Utalhatják a pénzt

Pénzcentrum
2005. december 19. 08:25

A világ vezető repülőtér üzemeltetője, a BAA plc (BAA) bejelentette, hogy megnyerte a Budapest Airport ("a repülőtér") privatizációs tenderét.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
 
A világ vezető repülőtér üzemeltetője, a BAA plc (BAA) bejelentette, hogy megnyerte a Budapest Airport („a repülőtér”) privatizációs tenderét.
A BAA százszázalékos leányvállalatán, a BAA International Holdings Limited (BAA International) vállalaton keresztül 75% mínusz 1 részvény részesedést szerez a Budapest Airport Részvénytársaságban (BA Rt). A tranzakció várhatóan 2005. december 23-án zárul, amikor a BAA átveszi a repülőtér irányítását és fejlesztési feladatait a 75 évre szóló vagyonkezelési megállapodás értelmében. Az Állami Privatizációs és Vagyonkezelő Rt. (ÁPV) kezdetben 25% plusz 1 részvény részesedést tart meg a Budapest Airport Rt.-ben. A BAA a részvényekért és a vagyonkezelési megállapodásért összesen 1,255 milliárd fontot (464,5 milliárd forintot) fizet.
A BAA bejelentette, hogy a BAA International ügyvezető igazgatóját, Chris Woodruff-ot jelölte ki, hogy vezényelje le az átmenetet, amely során a BAA átveszi a Budapest Airport irányítását. Chris Woodruff, irányította a BAA privatizációs pályázatának elkészítését.
Mike Clasper, a BAA vezérigazgatója az ÁPV eredményhirdetése után a következőket mondta:
„Budapest Európa egyik legcsodálatosabb városa, és a Budapest Airport létfontosságú a város jövője szempontjából. Nagyon örülök, hogy sikeres volt a BAA pályázata, és Ferihegy a világ legsikeresebb repülőtér csoportjához csatlakozhat, olyan repülőterekhez, mint a londoni Heathrow, Gatwick vagy Stansted.

Azáltal, hogy a BAA számára ítélte meg a szerződést, a magyar kormány nem csupán jelentős bevételhez juttatja az országot, hanem olyan partnert választott, amely páratlan szakértelemmel rendelkezik a repülőterek állami cégből dinamikus magánvállalkozássá történő átalakításában.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. január 27. csütörtök
Angelika
4. hét
KONFERENCIA
Tovább
Private Investor Day 2022
Mibe fektessünk 2022-ben? Tippek, elemzések, befektetési ötletek profiktól, Neked! Február 24-én online.
EZT OLVASTAD MÁR?