Tovább építkezünk

Pénzcentrum
2005. december 19. 09:10

Az építőipari termelés volumene 2005 októberében mind kiigazítatlan adatok szerint, mind munkanaptényezővel kiigazítva 13,5%-kal nőtt 2004 azonos időszakához képest. A termelés az év első tíz hónapjában 16,9%-kal haladta meg az egy évvel korábbit. Októberben a termelés szezonálisan és munkanaptényezővel kiigazítva 5,3%-kal maradt el az előző havi, kiugróan magas értéktől.

A legnagyobb építőipari alágazat, a szerkezetkész épület és egyéb építmény építése októberben 25,7%-kal, évkezdettől 24,4%-kal emelkedett. Az épületgépészeti szerelés termelése 8%-kal csökkent az előző évihez viszonyítva, az év első tíz hónapjában pedig 6,9%-kal emelkedett. A befejező építés termelése októberben 13,5%-kal alacsonyabb volt, mint egy évvel korábban.
Az építményfőcsoportok közül az épületek építése 8,3%-kal volt magasabb az egy évvel korábbinál, az első tíz hónapban pedig 12,2%-kal nőtt. Az egyéb építmények építése októberben 18,5%-kal haladta meg az egy évvel korábbit. Évkezdettől számítva az egyéb építmények építése 22,7%-kal növekedett.
Az építőipari termelés 2005. január-októberben valamennyi régióban emelkedett. A legnagyobb mértékben, 18,9, illetve 21,5%-kal a közép-magyarországi és az észak-alföldi székhelyű szervezetek növelték termelésüket.
Az építőipari vállalkozások hóvégi szerződésállománya 3,6%-kal volt alacsonyabb az egy évvel korábbi, kiugróan magas (208,5%-os) bázisnál. Ezen belül az épületek szerződésállománya 9,9%-kal emelkedett, az egyéb építményeké 8,6%-kal csökkent. Az októberben kötött szerződések volumene 1%-kal volt alacsonyabb az egy évvel korábbinál. Ezen belül az épületek építésére 55,9%-kal több új szerződést kötöttek, az egyéb építmények építésére kötötteké viszont 27,9%-kal kisebb volt a 2004. októberinél. Az épületekre kötött új szerződések növekedésének oka elsősorban néhány, nagy értékű munkára – egyetemi és egészségügyi épületek építésére – kötött szerződés voltak. Az év első tíz hónapjában az építőipari vállalkozások összesen 9,1%-kal kisebb volumenű új szerződést kötöttek, mint egy évvel korábban.

2004 októberéhez képest az építőipari tevékenység költségalapon számított árai a korábbi hónapokhoz képest nagyobb mértékben, 4,8%-kal, ezen belül a szerkezetkész épületek és egyéb építmények építésének árai 5,8%-kal emelkedtek. Az építőipari árak az előző havihoz képest 1,2%-kal emelkedtek.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 23. kedd
Béla
17. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem