Egy tuti állás - "dolgozz" a parlamentben

Pénzcentrum
2005. december 20. 06:20

A képviselők jó része gyakran nem jelenik meg egy-egy bizottságban, vagy a parlament ülésein. Ha mégis részt vesznek az üléseken, újságot olvasnak vagy sms-eznek. A legtöbben egyéb elfoglaltságaikkal indokolják hiányzásukat, de van, aki beismeri: nem érdekli a dolog. A hiányzásoknak következménye nincs és még a tisztelet- és pótdíjakat is felvehetik a képviselők.

A Magyar Hírlap által megszólaltatott képviselők között mindkét oldalon akadnak olyanok, akik bár részt vesznek az üléseken, az időt újságolvasással vagy sms-ek megválaszolásával töltik, csak az ülésvezető szavazási felszólítására kapják fel a fejüket. Õk rendszerint azzal magyarázzák passzivitásukat, hogy "rossz bizottságba kerültek", és kellő szaktudás híján nem tudnak beleszólni az érdemi vitába.
A többség közülük csak a határozatképesség kedvéért jár az ülésekre, a leleményesebbje azonban a helyettesítéssel él. A házszabály szerint ugyanis bármely képviselő megbízhat egy másikat, aki az ő nevében is szavaz. A megkérdezettek közös vonása, hogy kapásból fel tudnak sorolni fél tucat olyan, ellenkező oldalon ülő képviselőt, aki negligálja a bizottságokat, a távollétre ugyanakkor mindig adott a magyarázat. A leggyakrabban választókerületi, közgyűlési, polgármesteri elfoglaltságaikkal vagy a párhuzamosan zajló másik bizottsággal indokolják a hiányzást, de olyan is van, aki elismerte, hogy nem érdekli a téma, vagy hogy nem egyszerű a kilenc-tíz órai kezdésre vidékről beérnie.
A hiányzásoknak – a plenáris ülések szavazásaival ellentétben – nincs semmilyen következményük. A kétszáztízezer forintos képviselői tiszteletdíját és negyvenszázalékos bizottsági pótdíját az is felveheti, akit csak fehér hollóként látni egy-egy ülésen. Nem veszítik el száz-, illetve nyolcvanszázalékos pótdíjukat azok sem, akik a testületek elnökeként vagy alelnökeként hanyagolják feladatukat. (forrás: Magyar Hírlap)
Kapcsolódó cikkek:

Ki, mennyit keres a parlamentben ?-A neten vannak az adatok !

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. augusztus 3. kedd
Hermina
31. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?