17 °C Budapest

Nem érték utol Orbánt

Pénzcentrum
2005. december 21. 08:43

A Magyar Gallup Intézet minden hónapban vizsgálatot folytat az ország felnőtt lakosságának összetételét a nemek aránya, a korcsoportok aránya, valamint a lakóhely településtípusa szerint pontosan tükröző mintán. A Gallup kérdezői minden egyes hónapban más és más, véletlenszerűen kiválasztott embereket keresnek fel. 2005 decemberében 1901 felnőtt magyar állampolgárt kérdeztünk meg. A megkérdezésekre 2005. december 8. és 16. között került sor 117 településen.

A Magyar Gallup Intézet minden hónapban vizsgálatot folytat az ország felnőtt lakosságának összetételét a nemek aránya, a korcsoportok aránya, valamint a lakóhely településtípusa szerint pontosan tükröző mintán. A Gallup kérdezői minden egyes hónapban más és más, véletlenszerűen kiválasztott embereket keresnek fel. 2005 decemberében 1901 felnőtt magyar állampolgárt kérdeztünk meg. A megkérdezésekre 2005. december 8. és 16. között került sor 117 településen.
A december második hetében készült vizsgálat adatai szerint növekedett a pártpreferenciákkal rendelkezők száma és ezzel együtt szignifikánsan csökkent azok aránya, akik most úgy gondolják, hogy semmiképpen nem vennének részt a választáson. Az MSZP szimpatizánsainak az aránya nem változott -- megegyezik az előző hónapban mért 24 százalékkal. A pártpreferenciákkal rendelkezők körének a bővülésével párhuzamosan a FIDESZ támogatóinak aránya ebben a hónapban is újabb két százalékkal lett magasabb. A 31 százalékos támogatás a teljes népességen belül azt jelenti, hogy a két tábor nagysága között hét százalék a különbség.
Az SZDSZ híveinek aránya a teljes népességen belül három, az MDF támogatottsága pedig két százalék. A parlamenten kívüli pártok közül ebben a hónapban a Munkáspárt 1 százalékkal, a Harmadik Út (Jobbik-MIÉP) és a Centrum Párt is 1-1 százalékos támogatottsággal rendelkezett.
Ha csak a határozott pártpreferenciával rendelkezők közötti arányokat vizsgáljuk, akkor itt a FIDESZ előnye az MSZP-vel szemben nőtt és most 11 százalékos. Az SZDSZ ebben a hónapban is elérte az öt százalékot, az MDF három, míg a Harmadik Út (Jobbik-MIÉP) két százalékot ért el.
A választáson való részvételüket biztosra ígérők aránya ebben a hónapban elérte az 52 százalékot. Ezen belül 15 százalék még nem rendelkezik pártpreferenciával.
Megfordult a két nagy párt szimpatizánsai között a biztos választási részvételt ígérők aránya; az MSZP támogatóinak a 68, a FIDESZ potenciális szavazóinak pedig 75 százaléka mondta, hogy biztos elmenne választani. Ez a különbség tükröződik abban, hogy ebben a körben megnőtt a FIDESZ előnye. A szavazási hajlandóság a kampány korai szakaszában természetesen nagyon képlékeny.
Ha választáson való részvételt biztosra ígérőket korcsoportok szerint vizsgáljuk, nem találunk különbséget. A 40 éven alattiak és a 60 éven felettieknek egyaránt 51, a középkorúaknak az 53%-a mondja biztosra a részvételét.
A negyven év alattiak körében az MSZP csak 17 százalékos támogatottsággal rendelkezik, a Fidesz 40 százalékával szemben. A középső korosztályban csak 30:26 arányban vezet a legnagyobb ellenzéki párt, míg a hatvan évesnél idősebbek körében, amely az MSZP tradicionális bázisa, nagyobbik kormánypárt vezet 32:23 arányban. A korcsoportokon belül vizsgálva az egyes táborhoz tartozók részvételi hajlandóságát, azt találjuk, hogy a teljes táboron belül mért különbség inkább az idősebb Fidesz szimpatizánsok magasabb elkötelezettségéből adódik.
A fiatalabb korosztályban a Fidesz szimpatizánsainak csak 69 százaléka mondja biztosra részvételét (az MSZP szimpatizánsok 67 százalékához hasonlóan). A középkorú, illetve az idős Fidesz szimpatizánsok 81, illetve 80 százalékával szemben az MSZP szimpatizánsoknak a megfelelő korcsoportokban csak 72, illetve 67 százaléka mondta december elején biztosra a részvételét.
Az MSZP és a Fidesz támogatói, valamint a bizonytalanok a teljes mintában, az elmúlt két évben
 
 
Gallup pártpreferenciák a teljes felnőtt népességben (2005. december, %)
Pártok szavazótáborainak százalékos aránya  2005 decemberében
A teljes mintában
A pártot választók között
A pártot választó biztos szavazók között
N=1901 fő
(a teljes minta hibája:
+/- 2,3%)
N=1180 fő
(a részminta hibája:
+/- 2,8%)
N=835 fő
(a részminta hibája:
+/- 3,4%)
MSZP
24
38
37
SZDSZ
3
5
5
Munkáspárt
1
1
1
Fidesz
31
49
52
MDF
2
2
2
Jobbik/MIÉP
1
2
2
Centrum Párt
1
1
1
Más pártok
0
0
0
Nem szavazna
22
Nem tudja, nem válaszol
16
A miniszterelnök tevékenységének megítélése
 
A miniszterelnök munkájának megítélésére minden korábbinál többen vállalkoztak. Ennek eredményeképpen a teljes népesség körében eddig még soha nem mért magasságba emelkedett a munkáját pozitívan megítélők aránya. Az előző hónaphoz képest három százalékkal többen, a megkérdezettek 40 százaléka gondolja, hogy Gyurcsány Ferenc jól végzi a feladatát.
Ugyanakkor a miniszterelnök tevékenységét negatívan megítélők aránya is nőtt két százalékponttal - párhuzamosan azzal, hogy többen vállalkoztak vélemény-nyilvánításra. Ebben a hónapban a teljes népességen belül ez az arány 47%. Másszóval, miközben öt százalékkal tovább csökkent a megítélésre nem vállalkozók aránya, ezek közül három százalék pozitív, két százalék pedig negatív véleményt formált a miniszterelnök tevékenységéről.

Arra a kérdésre, hogy Magyarországon jó vagy rossz irányba mennek-e a dolgok, a válaszolók 28 százaléka válaszolta azt, hogy a dolgok inkább jó irányba mennek. Ez egy két százalékos növekedés az előző hónaphoz képest. A megkérdezettek 61 százaléka szerint a dolgok inkább rossz irányba mennek. Ez utóbbi arány azonos az októberben és novemberben mért értékkel.

Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 26. péntek
Ervin
17. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm