Vége az adómentes bevételeknek ?

Pénzcentrum
2005. december 20. 16:26

Az adómentes természetbeni juttatások és a bevételnek nem minősülő tételek 2006. január 1-től korlátozás alá esnek. Előnyös változást jelent az eredetileg előterjesztett adócsomaghoz képest, hogy az Országos Érdekegyeztető Tanács keretein belül folytatott tárgyalások következtében pozitívan módosult egyes béren kívüli juttatások adómentes korlátja.

Az Országgyűlés elé terjesztett törvényjavaslat első verziójában ez a mérték az éves bruttó jövedelem 15 százaléka, de legfeljebb 500 ezer forint volt. Ehhez képest, a november 7-én sorra került zárószavazáson elfogadott törvény értelmében nem lesz százalékos korlátja az adómentesen adható béren kívüli juttatások értékének, ám az évi 500 ezer forintos limit 400 ezer forintban lett megállapítva.
 
A keret átlépése esetén a juttatás 44 százalékos mértékkel a munkáltatónál adókötelessé válik. Az adót a munkáltató az adóév utolsó napjára – illetve a munkaviszony megszűnésének napjára – állapítja meg és a kifizetőre irányadó rendelkezések szerint fizeti meg és vallja be. Az adóköteles rész után a munkáltató a 44%-kal növelt adóalap után 29% tb járulékot is köteles fizetni. Azaz összességében 100 adóköteles vagyoni érték 85,76 %-os kötelezettséget von maga
után.
A törvénymódosítás meghatározza azon juttatások körét, amelyek beletartoznak a fenti keretbe. A törvénytervezethez képest kikerült ebből a körből a csekély értékű ajándékok értéke, a végső lista a következő:
• az önkéntes kölcsönös biztosítópénztárba adómentesen fizetett munkáltatói hozzájárulás, kivéve a nyugdíjpénztári hozzájárulás összegét
• a munkáltató által adómentesen fizethető iskolai rendszerű képzés költsége
• az adómentesen juttatott üdülési csekk értéke vagy az adómentes üdültetés
• az adómentes 19 ezer Ft-os iskolakezdési támogatás értéke
• a köztisztviselőknek (bíráknak, igazságügyi alkalmazottaknak stb.) járó adómentes ruházati költségtérítés
• az adómentesen juttatott számítógép- és internet használat, valamint az adómentes számítógép juttatás
• az adómentes bankszámlaköltség-térítés összege
• a művelődési intézményi szolgáltatás szokásos piaci értéke szerinti bevétel
• a helyi utazási bérlet juttatása révén kapott adómentes bevétel
Az adómentesen adható keret meghatározásánál figyelembe kell venni minden olyan fent felsorolt juttatást is, amelyet a munkáltató a munkavállaló munkaviszonyára tekintettel más magánszemélynek pl. családtag részére adott. Fontos kiemelni, hogy a felsoroltakon kívüli adómentes juttatásokra nincs korlát. Így a fenti kereten kívül, azon felül adható továbbra is például az étkezési utalvány, a lakáscélú munkáltatói támogatás, továbbá a vidékről történő munkába járáshoz adott utazási térítés.

Továbbá jó hír, hogy a reprezentáció adómentes határa megemelkedett és 2006. január 1-től az adóévben elszámolt éves összes bevétel 1 százaléka, de legfeljebb 25 millió forintig mentes a reprezentáció címén adott juttatás. Ez azt jelenti, hogy adóév végén csak a korlátot meghaladó összeg után kell a személyi jövedelem adót bevallani és megfizetni.

Így győzheted le a tomboló inflációt: rengeteg magyar keresi szét magát ezzel a módszerrel

Egy vállalat sikeressége mérettől függetlenül több dolgon múlhat, azonban a sikeres marketing igazán erőssé teheti azt, válság esetén is.

Ez lenne a siker kulcsa? Sok magyar még mindig alábecsüli ezt az eszközt

Ezt mindenképp tudnod kell, mielőtt belevágsz egy start-up finanszírozásába, kezdő vállalkozóként.

Csendes gyilkos pusztítja tömegével a magyarokat: sok apróságon múlhat, megúszod-e

A magyar felnőttek mintegy 60 százaléka fél attól, hogy élete során rosszindulatú daganatot diagnosztizálnak nála.

Közösségi finanszírozás – alternatív, kockázatmentes út az üzleti célok megvalósítása felé (x)

Nincsenek könnyű helyzetben a hazai induló vagy bővülni kívánó vállalkozások: nehezen előrejelezhető egy-egy termék vagy fejlesztés várható sikere vagy megtérülése.

NAPTÁR
Tovább
2022. augusztus 8. hétfő
László
32. hét
Augusztus 8.
Nemzetközi Macska Nap
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2022. augusztus 7. 16:08