20 százalékos áremelkedés várható a lakáspiacon

Pénzcentrum
2005. december 22. 12:17

A százmilliárd forintos luxusberuházást végző Transelektro Csoport év végi gyorsjelentése szerint, a jó minőségű, luxus igényeket is kielégítő új lakásokból még mindig nincs elegendő a lakáspiacon, ezért az 5OO ezer Ft/nm2 feletti kategóriában 20 százalékos áremelkedés várható jövőre.

A százmilliárd forintos luxusberuházást végző Transelektro Csoport év végi gyorsjelentése szerint, a jó minőségű, luxus igényeket is kielégítő új lakásokból még mindig nincs elegendő a lakáspiacon, ezért az 5OO ezer Ft/nm2 feletti kategóriában 20 százalékos áremelkedés várható jövőre. 
 
Az előrejelzés szerint: ma még a luxuskategóriás lakásokat elsősorban a külföldi befektetők vásárolják, és 2OO6-ban is ez a tendencia fog folytatódni. A Transelektro becslése szerint, idén kb. ötezer, új és használt lakást vásároltak meg a külföldiek. E számadatokat nehéz pontosítani, hiszen sokan céget alapítanak azért, hogy a Magyarországon vásárolt ingatlanjaik kedvezőbb adóbesorolást kapjanak.
 
Az 5OO 000 Ft-os négyzetméterár csak keveseknek megfizethető
 
A Transelektro megfigyelései szerint: a hazai potenciális vevők alig több mint tíz százaléka képes és hajlandó kifizetni 3OO-4OO ezer forintos négyzetméterárat, az 5OO ezer forint feletti kategóriát pedig csak a vevők kb. 1-2 százaléka tudja megfizetni. Ugyanakkor az elemzés megjegyzi: ez az a réteg, amely gyakran hitel felvétele nélkül vásárolja meg luxuslakásait, akár többet is.
Az elemzés hivatkozik arra a belügyminisztériumi vizsgálatra, amely szerint idén az első kilenc hónap alatt 14 százalékkal kevesebb külföldi vásárolt lakást Magyarországon, mint tavaly ugyanebben az időszakban. Míg tavaly 4926, addig idén 4331 külföldi vett ingatlant. Az év utolsó negyedében jellemző visszaesés miatt az egész évi csökkenés még nagyobb szintű lehet. A Transelektro szakemberei úgy vélik, hogy ez a tendencia legkevésbé a luxus szegmenst érinti. A cég nemzetközi összehasonlításon alapuló megfigyelései szerint, Magyarországon még mindig magasabb hozamot lehet elérni a befektetési céllal vásárolt lakások megvételével, mint a legtöbb egyéb befektetési formával.
Az árak Manhattannal vetekednek
 

A Transelektro által épített Prestige Towers-ben a vásárlók az értékesítés megkezdése óta eltelt 8 hónapban 30 százalékos nyereséget realizálhattak volna, amennyiben most, eladták volna leendő lakásukat. Az épületkomplexumban az átlagár jelenleg 630 ezer Ft/nm2 körül mozog. A nemzetközi befektetők és vásárlók érdeklődése nem véletlen az ilyen projektek iránt. Ilyen gyors ütemű növekedés még Párizsban, de még Manhattanban is ritkaságszámba megy. Ennek egyik oka, hogy ezekben a városokban a luxuslakások átlagára eleve jóval magasabb, mint Budapesten, ezért a piaci ill. befektetői kereslet sem nő olyan ütemben. A vásárlóik körében is lefolytatott vizsgálat során kiderült, hogy a termék sikerének másik oka egyértelműen az újszerű városközponti elképzelés, amely egy egész városrészt hoz létre a legmagasabb igényeknek megfelelően, akár megvalósításban, akár szolgáltatási színvonalban.  A Transelektro szakemberei szerint, az ilyen típusú beruházások bizonyítékot szolgáltatnak arra, hogy a magyar ingatlanpiaci termékekkel már a világpiacon is lehet versenyezni, ez a tendencia 2OO6-os számadatokban is meg fog mutatkozni - olvasható az elemzésben.

Nagy siker a közösségépítő agrárprogram: így fogadhatsz Te is örökbe egy birsalmafát

Hatalmas siker a birsalmafa-örökbefogadó program, az a cél pedig, hogy közösséget építsenek, egyre inkább beérni látszik.

Semmit nem ér csak az ötlet: sok magyar így rontja el az esélyeit arra, hogy a saját főnöke lehessen

Sokakat vonz az, hogy a saját főnöke legyen, ráadásul többen éreztük már úgy, hogy olyan ötlettel rukkoltunk elő, ami tényleg felpörgetné a piacot.

Alapvető hibákon úszik el a magyarok pénze: erre figyelj, ha nem akarsz legatyásodni

A mostani gazdasági helyzetbe szinte bármit megtennénk, hogy spóroljunk, azonban sokan tapasztalhatják azt, hogy hiába igyekeznek, még így is elfolyik a pénz a bankszámlájukról.

Ilyet még nem láttál: így adnák ki a magyar gyerekek kedvenc könyvét újra

Közösségi finanszírozással adnák ki újra a 2012-es év gyerekkönyvét, a Dobozvárost.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. augusztus 19. péntek
Huba
33. hét
Augusztus 19.
Humanitárius világnap
KONFERENCIA
Tovább
Portfolio Future of Finance 2022
Októberben jön a magyar pénzügyi szakma nagy találkozója.
Energy Investment Forum 2022 - A MEKH szakmai támogatásával
Válság kontra klímacélok? Lesz miről beszélni az Energy Investment Forum-on!
Private Health Forum 2022
A hazai magánegészségügy legkiemelkedőbb konferenciája.
EZT OLVASTAD MÁR?