16 °C Budapest

Vége az adómentes bevételeknek ?

Pénzcentrum
2005. december 20. 16:26

Az adómentes természetbeni juttatások és a bevételnek nem minősülő tételek 2006. január 1-től korlátozás alá esnek. Előnyös változást jelent az eredetileg előterjesztett adócsomaghoz képest, hogy az Országos Érdekegyeztető Tanács keretein belül folytatott tárgyalások következtében pozitívan módosult egyes béren kívüli juttatások adómentes korlátja.

Az Országgyűlés elé terjesztett törvényjavaslat első verziójában ez a mérték az éves bruttó jövedelem 15 százaléka, de legfeljebb 500 ezer forint volt. Ehhez képest, a november 7-én sorra került zárószavazáson elfogadott törvény értelmében nem lesz százalékos korlátja az adómentesen adható béren kívüli juttatások értékének, ám az évi 500 ezer forintos limit 400 ezer forintban lett megállapítva.
 
A keret átlépése esetén a juttatás 44 százalékos mértékkel a munkáltatónál adókötelessé válik. Az adót a munkáltató az adóév utolsó napjára – illetve a munkaviszony megszűnésének napjára – állapítja meg és a kifizetőre irányadó rendelkezések szerint fizeti meg és vallja be. Az adóköteles rész után a munkáltató a 44%-kal növelt adóalap után 29% tb járulékot is köteles fizetni. Azaz összességében 100 adóköteles vagyoni érték 85,76 %-os kötelezettséget von maga
után.
A törvénymódosítás meghatározza azon juttatások körét, amelyek beletartoznak a fenti keretbe. A törvénytervezethez képest kikerült ebből a körből a csekély értékű ajándékok értéke, a végső lista a következő:
• az önkéntes kölcsönös biztosítópénztárba adómentesen fizetett munkáltatói hozzájárulás, kivéve a nyugdíjpénztári hozzájárulás összegét
• a munkáltató által adómentesen fizethető iskolai rendszerű képzés költsége
• az adómentesen juttatott üdülési csekk értéke vagy az adómentes üdültetés
• az adómentes 19 ezer Ft-os iskolakezdési támogatás értéke
• a köztisztviselőknek (bíráknak, igazságügyi alkalmazottaknak stb.) járó adómentes ruházati költségtérítés
• az adómentesen juttatott számítógép- és internet használat, valamint az adómentes számítógép juttatás
• az adómentes bankszámlaköltség-térítés összege
• a művelődési intézményi szolgáltatás szokásos piaci értéke szerinti bevétel
• a helyi utazási bérlet juttatása révén kapott adómentes bevétel
Az adómentesen adható keret meghatározásánál figyelembe kell venni minden olyan fent felsorolt juttatást is, amelyet a munkáltató a munkavállaló munkaviszonyára tekintettel más magánszemélynek pl. családtag részére adott. Fontos kiemelni, hogy a felsoroltakon kívüli adómentes juttatásokra nincs korlát. Így a fenti kereten kívül, azon felül adható továbbra is például az étkezési utalvány, a lakáscélú munkáltatói támogatás, továbbá a vidékről történő munkába járáshoz adott utazási térítés.

Továbbá jó hír, hogy a reprezentáció adómentes határa megemelkedett és 2006. január 1-től az adóévben elszámolt éves összes bevétel 1 százaléka, de legfeljebb 25 millió forintig mentes a reprezentáció címén adott juttatás. Ez azt jelenti, hogy adóév végén csak a korlátot meghaladó összeg után kell a személyi jövedelem adót bevallani és megfizetni.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkor rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

NAPTÁR
Tovább
2024. március 4. hétfő
Kázmér
10. hét
Ajánlatunk
  • Márciusban biztosítsa otthonát MFO-val! (x)

    Hazánkban megközelítőleg 4 millió lakott ingatlanon van biztosítás, ami azt jelenti, hogy minden negyedik háztartás védtelen az elemi károk, a tűzesetek vagy épp a betörés ellen.

KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
A diákok 97% kedvezménnyel, a 27 év alattiak 92% kedvezménnyel regisztrálhatnak! Gyere Te is!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm