3 °C Budapest

Nem érték utol Orbánt

Pénzcentrum
2005. december 21. 08:43

A Magyar Gallup Intézet minden hónapban vizsgálatot folytat az ország felnőtt lakosságának összetételét a nemek aránya, a korcsoportok aránya, valamint a lakóhely településtípusa szerint pontosan tükröző mintán. A Gallup kérdezői minden egyes hónapban más és más, véletlenszerűen kiválasztott embereket keresnek fel. 2005 decemberében 1901 felnőtt magyar állampolgárt kérdeztünk meg. A megkérdezésekre 2005. december 8. és 16. között került sor 117 településen.

A Magyar Gallup Intézet minden hónapban vizsgálatot folytat az ország felnőtt lakosságának összetételét a nemek aránya, a korcsoportok aránya, valamint a lakóhely településtípusa szerint pontosan tükröző mintán. A Gallup kérdezői minden egyes hónapban más és más, véletlenszerűen kiválasztott embereket keresnek fel. 2005 decemberében 1901 felnőtt magyar állampolgárt kérdeztünk meg. A megkérdezésekre 2005. december 8. és 16. között került sor 117 településen.
A december második hetében készült vizsgálat adatai szerint növekedett a pártpreferenciákkal rendelkezők száma és ezzel együtt szignifikánsan csökkent azok aránya, akik most úgy gondolják, hogy semmiképpen nem vennének részt a választáson. Az MSZP szimpatizánsainak az aránya nem változott -- megegyezik az előző hónapban mért 24 százalékkal. A pártpreferenciákkal rendelkezők körének a bővülésével párhuzamosan a FIDESZ támogatóinak aránya ebben a hónapban is újabb két százalékkal lett magasabb. A 31 százalékos támogatás a teljes népességen belül azt jelenti, hogy a két tábor nagysága között hét százalék a különbség.
Az SZDSZ híveinek aránya a teljes népességen belül három, az MDF támogatottsága pedig két százalék. A parlamenten kívüli pártok közül ebben a hónapban a Munkáspárt 1 százalékkal, a Harmadik Út (Jobbik-MIÉP) és a Centrum Párt is 1-1 százalékos támogatottsággal rendelkezett.
Ha csak a határozott pártpreferenciával rendelkezők közötti arányokat vizsgáljuk, akkor itt a FIDESZ előnye az MSZP-vel szemben nőtt és most 11 százalékos. Az SZDSZ ebben a hónapban is elérte az öt százalékot, az MDF három, míg a Harmadik Út (Jobbik-MIÉP) két százalékot ért el.
A választáson való részvételüket biztosra ígérők aránya ebben a hónapban elérte az 52 százalékot. Ezen belül 15 százalék még nem rendelkezik pártpreferenciával.
Megfordult a két nagy párt szimpatizánsai között a biztos választási részvételt ígérők aránya; az MSZP támogatóinak a 68, a FIDESZ potenciális szavazóinak pedig 75 százaléka mondta, hogy biztos elmenne választani. Ez a különbség tükröződik abban, hogy ebben a körben megnőtt a FIDESZ előnye. A szavazási hajlandóság a kampány korai szakaszában természetesen nagyon képlékeny.
Ha választáson való részvételt biztosra ígérőket korcsoportok szerint vizsgáljuk, nem találunk különbséget. A 40 éven alattiak és a 60 éven felettieknek egyaránt 51, a középkorúaknak az 53%-a mondja biztosra a részvételét.
A negyven év alattiak körében az MSZP csak 17 százalékos támogatottsággal rendelkezik, a Fidesz 40 százalékával szemben. A középső korosztályban csak 30:26 arányban vezet a legnagyobb ellenzéki párt, míg a hatvan évesnél idősebbek körében, amely az MSZP tradicionális bázisa, nagyobbik kormánypárt vezet 32:23 arányban. A korcsoportokon belül vizsgálva az egyes táborhoz tartozók részvételi hajlandóságát, azt találjuk, hogy a teljes táboron belül mért különbség inkább az idősebb Fidesz szimpatizánsok magasabb elkötelezettségéből adódik.
A fiatalabb korosztályban a Fidesz szimpatizánsainak csak 69 százaléka mondja biztosra részvételét (az MSZP szimpatizánsok 67 százalékához hasonlóan). A középkorú, illetve az idős Fidesz szimpatizánsok 81, illetve 80 százalékával szemben az MSZP szimpatizánsoknak a megfelelő korcsoportokban csak 72, illetve 67 százaléka mondta december elején biztosra a részvételét.
Az MSZP és a Fidesz támogatói, valamint a bizonytalanok a teljes mintában, az elmúlt két évben
 
 
Gallup pártpreferenciák a teljes felnőtt népességben (2005. december, %)
Pártok szavazótáborainak százalékos aránya  2005 decemberében
A teljes mintában
A pártot választók között
A pártot választó biztos szavazók között
N=1901 fő
(a teljes minta hibája:
+/- 2,3%)
N=1180 fő
(a részminta hibája:
+/- 2,8%)
N=835 fő
(a részminta hibája:
+/- 3,4%)
MSZP
24
38
37
SZDSZ
3
5
5
Munkáspárt
1
1
1
Fidesz
31
49
52
MDF
2
2
2
Jobbik/MIÉP
1
2
2
Centrum Párt
1
1
1
Más pártok
0
0
0
Nem szavazna
22
Nem tudja, nem válaszol
16
A miniszterelnök tevékenységének megítélése
 
A miniszterelnök munkájának megítélésére minden korábbinál többen vállalkoztak. Ennek eredményeképpen a teljes népesség körében eddig még soha nem mért magasságba emelkedett a munkáját pozitívan megítélők aránya. Az előző hónaphoz képest három százalékkal többen, a megkérdezettek 40 százaléka gondolja, hogy Gyurcsány Ferenc jól végzi a feladatát.
Ugyanakkor a miniszterelnök tevékenységét negatívan megítélők aránya is nőtt két százalékponttal - párhuzamosan azzal, hogy többen vállalkoztak vélemény-nyilvánításra. Ebben a hónapban a teljes népességen belül ez az arány 47%. Másszóval, miközben öt százalékkal tovább csökkent a megítélésre nem vállalkozók aránya, ezek közül három százalék pozitív, két százalék pedig negatív véleményt formált a miniszterelnök tevékenységéről.

Arra a kérdésre, hogy Magyarországon jó vagy rossz irányba mennek-e a dolgok, a válaszolók 28 százaléka válaszolta azt, hogy a dolgok inkább jó irányba mennek. Ez egy két százalékos növekedés az előző hónaphoz képest. A megkérdezettek 61 százaléka szerint a dolgok inkább rossz irányba mennek. Ez utóbbi arány azonos az októberben és novemberben mért értékkel.

Óriási dobásra készül 2023-ban a magyar Kickstarter: ez lehet a válság ellenszere?

Hivatalosan is elindította befektetési kampányát a Brancs közösségi piactér, amely rekordérdeklődéssel zárta az előregisztrációs kampányát.

Újabb két közösségi kampány lett sikeres: mutatjuk, hogy melyik (x)

Év végén két újabb izgalmas kampány ért el kiemelkedő sikereket a Brancs piacterén.

Jövőre ezeket az ötleteket lesz érdemes figyelni!

Most viszont bemutatunk 3 olyan projektet, amikről valószínűleg sokat fogunk még hallani 2023-ban!

Zubreczki Dávid: teljesen abszurd, hogy erről végleg lemondtak a budapestiek

A könyv szerzőjét, Zubreczki Dávidot kérdeztük a balatoni fejlesztésekről, a városnézésről, építészetről és hogy mitől lenne élhetőbb Budapest. Interjú.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. január 30. hétfő
Martina, Gerda
5. hét
KONFERENCIA
Tovább
Digital Transformation 2023
Innovatív technologiák a hatékonyságnövelésért!
Sustainable Tech 2023
Innováció ma, zöld gazdaság holnap!
Biztosítás 2023
A tavasz meghatározó pénzügyi konferenciája március 8-án!
EZT OLVASTAD MÁR?