17 °C Budapest

Az építőiparban mindenki veszélyben van

Pénzcentrum
2005. december 21. 08:24

Csaknem valamennyi ellenőrzött munkáltatónál találtak hiányosságokat 2005. második felében az Országos Munkabiztonsági és Munkaügyi Főfelügyelőség felügyelői. A berendezések közel egynegyede nem felelt meg a munkavédelmi előírásoknak.

Az építőiparban a második félévben tartott célvizsgálatban ellenőrzött 4600 munkáltató 90 százalékánál találtak valamilyen munkabiztonsági hiányosságot, több mint 30 százalékuknál a munkavállalók súlyos veszélyeztetése miatt munkavédelmi bírságot is kiszabtak az Országos Munkabiztonsági és Munkaügyi Főfelügyelőség felügyelői. Barna László, az Országos Munkabiztonsági és Munkaügyi Főfelügyelőség elnökhelyettese elmondta, hogy július és november között a munkabiztonsági felügyelők 80 százalékát az építőipari célvizsgálat ellenőrzéseire összpontosították.
Összesen 3500 munkaterületet ellenőriztek. Az ellenőrzött 32 ezer munkavállalók 36,5 százalékánál találtak valamilyen munkabiztonsági szabálytalanságot. A felügyelők mintegy 11 ezer gépet, berendezést is ellenőriztek, ezek több mint 24 százaléka nem felelt meg az előírásoknak.
Az építőiparban a balesetek mintegy felét a magasból történő leesések okozzák. Az ellenőrzöttek 33,5 százalékánál nem használtak leesés elleni műszaki védelmet. A munkavállalók 40 százalékának a munkáltatók nem adták ki a leesés elleni egyéni védőeszközöket. Az építési állványok több mint 40 százalékánál hiányzott a szükséges védőkorlát.
Barna László kérdésre válaszolva elmondta: a hiányosságokat kifejező százalékok lényegében évek óta stagnálást jeleznek. A most tartott célvizsgálat viszont eredményeket hozhat, az akció hatására a munkáltatók jobban odafigyelnek a munkabiztonsági szabályok betartására. Ezt jelzi, hogy a felügyelők az akció végén már kevesebb munkabiztonsági hiányosságot találtak az építkezéseken mint a célvizsgálat kezdetekor.
Átalakul a munkabiztonsági felügyelet
Papp István, az Országos Munkabiztonsági és Munkaügyi Főfelügyelőség elnöke elmondta: a jövő év január 1-jétől országosan átalakítják a területi felügyeleteket. Az ország hét régiójában hoztak létre felügyelőségeket. A felügyelőségeken elkülönülten külön létszámmal és feladatkörrel dolgoznak majd a munkabiztonsági, illetve a munkaügyi felügyelők.
Papp István szólt arról, hogy az elmúlt fél évben az előzőekhez képest más rendszerben végzik a munkaügyi ellenőrzéseket. Az új rendszerű ellenőrzések során a leglényegesebb munkaügyi jogszabály-sértésekre koncentrálnak. Így elsősorban a munkaszerződés és munkaügyi, társadalombiztosítási bejelentés nélküli foglalkoztatásra, a külföldiek munkavállalási engedély nélküli alkalmazására, a jogszabályellenes munkaerő-kölcsönzésre figyelnek, arra, hogy a munkáltató betartja-e a leghosszabb munkaidőre, illetve a legrövidebb pihenőidőre vonatkozó előírásokat, illetve mennyire naprakész a munkaidő nyilvántartása.

(forrás: Kormányzati Hírportál)

NAPTÁR
Tovább
2021. május 15. szombat
Zsófia, Szonja
19. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?