16 °C Budapest

Utalhatják a pénzt

Pénzcentrum
2005. december 19. 08:25

A világ vezető repülőtér üzemeltetője, a BAA plc (BAA) bejelentette, hogy megnyerte a Budapest Airport ("a repülőtér") privatizációs tenderét.

 
A világ vezető repülőtér üzemeltetője, a BAA plc (BAA) bejelentette, hogy megnyerte a Budapest Airport („a repülőtér”) privatizációs tenderét.
A BAA százszázalékos leányvállalatán, a BAA International Holdings Limited (BAA International) vállalaton keresztül 75% mínusz 1 részvény részesedést szerez a Budapest Airport Részvénytársaságban (BA Rt). A tranzakció várhatóan 2005. december 23-án zárul, amikor a BAA átveszi a repülőtér irányítását és fejlesztési feladatait a 75 évre szóló vagyonkezelési megállapodás értelmében. Az Állami Privatizációs és Vagyonkezelő Rt. (ÁPV) kezdetben 25% plusz 1 részvény részesedést tart meg a Budapest Airport Rt.-ben. A BAA a részvényekért és a vagyonkezelési megállapodásért összesen 1,255 milliárd fontot (464,5 milliárd forintot) fizet.
A BAA bejelentette, hogy a BAA International ügyvezető igazgatóját, Chris Woodruff-ot jelölte ki, hogy vezényelje le az átmenetet, amely során a BAA átveszi a Budapest Airport irányítását. Chris Woodruff, irányította a BAA privatizációs pályázatának elkészítését.
Mike Clasper, a BAA vezérigazgatója az ÁPV eredményhirdetése után a következőket mondta:
„Budapest Európa egyik legcsodálatosabb városa, és a Budapest Airport létfontosságú a város jövője szempontjából. Nagyon örülök, hogy sikeres volt a BAA pályázata, és Ferihegy a világ legsikeresebb repülőtér csoportjához csatlakozhat, olyan repülőterekhez, mint a londoni Heathrow, Gatwick vagy Stansted.

Azáltal, hogy a BAA számára ítélte meg a szerződést, a magyar kormány nem csupán jelentős bevételhez juttatja az országot, hanem olyan partnert választott, amely páratlan szakértelemmel rendelkezik a repülőterek állami cégből dinamikus magánvállalkozássá történő átalakításában.

NAPTÁR
Tovább
2021. május 6. csütörtök
Ivett, Frida
18. hét
Május 6.
Jelszó világnap
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?