El a szemekkel Orbán házáról

Pénzcentrum
2005. december 20. 09:54

A Népszava és a Népszabadság olyan légi felvételeket tett közzé a közelmúltban Orbán Viktor XII. kerületi családi házáról, amelyek súlyosan sértik a volt kormányfő magántitok védelméhez fűződő személyiségi jogát, illetve a tulajdon háborítatlanságához fűződő alanyi jogát. - mondta Lenkovics Barnabás, az állampolgári jogok országgyűlési biztosa.

A Népszava és a Népszabadság olyan légi felvételeket tett közzé a közelmúltban Orbán Viktor XII. kerületi családi házáról, amelyek súlyosan sértik a volt kormányfő magántitok védelméhez fűződő személyiségi jogát, illetve a tulajdon háborítatlanságához fűződő alanyi jogát. – mondta Lenkovics Barnabás, az állampolgári jogok országgyűlési biztosa.
Először a Népszava közölt olyan fotókat Orbán Viktor Fidesz-elnök fővárosi XII. kerületi, Cinege utcai családi házáról, amelyen az épület és a kert a levegőből, mintegy ötven méteres magasságból látható. Az egyik Népszava-képet a napokban a Népszabadság is átvette egy cikkéhez, amelyben az Orbán-ház átépítésének költségeit firtatta.
Lenkovics Barnabás, elmondta, ha egy légi járművel (helikopterrel vagy kisrepülőgéppel) berepülnek valakinek a családi háza fölé, hogy onnan közeli fényképeket készítsenek az épületről és a kertről, az nyilvánvalóan sérti a tulajdonos magánszféráját, különösen a magántitok védelméhez fűződő személyiségi jogát. Másrészt sérül az ott lakóknak a tulajdon háborítatlanságához fűződő alanyi joga is, többek között a jármű által keltett fokozott zajterhelés miatt - mutatott rá. Lenkovics Barnabás szerint birtokháborításnak is tekinthető egy ilyen eset. Az állampolgári jogok biztosa kijelentette, több jogorvoslati lehetőség is kínálkozik, birtokháborítás esetén a jegyzőnél közigazgatási eljárás indítható, lehet kérni ombudsmani vizsgálatot vagy személyiségvédelemért polgári bírósághoz is lehet fordulni.
Bajkó Erika, a Polgári Légiközlekedési Hatóság szóvivője közölte, a Szabadság-hegynek az a része, ahol a Cinege utca található, korlátozott légtérnek minősül, vagyis engedélyt kell kérnie annak, aki ide be akar repülni; az engedély ingyenes. Hozzátette, a légi fotó készítése munkarepülésnek számít, ezért erre az általános repülési magasság korlátozása nem vonatkozik.
(Forrás: Magyar Nemzet)
NAPTÁR
Tovább
2021. május 15. szombat
Zsófia, Szonja
19. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. május 15. 19:20