29 °C Budapest

Újabb kormányzati "agyrém": feljelentésért óriási nyeremények

Pénzcentrum
2005. december 21. 06:20

Akár néhány "piti" számláért nyerhet egy plazmatévét, aki részt vesz az esélyegyenlőségi tárca játékában, melynek célja ártudatos vásárlókká nevelésünk, és az áfa-csökkenés demonstrálása a fogyasztói árak változásán keresztül. A nyereményeső tavasszal várható.

 
Akár néhány „piti” számláért nyerhet egy plazmatévét, aki részt vesz az esélyegyenlőségi tárca játékában, melynek célja ártudatos vásárlókká nevelésünk, és az áfa-csökkenés demonstrálása a fogyasztói árak változásán keresztül. A nyereményeső tavasszal várható.
Nyáron, az áfa-csökkenésre vonatkozó döntés után árkommandóval akart megvédeni minket a kormány a harácsoló kereskedőktől. Hamar kiderült azonban, hogy erre nincs jogszabályi lehetőség, csupán az arra egyébként is jogosult hatóságok ellenőrizhetnek.
A verseny önmagában kikényszerítheti az árcsökkentést, de a hatályos jogszabályok betartását koncentrált árellenőrzésekkel is ösztönözzük - mondta a Hírszerzőnek Mesterházy Attila politikai államtitkár. Szándékuk szerint a számlagyűjtő játék célja a „tudatos fogyasztás segítése”, és a számlafegyelem erősítése.
Jó tudni, hogy az árérzékenység mellett vásárláskor a minőségre is érdemes figyelni, ha pedig esetleg reklamálnunk kell, azt csak számlával vagy nyugtával tehetjük meg – érvelt játékuk mellett Mesterházy, aki szerint a játszani vágyók nyugta-gyűjtésével javulhat a számviteli fegyelem is. Ma már nem kezelik ellenségnek a boltost, kereskedőt: a beküldött számlákon szereplő cégeket célzottan nem ellenőrzik, a számlákon szereplő adatokat sem nézik át: most csak a vevő játszik. Az államtitkár szerint akciójukban semmilyen retorzió nem éri a cégeket.
Gyurcsány Ferenc miniszterelnök december elején írt alá megállapodást kereskedelmi és fogyasztóvédelmi szervezetekkel arról, hogy az áfa-csökkentés a fogyasztói árakban is érvényesüljön. A megállapodás nem kötelező érvényű, az áraikat nem változtató cégeket sem feketelistázzák, de a fogyasztóvédelmi hatóságon keresztül „élhetnek a nyilvánosság erejével”.
A miniszterelnök a szervezeteket arra kérte, hogy ne fenyegetéssel, hanem segítséggel és tájékoztatással működjenek együtt az "új árrend kialakításában". A megállapodást aláíró szervezetek szerint az áfa-csökkentés javítja a versenyképességet.
A kormány garanciát vállalt arra, hogy az érdekképviseletekkel együtt további – hatásukban hasonló - lépéseket dolgoz ki. A megállapodás szerint a szervezetek részt vesznek egy árfigyelő monitoring rendszer kialakításában.
A megállapodás aláírásakor Parragh László, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK) elnöke úgy vélte, hogy a multikkal ellentétben "sok kis- és középvállalat úgy véli, az áfa-különbséget lenyelve javítja jövedelmezőségét". Parragh úgy látja, ez a lépés rontaná a kis- és középvállalatok pozícióját, és a verseny előbb-utóbb náluk is kikényszeríti az árcsökkentést.
Mesterházy szerint a karácsonyi vásárlási lázban előrehozott áfa-csökkentés is őket igazolja, hiszen sok kereskedő már bevezetése előtt csökkentette a forgalmi adót.
A minisztérium áfa-játékán február végéig lehet részt venni, a tárca a személyes adatokat március végéig megsemmisíti. Közben sorsolnak: a fődíj mellett hűtőgépet, digitális fényképezőgépet és vásárlási utalványt is lehet nyerni. Valamennyit csökkentett áfá-val.

(forrás: hirzserzo.hu)

Tini unokájával közösen ad ki könyvet a 77 éves, Pulitzer-emlékdíjas fotóművész (x)

Révész Tamás 20 évnyi amerikai élet után visszatért Magyarországra és az újabb könyve már itthon, Budapesten készült.

Ezen a szőnyegen jógázva már semmi sem választ el a természettől (x)

Gombából és növényi szálakból fejlesztett újgenerációs jógamatracot egy fiatal magyar csapat.

Tücsökfehérjéből készít proteinszeletet a magyar orvostanhallgató, a Cápák között befektetője is beszállt az üzletbe (x)

Ennek nincs is tücsök íze, ez a leggyakoribb visszajelzés a többféle ízesítéssel gyártott, tücsökfehérjével dúsított proteinszelet, snack és shake kapcsán.

A legnagyobb hazai filmfesztiválon mutatkozik be a közösségi finanszírozásból megvalósult kisjátékfilm

A Magyar Mozgókép Fesztiválon találkozhat először a közönség Králl Kevin “Melange”című kisjátékfilmjével.

NAPTÁR
Tovább
2024. július 27. szombat
Olga, Liliána
30. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
A magyar Real Estate Agent találkozó a Kalmárok közreműködésével
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?
Felújítási támogatás - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető lakásfelújítási támogatásról.
Most nem