-1 °C Budapest

Akar havi félmilliót keresni ?

Pénzcentrum
2005. december 21. 09:46

Emelkedik jövőre az országgyűlési képviselők fizetése, erről, a 2006. évi költségvetési törvény keretében döntöttek. Az emelést azonban csak április 1-jétől hatják végre, ekkortól a honatyák havi alapdíja az idei 210 ezerről 220 800 forintra nő. - írja a Világgazdaság

Emelkedik jövőre az országgyűlési képviselők fizetése, erről, a 2006. évi költségvetési törvény keretében döntöttek. Az emelést azonban csak április 1-jétől hatják végre, ekkortól a honatyák havi alapdíja az idei 210 ezerről 220 800 forintra nő. – írja a Világgazdaság
Mindennek az az oka, hogy a képviselők fizetését a köztisztviselői illetményalaphoz kötötte a jogalkotó – annak hatszorosában határozta meg az összeget. A koalíciós pártok döntése szerint pedig az illetményalap 2006. április 1-jétől emelkedik öt százalékkal, azaz 35 ezerről 36 100 forintra. Ez az évközi emelés egyébként jövőre az illetményalap 3,1 százalékos növelését jelenti.
A  törvény a képviselők egyéb juttatásait is az illetményalaphoz köti. Így például egy bizottsági tagság az alapdíj 40 százaléka, amely tehát jövőre a mai 84 ezer helyett 88 300 forint lesz. Egy bizottsági elnöki poszttal pedig már száz százalékkal emelkedik az alapdíj. A honatyák tehát nemcsak az alapdíjat veszik fel, hanem az országgyűlési tisztségekért járó díjakat is, amelyekkel különböző mértékben – 40-100 százalékkal – nő az alapdíj.
Ha egy képviselő százszázalékos költségtérítési átalányt kap – ez az idén szintén 210 ezer forint –, jövőre már 220 800 forintot tehet zsebre. Az utazási költség térítése függ attól, hogy a fővárosban lakik-e a képviselő, illetve attól, hogy Budapesttől mekkora távolságra. Egy átlagos képviselő bruttó fizetése így – ha juttatása az alapdíjból, egy bizottsági tagságból és százszázalékos költségtérítésből áll – jövő április 1-jétől 529 920 forint lesz, szemben a jelenlegi 504 ezer forinttal. Természetesen vannak ettől eltérő példák is, hiszen előfordul, hogy egy politikus „dupla juttatásos” bizottság tagja, miközben egy másik testület alelnöke vagy akár frakcióvezető-helyettes. Az alapdíj, a pótdíj, az utazásiköltség-térítés mellé még szállásköltséget is elszámolhatnak a képviselők, ez utóbbi az alapdíj 50 százaléka – vagyis az áprilisi emelés után 110 400 forinttal „dobja meg” a fizetést.
Kapcsolódó cikkek:

Egy tuti állás – „dolgozz” a parlamentben

Vége az iskolai bántalmazásoknak? Magyar innováció segíthet megelőzni az ilyen eseteket

A zárkózott kamaszok ventilációjában segíthet egy, a mentális jóllétet támogató új hazai mobilapp, a Healmindset, amelyben a felhasználók chaten, anonim módon kaphatna támogatást.

Most bárki fillérekért lecsaphat Magyarország egyik legnagyobb kincsére: érdemes sietni, hamar elkapkodják

Bár a 20 ezer magyar méhész 1,2 millió méhcsaládja évente 25 ezer tonna mézet termel, Magyarországon az egy főre jutó mézfogyasztás mindössze 1 kg/év.

Ismered a Ferit? Milyen Ferit? Vadiúj főzelékbár hódíthatja meg Budapestet

Újabb gasztronómiai témájú sikersztori a Brancsnál: közösségi előfinanszírozásból nyithatja meg főzelékbárját az ötletgazda Szatmári Ferenc, azaz Főzelékes Feri.

Súlyos rendellenesség ütötte fel a fejét a magyar iskolákban: minden tizedik gyerek érintett

Október a figyelemhiányos hiperaktivitás-zavar, azaz az ADHD rendellenesség tudatosításának hónapja, amiben Magyarországon az iskoláskorú gyerekek 8-10 százaléka érintett.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. december 10. vasárnap
Judit
49. hét
December 10.
Az emberi jogok napja
December 10.
Advent (3.)
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Agrárszektor Konferencia 2023
Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!
Sustainable World 2023
A jövő vállalatai szeptember 12-én!
Mi lesz veled magyar élelmiszer?
Ingyenes Signature rendezvény
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2023. december 9. 19:21
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem