A Transelektro által épített Prestige Towers-ben a vásárlók az értékesítés megkezdése óta eltelt 8 hónapban 30 százalékos nyereséget realizálhattak volna, amennyiben most, eladták volna leendő lakásukat. Az épületkomplexumban az átlagár jelenleg 630 ezer Ft/nm2 körül mozog. A nemzetközi befektetők és vásárlók érdeklődése nem véletlen az ilyen projektek iránt. Ilyen gyors ütemű növekedés még Párizsban, de még Manhattanban is ritkaságszámba megy. Ennek egyik oka, hogy ezekben a városokban a luxuslakások átlagára eleve jóval magasabb, mint Budapesten, ezért a piaci ill. befektetői kereslet sem nő olyan ütemben. A vásárlóik körében is lefolytatott vizsgálat során kiderült, hogy a termék sikerének másik oka egyértelműen az újszerű városközponti elképzelés, amely egy egész városrészt hoz létre a legmagasabb igényeknek megfelelően, akár megvalósításban, akár szolgáltatási színvonalban.  A Transelektro szakemberei szerint, az ilyen típusú beruházások bizonyítékot szolgáltatnak arra, hogy a magyar ingatlanpiaci termékekkel már a világpiacon is lehet versenyezni, ez a tendencia 2OO6-os számadatokban is meg fog mutatkozni - olvasható az elemzésben.

Vége az iskolai bántalmazásoknak? Magyar innováció segíthet megelőzni az ilyen eseteket

A zárkózott kamaszok ventilációjában segíthet egy, a mentális jóllétet támogató új hazai mobilapp, a Healmindset, amelyben a felhasználók chaten, anonim módon kaphatna támogatást.

Most bárki fillérekért lecsaphat Magyarország egyik legnagyobb kincsére: érdemes sietni, hamar elkapkodják

Bár a 20 ezer magyar méhész 1,2 millió méhcsaládja évente 25 ezer tonna mézet termel, Magyarországon az egy főre jutó mézfogyasztás mindössze 1 kg/év.

Ismered a Ferit? Milyen Ferit? Vadiúj főzelékbár hódíthatja meg Budapestet

Újabb gasztronómiai témájú sikersztori a Brancsnál: közösségi előfinanszírozásból nyithatja meg főzelékbárját az ötletgazda Szatmári Ferenc, azaz Főzelékes Feri.

Súlyos rendellenesség ütötte fel a fejét a magyar iskolákban: minden tizedik gyerek érintett

Október a figyelemhiányos hiperaktivitás-zavar, azaz az ADHD rendellenesség tudatosításának hónapja, amiben Magyarországon az iskoláskorú gyerekek 8-10 százaléka érintett.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. december 10. vasárnap
Judit
49. hét
December 10.
Az emberi jogok napja
December 10.
Advent (3.)
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Agrárszektor Konferencia 2023
Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!
Sustainable World 2023
A jövő vállalatai szeptember 12-én!
Mi lesz veled magyar élelmiszer?
Ingyenes Signature rendezvény
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm