Egy tuti állás - "dolgozz" a parlamentben

Pénzcentrum
2005. december 20. 06:20

A képviselők jó része gyakran nem jelenik meg egy-egy bizottságban, vagy a parlament ülésein. Ha mégis részt vesznek az üléseken, újságot olvasnak vagy sms-eznek. A legtöbben egyéb elfoglaltságaikkal indokolják hiányzásukat, de van, aki beismeri: nem érdekli a dolog. A hiányzásoknak következménye nincs és még a tisztelet- és pótdíjakat is felvehetik a képviselők.

A Magyar Hírlap által megszólaltatott képviselők között mindkét oldalon akadnak olyanok, akik bár részt vesznek az üléseken, az időt újságolvasással vagy sms-ek megválaszolásával töltik, csak az ülésvezető szavazási felszólítására kapják fel a fejüket. Õk rendszerint azzal magyarázzák passzivitásukat, hogy "rossz bizottságba kerültek", és kellő szaktudás híján nem tudnak beleszólni az érdemi vitába.
A többség közülük csak a határozatképesség kedvéért jár az ülésekre, a leleményesebbje azonban a helyettesítéssel él. A házszabály szerint ugyanis bármely képviselő megbízhat egy másikat, aki az ő nevében is szavaz. A megkérdezettek közös vonása, hogy kapásból fel tudnak sorolni fél tucat olyan, ellenkező oldalon ülő képviselőt, aki negligálja a bizottságokat, a távollétre ugyanakkor mindig adott a magyarázat. A leggyakrabban választókerületi, közgyűlési, polgármesteri elfoglaltságaikkal vagy a párhuzamosan zajló másik bizottsággal indokolják a hiányzást, de olyan is van, aki elismerte, hogy nem érdekli a téma, vagy hogy nem egyszerű a kilenc-tíz órai kezdésre vidékről beérnie.
A hiányzásoknak – a plenáris ülések szavazásaival ellentétben – nincs semmilyen következményük. A kétszáztízezer forintos képviselői tiszteletdíját és negyvenszázalékos bizottsági pótdíját az is felveheti, akit csak fehér hollóként látni egy-egy ülésen. Nem veszítik el száz-, illetve nyolcvanszázalékos pótdíjukat azok sem, akik a testületek elnökeként vagy alelnökeként hanyagolják feladatukat. (forrás: Magyar Hírlap)
Kapcsolódó cikkek:

Ki, mennyit keres a parlamentben ?-A neten vannak az adatok !

Így győzheted le a tomboló inflációt: rengeteg magyar keresi szét magát ezzel a módszerrel

Egy vállalat sikeressége mérettől függetlenül több dolgon múlhat, azonban a sikeres marketing igazán erőssé teheti azt, válság esetén is.

Ez lenne a siker kulcsa? Sok magyar még mindig alábecsüli ezt az eszközt

Ezt mindenképp tudnod kell, mielőtt belevágsz egy start-up finanszírozásába, kezdő vállalkozóként.

Csendes gyilkos pusztítja tömegével a magyarokat: sok apróságon múlhat, megúszod-e

A magyar felnőttek mintegy 60 százaléka fél attól, hogy élete során rosszindulatú daganatot diagnosztizálnak nála.

Közösségi finanszírozás – alternatív, kockázatmentes út az üzleti célok megvalósítása felé (x)

Nincsenek könnyű helyzetben a hazai induló vagy bővülni kívánó vállalkozások: nehezen előrejelezhető egy-egy termék vagy fejlesztés várható sikere vagy megtérülése.

NAPTÁR
Tovább
2022. augusztus 8. hétfő
László
32. hét
Augusztus 8.
Nemzetközi Macska Nap
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2022. augusztus 7. 16:08