31 °C Budapest

Bankot vett az MKB

Pénzcentrum
2005. december 21. 13:54

A mai napon az MKB Bank Rt. (továbbiakban "MKB") az Unionbank (továbbiakban a "Bank") 60%-ának megvásárlásáról írt alá szerződést. Az MKB a tranzakcióval átveszi a Bank teljes üzleti irányítását. A Bankot alapító magántulajdonosok megőrzik jelentős kisebbségi részesedésüket a Bankban, és az MKB-val együttesen munkálkodnak azon, hogy az Unionbank további erősödését és növekedését elősegítsék. Az EBRD szintén megtartja tulajdoni részesedését a Bankban. A tranzakció véglegesítésére várhatóan 2006. márciusában kerül sor. A JPMorgan az MKB pénzügyi tanácsadójaként vesz részt a tranzakcióban. Az Eladók pénzügyi tanácsadója a PwC.

A mai napon az MKB Bank Rt. (továbbiakban „MKB”) az Unionbank (továbbiakban a „Bank”) 60%-ának megvásárlásáról írt alá szerződést. Az MKB a tranzakcióval átveszi a Bank teljes üzleti irányítását. A Bankot alapító magántulajdonosok megőrzik jelentős kisebbségi részesedésüket a Bankban, és az MKB-val együttesen munkálkodnak azon, hogy az Unionbank további erősödését és növekedését elősegítsék. Az EBRD szintén megtartja tulajdoni részesedését a Bankban. A tranzakció véglegesítésére várhatóan 2006. márciusában kerül sor. A JPMorgan az MKB pénzügyi tanácsadójaként vesz részt a tranzakcióban. Az Eladók pénzügyi tanácsadója a PwC.
Az Unionbank 40 fiókot üzemeltet Bulgáriában, összesített piaci részesedése 1,5 % a mérlegfőösszeg alapján, továbbá 1,6 % a hitelkihelyezés és 1,4 % a betéti számlák területén. Az Unionbanknak emellett van egy 100%-ban tulajdonában lévő lízingszolgáltatásokat nyújtó Unionleasing leányvállalata is. Bulgáriában az Unionbank éllovasnak számít a kis- és középvállalkozások finanszírozásában és a legjobban irányított, valamint a legjobban pozícionált közepes méretű bankként tartják számon az országban – ezért tökéletesen illeszkedik az MKB stratégiájához.
Az MKB tervei szerint az Unionbank kis és közepes méretű vállalkozásokkal összefüggő tevékenysége tovább erősödik valamint kiterjeszti a lakossági és a nagyvállalati ügyfelekkel kapcsolatos szolgáltatásokat. Az MKB nagymértékben számít a jelenlegi helyi vezetés munkájára, melyet MKB szakértők fognak segíteni. Az MKB tervei szerint a Bank 5% körüli piaci részesedést ér el középtávon. Az Unionbank által már jelenleg is kínált banki és lízing szolgáltatások jelentős mértékű kiterjesztése mellett az MKB az Unionbank-on keresztül olyan pénzügyi tevékenység beindítását is tervezi Bulgáriában, mint a befektetési szolgáltatások, befektetési alapok, valamint magán nyugdíj- és egészségpénztárak.
2005. szeptember 30-i állapot szerint az Unionbank eszközállománya 226 millió €, a hitelportfolió 127 millió €, a betét állomány pedig 141 millió €. 2005. szeptember 30-án az Unionbank saját tőkéje 30 millió € volt.
Az MKB ezt a befektetést készpénzből finanszírozza, amelynek forrása az MKB jelenlegi tulajdonosai által 2006. első negyedévében végrehajtandó tőkeemelés.

A Bayerische Landesbank 2005-ben az MKB-t bízta meg, hogy regionális hídfőállása legyen Közép-és kelet európai új terjeszkedési stratégiájának megvalósítása során. Az Unionbank-ba történő befektetés az első kézzelfogható lépés a Közép és Dél-Kelet Európa bizonyos piacait – ideértve Bulgáriát, Romániát és Szerbiát - érintő növekedési stratégián belül. Az MKB ugyanis korábban már szándéknyilatkozatot tett  a szerb Panonska Banka privatizációja iránt.

NAPTÁR
Tovább
2021. július 30. péntek
Judit, Xénia
30. hét
Július 30.
Barátság világnap
EZT OLVASTAD MÁR?