20 °C Budapest

Egy tuti állás - "dolgozz" a parlamentben

Pénzcentrum
2005. december 20. 06:20

A képviselők jó része gyakran nem jelenik meg egy-egy bizottságban, vagy a parlament ülésein. Ha mégis részt vesznek az üléseken, újságot olvasnak vagy sms-eznek. A legtöbben egyéb elfoglaltságaikkal indokolják hiányzásukat, de van, aki beismeri: nem érdekli a dolog. A hiányzásoknak következménye nincs és még a tisztelet- és pótdíjakat is felvehetik a képviselők.

A Magyar Hírlap által megszólaltatott képviselők között mindkét oldalon akadnak olyanok, akik bár részt vesznek az üléseken, az időt újságolvasással vagy sms-ek megválaszolásával töltik, csak az ülésvezető szavazási felszólítására kapják fel a fejüket. Õk rendszerint azzal magyarázzák passzivitásukat, hogy "rossz bizottságba kerültek", és kellő szaktudás híján nem tudnak beleszólni az érdemi vitába.
A többség közülük csak a határozatképesség kedvéért jár az ülésekre, a leleményesebbje azonban a helyettesítéssel él. A házszabály szerint ugyanis bármely képviselő megbízhat egy másikat, aki az ő nevében is szavaz. A megkérdezettek közös vonása, hogy kapásból fel tudnak sorolni fél tucat olyan, ellenkező oldalon ülő képviselőt, aki negligálja a bizottságokat, a távollétre ugyanakkor mindig adott a magyarázat. A leggyakrabban választókerületi, közgyűlési, polgármesteri elfoglaltságaikkal vagy a párhuzamosan zajló másik bizottsággal indokolják a hiányzást, de olyan is van, aki elismerte, hogy nem érdekli a téma, vagy hogy nem egyszerű a kilenc-tíz órai kezdésre vidékről beérnie.
A hiányzásoknak – a plenáris ülések szavazásaival ellentétben – nincs semmilyen következményük. A kétszáztízezer forintos képviselői tiszteletdíját és negyvenszázalékos bizottsági pótdíját az is felveheti, akit csak fehér hollóként látni egy-egy ülésen. Nem veszítik el száz-, illetve nyolcvanszázalékos pótdíjukat azok sem, akik a testületek elnökeként vagy alelnökeként hanyagolják feladatukat. (forrás: Magyar Hírlap)
Kapcsolódó cikkek:

Ki, mennyit keres a parlamentben ?-A neten vannak az adatok !

A magyar menzák réméből lesz a jövő igazi szuperétele: disznótáp hozhatja el a forradalmat?

Drasztikusan átalakul a magyar gasztronómia a klímaváltozás miatt: komoly szemléletváltás kell a hazai konyhákban.

Ki nem találod, kiről nevezték el a legtöbb utcát Magyarországon: fotókon a rekorder

Ha egymás mellé tennénk mind a 2800-at, az Atlanti-óceánig is eljuthatnánk; utunk során pedig tökéletesen kirajzolódna egy a magyar társadalomról szóló szubjektív látlelet.

Nem akármibe vágott bele Király Gábor: Guinness-rekordra hajt a magyar kapuslegenda

Már csak 500 nevező kell, hogy magyar Guinness-rekord szülessen októberben! A cél továbbra is, hogy ezren rúgjanak büntetőt az Országos Tizenegyesrúgó Bajnokságon.

Szívszorító: ilyen képeket eddig nagyon kevesen láthattak Budapest szegényeiről

A művészről eddig még nem készült monográfia, ezt a hiányt pótolja az ősszel megjelenő, kétnyelvű (magyar és angol) művészeti album készül.

NAPTÁR
Tovább
2023. szeptember 23. szombat
Tekla
38. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Agrárszektor Konferencia 2023
Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!
Sustainable World 2023
A jövő vállalatai szeptember 12-én!
Mi lesz veled magyar élelmiszer?
Ingyenes Signature rendezvény
EZT OLVASTAD MÁR?
Új Pénzcentrum app
A legfrissebb hírek és árfolyamok
MOST NEM
LETÖLTÖM