21 °C Budapest

Az építőiparban mindenki veszélyben van

Pénzcentrum
2005. december 21. 08:24

Csaknem valamennyi ellenőrzött munkáltatónál találtak hiányosságokat 2005. második felében az Országos Munkabiztonsági és Munkaügyi Főfelügyelőség felügyelői. A berendezések közel egynegyede nem felelt meg a munkavédelmi előírásoknak.

Az építőiparban a második félévben tartott célvizsgálatban ellenőrzött 4600 munkáltató 90 százalékánál találtak valamilyen munkabiztonsági hiányosságot, több mint 30 százalékuknál a munkavállalók súlyos veszélyeztetése miatt munkavédelmi bírságot is kiszabtak az Országos Munkabiztonsági és Munkaügyi Főfelügyelőség felügyelői. Barna László, az Országos Munkabiztonsági és Munkaügyi Főfelügyelőség elnökhelyettese elmondta, hogy július és november között a munkabiztonsági felügyelők 80 százalékát az építőipari célvizsgálat ellenőrzéseire összpontosították.
Összesen 3500 munkaterületet ellenőriztek. Az ellenőrzött 32 ezer munkavállalók 36,5 százalékánál találtak valamilyen munkabiztonsági szabálytalanságot. A felügyelők mintegy 11 ezer gépet, berendezést is ellenőriztek, ezek több mint 24 százaléka nem felelt meg az előírásoknak.
Az építőiparban a balesetek mintegy felét a magasból történő leesések okozzák. Az ellenőrzöttek 33,5 százalékánál nem használtak leesés elleni műszaki védelmet. A munkavállalók 40 százalékának a munkáltatók nem adták ki a leesés elleni egyéni védőeszközöket. Az építési állványok több mint 40 százalékánál hiányzott a szükséges védőkorlát.
Barna László kérdésre válaszolva elmondta: a hiányosságokat kifejező százalékok lényegében évek óta stagnálást jeleznek. A most tartott célvizsgálat viszont eredményeket hozhat, az akció hatására a munkáltatók jobban odafigyelnek a munkabiztonsági szabályok betartására. Ezt jelzi, hogy a felügyelők az akció végén már kevesebb munkabiztonsági hiányosságot találtak az építkezéseken mint a célvizsgálat kezdetekor.
Átalakul a munkabiztonsági felügyelet
Papp István, az Országos Munkabiztonsági és Munkaügyi Főfelügyelőség elnöke elmondta: a jövő év január 1-jétől országosan átalakítják a területi felügyeleteket. Az ország hét régiójában hoztak létre felügyelőségeket. A felügyelőségeken elkülönülten külön létszámmal és feladatkörrel dolgoznak majd a munkabiztonsági, illetve a munkaügyi felügyelők.
Papp István szólt arról, hogy az elmúlt fél évben az előzőekhez képest más rendszerben végzik a munkaügyi ellenőrzéseket. Az új rendszerű ellenőrzések során a leglényegesebb munkaügyi jogszabály-sértésekre koncentrálnak. Így elsősorban a munkaszerződés és munkaügyi, társadalombiztosítási bejelentés nélküli foglalkoztatásra, a külföldiek munkavállalási engedély nélküli alkalmazására, a jogszabályellenes munkaerő-kölcsönzésre figyelnek, arra, hogy a munkáltató betartja-e a leghosszabb munkaidőre, illetve a legrövidebb pihenőidőre vonatkozó előírásokat, illetve mennyire naprakész a munkaidő nyilvántartása.

(forrás: Kormányzati Hírportál)

Sok szülő így rontja el a gyerek fejlesztését: nem lehet elég korán kezdeni

Szinte semmi sem fejleszti olyan gyorsan és hatékonyan a legkisebbek agyát, mint a társasjáték.

Ennyibe kerül manapság egy luxus mobilház: ez lehet a lakásválság megoldása? + videó

Drágulnak az ingatlanok, emelkednek a hitelkamatok: ez pedig szinte egyenes út a lakhatási válsághoz. Nálunk is működhet az, ahogy az USA-ban megoldották?

Ilyen még nemigen volt itthon: itt a bejelentés, elindult a magyar Kickstarter

A Kickstarternek és az Indiegogonak hála a közösségi finanszírozási forma évek óta világszerte népszerű és most megérkezett Magyarországra is, a Brancs formájában

Milliókat bukhat, aki így indít vállalkozást: jól meg kell gondolni, a KATA sem jó mindenre

Sokan alábecsülik, mennyire lényeges alaposan átgondolni, milyen vállalkozási és azzal együtt adózási formát válasszanak induló cégük számára.

NAPTÁR
Tovább
2022. május 23. hétfő
Dezső
21. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?