Újabb kormányzati "agyrém": feljelentésért óriási nyeremények

Pénzcentrum
2005. december 21. 06:20

Akár néhány "piti" számláért nyerhet egy plazmatévét, aki részt vesz az esélyegyenlőségi tárca játékában, melynek célja ártudatos vásárlókká nevelésünk, és az áfa-csökkenés demonstrálása a fogyasztói árak változásán keresztül. A nyereményeső tavasszal várható.

 
Akár néhány „piti” számláért nyerhet egy plazmatévét, aki részt vesz az esélyegyenlőségi tárca játékában, melynek célja ártudatos vásárlókká nevelésünk, és az áfa-csökkenés demonstrálása a fogyasztói árak változásán keresztül. A nyereményeső tavasszal várható.
Nyáron, az áfa-csökkenésre vonatkozó döntés után árkommandóval akart megvédeni minket a kormány a harácsoló kereskedőktől. Hamar kiderült azonban, hogy erre nincs jogszabályi lehetőség, csupán az arra egyébként is jogosult hatóságok ellenőrizhetnek.
A verseny önmagában kikényszerítheti az árcsökkentést, de a hatályos jogszabályok betartását koncentrált árellenőrzésekkel is ösztönözzük - mondta a Hírszerzőnek Mesterházy Attila politikai államtitkár. Szándékuk szerint a számlagyűjtő játék célja a „tudatos fogyasztás segítése”, és a számlafegyelem erősítése.
Jó tudni, hogy az árérzékenység mellett vásárláskor a minőségre is érdemes figyelni, ha pedig esetleg reklamálnunk kell, azt csak számlával vagy nyugtával tehetjük meg – érvelt játékuk mellett Mesterházy, aki szerint a játszani vágyók nyugta-gyűjtésével javulhat a számviteli fegyelem is. Ma már nem kezelik ellenségnek a boltost, kereskedőt: a beküldött számlákon szereplő cégeket célzottan nem ellenőrzik, a számlákon szereplő adatokat sem nézik át: most csak a vevő játszik. Az államtitkár szerint akciójukban semmilyen retorzió nem éri a cégeket.
Gyurcsány Ferenc miniszterelnök december elején írt alá megállapodást kereskedelmi és fogyasztóvédelmi szervezetekkel arról, hogy az áfa-csökkentés a fogyasztói árakban is érvényesüljön. A megállapodás nem kötelező érvényű, az áraikat nem változtató cégeket sem feketelistázzák, de a fogyasztóvédelmi hatóságon keresztül „élhetnek a nyilvánosság erejével”.
A miniszterelnök a szervezeteket arra kérte, hogy ne fenyegetéssel, hanem segítséggel és tájékoztatással működjenek együtt az "új árrend kialakításában". A megállapodást aláíró szervezetek szerint az áfa-csökkentés javítja a versenyképességet.
A kormány garanciát vállalt arra, hogy az érdekképviseletekkel együtt további – hatásukban hasonló - lépéseket dolgoz ki. A megállapodás szerint a szervezetek részt vesznek egy árfigyelő monitoring rendszer kialakításában.
A megállapodás aláírásakor Parragh László, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK) elnöke úgy vélte, hogy a multikkal ellentétben "sok kis- és középvállalat úgy véli, az áfa-különbséget lenyelve javítja jövedelmezőségét". Parragh úgy látja, ez a lépés rontaná a kis- és középvállalatok pozícióját, és a verseny előbb-utóbb náluk is kikényszeríti az árcsökkentést.
Mesterházy szerint a karácsonyi vásárlási lázban előrehozott áfa-csökkentés is őket igazolja, hiszen sok kereskedő már bevezetése előtt csökkentette a forgalmi adót.
A minisztérium áfa-játékán február végéig lehet részt venni, a tárca a személyes adatokat március végéig megsemmisíti. Közben sorsolnak: a fődíj mellett hűtőgépet, digitális fényképezőgépet és vásárlási utalványt is lehet nyerni. Valamennyit csökkentett áfá-val.

(forrás: hirzserzo.hu)

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Óriásit húzott a magyar Kickstarter: ilyen lehetőség kevés alkalommal lesz 2024-ben, most bárki élhet vele

Ahogy Jeff Bezos, az Amazon alapítója híres mondása is szól: "A márkád az, amit az emberek mondanak rólad, amikor nem vagy ott.”

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. február 24. szombat
Szökõnap
8. hét
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm