Akar havi félmilliót keresni ?

Pénzcentrum
2005. december 21. 09:46

Emelkedik jövőre az országgyűlési képviselők fizetése, erről, a 2006. évi költségvetési törvény keretében döntöttek. Az emelést azonban csak április 1-jétől hatják végre, ekkortól a honatyák havi alapdíja az idei 210 ezerről 220 800 forintra nő. - írja a Világgazdaság

Emelkedik jövőre az országgyűlési képviselők fizetése, erről, a 2006. évi költségvetési törvény keretében döntöttek. Az emelést azonban csak április 1-jétől hatják végre, ekkortól a honatyák havi alapdíja az idei 210 ezerről 220 800 forintra nő. – írja a Világgazdaság
Mindennek az az oka, hogy a képviselők fizetését a köztisztviselői illetményalaphoz kötötte a jogalkotó – annak hatszorosában határozta meg az összeget. A koalíciós pártok döntése szerint pedig az illetményalap 2006. április 1-jétől emelkedik öt százalékkal, azaz 35 ezerről 36 100 forintra. Ez az évközi emelés egyébként jövőre az illetményalap 3,1 százalékos növelését jelenti.
A  törvény a képviselők egyéb juttatásait is az illetményalaphoz köti. Így például egy bizottsági tagság az alapdíj 40 százaléka, amely tehát jövőre a mai 84 ezer helyett 88 300 forint lesz. Egy bizottsági elnöki poszttal pedig már száz százalékkal emelkedik az alapdíj. A honatyák tehát nemcsak az alapdíjat veszik fel, hanem az országgyűlési tisztségekért járó díjakat is, amelyekkel különböző mértékben – 40-100 százalékkal – nő az alapdíj.
Ha egy képviselő százszázalékos költségtérítési átalányt kap – ez az idén szintén 210 ezer forint –, jövőre már 220 800 forintot tehet zsebre. Az utazási költség térítése függ attól, hogy a fővárosban lakik-e a képviselő, illetve attól, hogy Budapesttől mekkora távolságra. Egy átlagos képviselő bruttó fizetése így – ha juttatása az alapdíjból, egy bizottsági tagságból és százszázalékos költségtérítésből áll – jövő április 1-jétől 529 920 forint lesz, szemben a jelenlegi 504 ezer forinttal. Természetesen vannak ettől eltérő példák is, hiszen előfordul, hogy egy politikus „dupla juttatásos” bizottság tagja, miközben egy másik testület alelnöke vagy akár frakcióvezető-helyettes. Az alapdíj, a pótdíj, az utazásiköltség-térítés mellé még szállásköltséget is elszámolhatnak a képviselők, ez utóbbi az alapdíj 50 százaléka – vagyis az áprilisi emelés után 110 400 forinttal „dobja meg” a fizetést.
Kapcsolódó cikkek:

Egy tuti állás – „dolgozz” a parlamentben

Így győzheted le a tomboló inflációt: rengeteg magyar keresi szét magát ezzel a módszerrel

Egy vállalat sikeressége mérettől függetlenül több dolgon múlhat, azonban a sikeres marketing igazán erőssé teheti azt, válság esetén is.

Ez lenne a siker kulcsa? Sok magyar még mindig alábecsüli ezt az eszközt

Ezt mindenképp tudnod kell, mielőtt belevágsz egy start-up finanszírozásába, kezdő vállalkozóként.

Csendes gyilkos pusztítja tömegével a magyarokat: sok apróságon múlhat, megúszod-e

A magyar felnőttek mintegy 60 százaléka fél attól, hogy élete során rosszindulatú daganatot diagnosztizálnak nála.

Közösségi finanszírozás – alternatív, kockázatmentes út az üzleti célok megvalósítása felé (x)

Nincsenek könnyű helyzetben a hazai induló vagy bővülni kívánó vállalkozások: nehezen előrejelezhető egy-egy termék vagy fejlesztés várható sikere vagy megtérülése.

NAPTÁR
Tovább
2022. augusztus 7. vasárnap
Ibolya
31. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2022. augusztus 7. 16:08