15 °C Budapest

Bankot vett az MKB

Pénzcentrum
2005. december 21. 13:54

A mai napon az MKB Bank Rt. (továbbiakban "MKB") az Unionbank (továbbiakban a "Bank") 60%-ának megvásárlásáról írt alá szerződést. Az MKB a tranzakcióval átveszi a Bank teljes üzleti irányítását. A Bankot alapító magántulajdonosok megőrzik jelentős kisebbségi részesedésüket a Bankban, és az MKB-val együttesen munkálkodnak azon, hogy az Unionbank további erősödését és növekedését elősegítsék. Az EBRD szintén megtartja tulajdoni részesedését a Bankban. A tranzakció véglegesítésére várhatóan 2006. márciusában kerül sor. A JPMorgan az MKB pénzügyi tanácsadójaként vesz részt a tranzakcióban. Az Eladók pénzügyi tanácsadója a PwC.

A mai napon az MKB Bank Rt. (továbbiakban „MKB”) az Unionbank (továbbiakban a „Bank”) 60%-ának megvásárlásáról írt alá szerződést. Az MKB a tranzakcióval átveszi a Bank teljes üzleti irányítását. A Bankot alapító magántulajdonosok megőrzik jelentős kisebbségi részesedésüket a Bankban, és az MKB-val együttesen munkálkodnak azon, hogy az Unionbank további erősödését és növekedését elősegítsék. Az EBRD szintén megtartja tulajdoni részesedését a Bankban. A tranzakció véglegesítésére várhatóan 2006. márciusában kerül sor. A JPMorgan az MKB pénzügyi tanácsadójaként vesz részt a tranzakcióban. Az Eladók pénzügyi tanácsadója a PwC.
Az Unionbank 40 fiókot üzemeltet Bulgáriában, összesített piaci részesedése 1,5 % a mérlegfőösszeg alapján, továbbá 1,6 % a hitelkihelyezés és 1,4 % a betéti számlák területén. Az Unionbanknak emellett van egy 100%-ban tulajdonában lévő lízingszolgáltatásokat nyújtó Unionleasing leányvállalata is. Bulgáriában az Unionbank éllovasnak számít a kis- és középvállalkozások finanszírozásában és a legjobban irányított, valamint a legjobban pozícionált közepes méretű bankként tartják számon az országban – ezért tökéletesen illeszkedik az MKB stratégiájához.
Az MKB tervei szerint az Unionbank kis és közepes méretű vállalkozásokkal összefüggő tevékenysége tovább erősödik valamint kiterjeszti a lakossági és a nagyvállalati ügyfelekkel kapcsolatos szolgáltatásokat. Az MKB nagymértékben számít a jelenlegi helyi vezetés munkájára, melyet MKB szakértők fognak segíteni. Az MKB tervei szerint a Bank 5% körüli piaci részesedést ér el középtávon. Az Unionbank által már jelenleg is kínált banki és lízing szolgáltatások jelentős mértékű kiterjesztése mellett az MKB az Unionbank-on keresztül olyan pénzügyi tevékenység beindítását is tervezi Bulgáriában, mint a befektetési szolgáltatások, befektetési alapok, valamint magán nyugdíj- és egészségpénztárak.
2005. szeptember 30-i állapot szerint az Unionbank eszközállománya 226 millió €, a hitelportfolió 127 millió €, a betét állomány pedig 141 millió €. 2005. szeptember 30-án az Unionbank saját tőkéje 30 millió € volt.
Az MKB ezt a befektetést készpénzből finanszírozza, amelynek forrása az MKB jelenlegi tulajdonosai által 2006. első negyedévében végrehajtandó tőkeemelés.

A Bayerische Landesbank 2005-ben az MKB-t bízta meg, hogy regionális hídfőállása legyen Közép-és kelet európai új terjeszkedési stratégiájának megvalósítása során. Az Unionbank-ba történő befektetés az első kézzelfogható lépés a Közép és Dél-Kelet Európa bizonyos piacait – ideértve Bulgáriát, Romániát és Szerbiát - érintő növekedési stratégián belül. Az MKB ugyanis korábban már szándéknyilatkozatot tett  a szerb Panonska Banka privatizációja iránt.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkor rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

NAPTÁR
Tovább
2024. március 4. hétfő
Kázmér
10. hét
Ajánlatunk
  • Márciusban biztosítsa otthonát MFO-val! (x)

    Hazánkban megközelítőleg 4 millió lakott ingatlanon van biztosítás, ami azt jelenti, hogy minden negyedik háztartás védtelen az elemi károk, a tűzesetek vagy épp a betörés ellen.

KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
A diákok 97% kedvezménnyel, a 27 év alattiak 92% kedvezménnyel regisztrálhatnak! Gyere Te is!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem