0 °C Budapest

Tovább építkezünk

Pénzcentrum
2005. december 19. 09:10

Az építőipari termelés volumene 2005 októberében mind kiigazítatlan adatok szerint, mind munkanaptényezővel kiigazítva 13,5%-kal nőtt 2004 azonos időszakához képest. A termelés az év első tíz hónapjában 16,9%-kal haladta meg az egy évvel korábbit. Októberben a termelés szezonálisan és munkanaptényezővel kiigazítva 5,3%-kal maradt el az előző havi, kiugróan magas értéktől.

A legnagyobb építőipari alágazat, a szerkezetkész épület és egyéb építmény építése októberben 25,7%-kal, évkezdettől 24,4%-kal emelkedett. Az épületgépészeti szerelés termelése 8%-kal csökkent az előző évihez viszonyítva, az év első tíz hónapjában pedig 6,9%-kal emelkedett. A befejező építés termelése októberben 13,5%-kal alacsonyabb volt, mint egy évvel korábban.
Az építményfőcsoportok közül az épületek építése 8,3%-kal volt magasabb az egy évvel korábbinál, az első tíz hónapban pedig 12,2%-kal nőtt. Az egyéb építmények építése októberben 18,5%-kal haladta meg az egy évvel korábbit. Évkezdettől számítva az egyéb építmények építése 22,7%-kal növekedett.
Az építőipari termelés 2005. január-októberben valamennyi régióban emelkedett. A legnagyobb mértékben, 18,9, illetve 21,5%-kal a közép-magyarországi és az észak-alföldi székhelyű szervezetek növelték termelésüket.
Az építőipari vállalkozások hóvégi szerződésállománya 3,6%-kal volt alacsonyabb az egy évvel korábbi, kiugróan magas (208,5%-os) bázisnál. Ezen belül az épületek szerződésállománya 9,9%-kal emelkedett, az egyéb építményeké 8,6%-kal csökkent. Az októberben kötött szerződések volumene 1%-kal volt alacsonyabb az egy évvel korábbinál. Ezen belül az épületek építésére 55,9%-kal több új szerződést kötöttek, az egyéb építmények építésére kötötteké viszont 27,9%-kal kisebb volt a 2004. októberinél. Az épületekre kötött új szerződések növekedésének oka elsősorban néhány, nagy értékű munkára – egyetemi és egészségügyi épületek építésére – kötött szerződés voltak. Az év első tíz hónapjában az építőipari vállalkozások összesen 9,1%-kal kisebb volumenű új szerződést kötöttek, mint egy évvel korábban.

2004 októberéhez képest az építőipari tevékenység költségalapon számított árai a korábbi hónapokhoz képest nagyobb mértékben, 4,8%-kal, ezen belül a szerkezetkész épületek és egyéb építmények építésének árai 5,8%-kal emelkedtek. Az építőipari árak az előző havihoz képest 1,2%-kal emelkedtek.

Vége az iskolai bántalmazásoknak? Magyar innováció segíthet megelőzni az ilyen eseteket

A zárkózott kamaszok ventilációjában segíthet egy, a mentális jóllétet támogató új hazai mobilapp, a Healmindset, amelyben a felhasználók chaten, anonim módon kaphatna támogatást.

Most bárki fillérekért lecsaphat Magyarország egyik legnagyobb kincsére: érdemes sietni, hamar elkapkodják

Bár a 20 ezer magyar méhész 1,2 millió méhcsaládja évente 25 ezer tonna mézet termel, Magyarországon az egy főre jutó mézfogyasztás mindössze 1 kg/év.

Ismered a Ferit? Milyen Ferit? Vadiúj főzelékbár hódíthatja meg Budapestet

Újabb gasztronómiai témájú sikersztori a Brancsnál: közösségi előfinanszírozásból nyithatja meg főzelékbárját az ötletgazda Szatmári Ferenc, azaz Főzelékes Feri.

Súlyos rendellenesség ütötte fel a fejét a magyar iskolákban: minden tizedik gyerek érintett

Október a figyelemhiányos hiperaktivitás-zavar, azaz az ADHD rendellenesség tudatosításának hónapja, amiben Magyarországon az iskoláskorú gyerekek 8-10 százaléka érintett.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. december 5. kedd
Vilma
49. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Agrárszektor Konferencia 2023
Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!
Sustainable World 2023
A jövő vállalatai szeptember 12-én!
Mi lesz veled magyar élelmiszer?
Ingyenes Signature rendezvény
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem