13 °C Budapest

Akar havi félmilliót keresni ?

Pénzcentrum
2005. december 21. 09:46

Emelkedik jövőre az országgyűlési képviselők fizetése, erről, a 2006. évi költségvetési törvény keretében döntöttek. Az emelést azonban csak április 1-jétől hatják végre, ekkortól a honatyák havi alapdíja az idei 210 ezerről 220 800 forintra nő. - írja a Világgazdaság

Emelkedik jövőre az országgyűlési képviselők fizetése, erről, a 2006. évi költségvetési törvény keretében döntöttek. Az emelést azonban csak április 1-jétől hatják végre, ekkortól a honatyák havi alapdíja az idei 210 ezerről 220 800 forintra nő. – írja a Világgazdaság
Mindennek az az oka, hogy a képviselők fizetését a köztisztviselői illetményalaphoz kötötte a jogalkotó – annak hatszorosában határozta meg az összeget. A koalíciós pártok döntése szerint pedig az illetményalap 2006. április 1-jétől emelkedik öt százalékkal, azaz 35 ezerről 36 100 forintra. Ez az évközi emelés egyébként jövőre az illetményalap 3,1 százalékos növelését jelenti.
A  törvény a képviselők egyéb juttatásait is az illetményalaphoz köti. Így például egy bizottsági tagság az alapdíj 40 százaléka, amely tehát jövőre a mai 84 ezer helyett 88 300 forint lesz. Egy bizottsági elnöki poszttal pedig már száz százalékkal emelkedik az alapdíj. A honatyák tehát nemcsak az alapdíjat veszik fel, hanem az országgyűlési tisztségekért járó díjakat is, amelyekkel különböző mértékben – 40-100 százalékkal – nő az alapdíj.
Ha egy képviselő százszázalékos költségtérítési átalányt kap – ez az idén szintén 210 ezer forint –, jövőre már 220 800 forintot tehet zsebre. Az utazási költség térítése függ attól, hogy a fővárosban lakik-e a képviselő, illetve attól, hogy Budapesttől mekkora távolságra. Egy átlagos képviselő bruttó fizetése így – ha juttatása az alapdíjból, egy bizottsági tagságból és százszázalékos költségtérítésből áll – jövő április 1-jétől 529 920 forint lesz, szemben a jelenlegi 504 ezer forinttal. Természetesen vannak ettől eltérő példák is, hiszen előfordul, hogy egy politikus „dupla juttatásos” bizottság tagja, miközben egy másik testület alelnöke vagy akár frakcióvezető-helyettes. Az alapdíj, a pótdíj, az utazásiköltség-térítés mellé még szállásköltséget is elszámolhatnak a képviselők, ez utóbbi az alapdíj 50 százaléka – vagyis az áprilisi emelés után 110 400 forinttal „dobja meg” a fizetést.
Kapcsolódó cikkek:

Egy tuti állás – „dolgozz” a parlamentben

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 19. péntek
Emma
16. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm