24 °C Budapest

Az építőiparban mindenki veszélyben van

Pénzcentrum
2005. december 21. 08:24

Csaknem valamennyi ellenőrzött munkáltatónál találtak hiányosságokat 2005. második felében az Országos Munkabiztonsági és Munkaügyi Főfelügyelőség felügyelői. A berendezések közel egynegyede nem felelt meg a munkavédelmi előírásoknak.

Az építőiparban a második félévben tartott célvizsgálatban ellenőrzött 4600 munkáltató 90 százalékánál találtak valamilyen munkabiztonsági hiányosságot, több mint 30 százalékuknál a munkavállalók súlyos veszélyeztetése miatt munkavédelmi bírságot is kiszabtak az Országos Munkabiztonsági és Munkaügyi Főfelügyelőség felügyelői. Barna László, az Országos Munkabiztonsági és Munkaügyi Főfelügyelőség elnökhelyettese elmondta, hogy július és november között a munkabiztonsági felügyelők 80 százalékát az építőipari célvizsgálat ellenőrzéseire összpontosították.
Összesen 3500 munkaterületet ellenőriztek. Az ellenőrzött 32 ezer munkavállalók 36,5 százalékánál találtak valamilyen munkabiztonsági szabálytalanságot. A felügyelők mintegy 11 ezer gépet, berendezést is ellenőriztek, ezek több mint 24 százaléka nem felelt meg az előírásoknak.
Az építőiparban a balesetek mintegy felét a magasból történő leesések okozzák. Az ellenőrzöttek 33,5 százalékánál nem használtak leesés elleni műszaki védelmet. A munkavállalók 40 százalékának a munkáltatók nem adták ki a leesés elleni egyéni védőeszközöket. Az építési állványok több mint 40 százalékánál hiányzott a szükséges védőkorlát.
Barna László kérdésre válaszolva elmondta: a hiányosságokat kifejező százalékok lényegében évek óta stagnálást jeleznek. A most tartott célvizsgálat viszont eredményeket hozhat, az akció hatására a munkáltatók jobban odafigyelnek a munkabiztonsági szabályok betartására. Ezt jelzi, hogy a felügyelők az akció végén már kevesebb munkabiztonsági hiányosságot találtak az építkezéseken mint a célvizsgálat kezdetekor.
Átalakul a munkabiztonsági felügyelet
Papp István, az Országos Munkabiztonsági és Munkaügyi Főfelügyelőség elnöke elmondta: a jövő év január 1-jétől országosan átalakítják a területi felügyeleteket. Az ország hét régiójában hoztak létre felügyelőségeket. A felügyelőségeken elkülönülten külön létszámmal és feladatkörrel dolgoznak majd a munkabiztonsági, illetve a munkaügyi felügyelők.
Papp István szólt arról, hogy az elmúlt fél évben az előzőekhez képest más rendszerben végzik a munkaügyi ellenőrzéseket. Az új rendszerű ellenőrzések során a leglényegesebb munkaügyi jogszabály-sértésekre koncentrálnak. Így elsősorban a munkaszerződés és munkaügyi, társadalombiztosítási bejelentés nélküli foglalkoztatásra, a külföldiek munkavállalási engedély nélküli alkalmazására, a jogszabályellenes munkaerő-kölcsönzésre figyelnek, arra, hogy a munkáltató betartja-e a leghosszabb munkaidőre, illetve a legrövidebb pihenőidőre vonatkozó előírásokat, illetve mennyire naprakész a munkaidő nyilvántartása.

(forrás: Kormányzati Hírportál)

Másodszor emel bért idén a Rossmann

300 millió forintot fordít munkatársai fizetéseinek növelésére az idén 30 éves drogéria, amely tavaly elnyerte a Kincentric Legjobb Munkahely díját.

A magyar menzák réméből lesz a jövő igazi szuperétele: disznótáp hozhatja el a forradalmat?

Drasztikusan átalakul a magyar gasztronómia a klímaváltozás miatt: komoly szemléletváltás kell a hazai konyhákban.

Ki nem találod, kiről nevezték el a legtöbb utcát Magyarországon: fotókon a rekorder

Ha egymás mellé tennénk mind a 2800-at, az Atlanti-óceánig is eljuthatnánk; utunk során pedig tökéletesen kirajzolódna egy a magyar társadalomról szóló szubjektív látlelet.

Nem akármibe vágott bele Király Gábor: Guinness-rekordra hajt a magyar kapuslegenda

Már csak 500 nevező kell, hogy magyar Guinness-rekord szülessen októberben! A cél továbbra is, hogy ezren rúgjanak büntetőt az Országos Tizenegyesrúgó Bajnokságon.

Szívszorító: ilyen képeket eddig nagyon kevesen láthattak Budapest szegényeiről

A művészről eddig még nem készült monográfia, ezt a hiányt pótolja az ősszel megjelenő, kétnyelvű (magyar és angol) művészeti album készül.

NAPTÁR
Tovább
2023. szeptember 25. hétfő
Eufrozina, Kende
39. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Agrárszektor Konferencia 2023
Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!
Sustainable World 2023
A jövő vállalatai szeptember 12-én!
Mi lesz veled magyar élelmiszer?
Ingyenes Signature rendezvény
EZT OLVASTAD MÁR?
Új Pénzcentrum app
A legfrissebb hírek és árfolyamok
MOST NEM
LETÖLTÖM