12 °C Budapest

Bankot vett az MKB

Pénzcentrum
2005. december 21. 13:54

A mai napon az MKB Bank Rt. (továbbiakban "MKB") az Unionbank (továbbiakban a "Bank") 60%-ának megvásárlásáról írt alá szerződést. Az MKB a tranzakcióval átveszi a Bank teljes üzleti irányítását. A Bankot alapító magántulajdonosok megőrzik jelentős kisebbségi részesedésüket a Bankban, és az MKB-val együttesen munkálkodnak azon, hogy az Unionbank további erősödését és növekedését elősegítsék. Az EBRD szintén megtartja tulajdoni részesedését a Bankban. A tranzakció véglegesítésére várhatóan 2006. márciusában kerül sor. A JPMorgan az MKB pénzügyi tanácsadójaként vesz részt a tranzakcióban. Az Eladók pénzügyi tanácsadója a PwC.

A mai napon az MKB Bank Rt. (továbbiakban „MKB”) az Unionbank (továbbiakban a „Bank”) 60%-ának megvásárlásáról írt alá szerződést. Az MKB a tranzakcióval átveszi a Bank teljes üzleti irányítását. A Bankot alapító magántulajdonosok megőrzik jelentős kisebbségi részesedésüket a Bankban, és az MKB-val együttesen munkálkodnak azon, hogy az Unionbank további erősödését és növekedését elősegítsék. Az EBRD szintén megtartja tulajdoni részesedését a Bankban. A tranzakció véglegesítésére várhatóan 2006. márciusában kerül sor. A JPMorgan az MKB pénzügyi tanácsadójaként vesz részt a tranzakcióban. Az Eladók pénzügyi tanácsadója a PwC.
Az Unionbank 40 fiókot üzemeltet Bulgáriában, összesített piaci részesedése 1,5 % a mérlegfőösszeg alapján, továbbá 1,6 % a hitelkihelyezés és 1,4 % a betéti számlák területén. Az Unionbanknak emellett van egy 100%-ban tulajdonában lévő lízingszolgáltatásokat nyújtó Unionleasing leányvállalata is. Bulgáriában az Unionbank éllovasnak számít a kis- és középvállalkozások finanszírozásában és a legjobban irányított, valamint a legjobban pozícionált közepes méretű bankként tartják számon az országban – ezért tökéletesen illeszkedik az MKB stratégiájához.
Az MKB tervei szerint az Unionbank kis és közepes méretű vállalkozásokkal összefüggő tevékenysége tovább erősödik valamint kiterjeszti a lakossági és a nagyvállalati ügyfelekkel kapcsolatos szolgáltatásokat. Az MKB nagymértékben számít a jelenlegi helyi vezetés munkájára, melyet MKB szakértők fognak segíteni. Az MKB tervei szerint a Bank 5% körüli piaci részesedést ér el középtávon. Az Unionbank által már jelenleg is kínált banki és lízing szolgáltatások jelentős mértékű kiterjesztése mellett az MKB az Unionbank-on keresztül olyan pénzügyi tevékenység beindítását is tervezi Bulgáriában, mint a befektetési szolgáltatások, befektetési alapok, valamint magán nyugdíj- és egészségpénztárak.
2005. szeptember 30-i állapot szerint az Unionbank eszközállománya 226 millió €, a hitelportfolió 127 millió €, a betét állomány pedig 141 millió €. 2005. szeptember 30-án az Unionbank saját tőkéje 30 millió € volt.
Az MKB ezt a befektetést készpénzből finanszírozza, amelynek forrása az MKB jelenlegi tulajdonosai által 2006. első negyedévében végrehajtandó tőkeemelés.

A Bayerische Landesbank 2005-ben az MKB-t bízta meg, hogy regionális hídfőállása legyen Közép-és kelet európai új terjeszkedési stratégiájának megvalósítása során. Az Unionbank-ba történő befektetés az első kézzelfogható lépés a Közép és Dél-Kelet Európa bizonyos piacait – ideértve Bulgáriát, Romániát és Szerbiát - érintő növekedési stratégián belül. Az MKB ugyanis korábban már szándéknyilatkozatot tett  a szerb Panonska Banka privatizációja iránt.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 23. kedd
Béla
17. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem