37 °C Budapest

Tovább építkezünk

Pénzcentrum
2005. december 19. 09:10

Az építőipari termelés volumene 2005 októberében mind kiigazítatlan adatok szerint, mind munkanaptényezővel kiigazítva 13,5%-kal nőtt 2004 azonos időszakához képest. A termelés az év első tíz hónapjában 16,9%-kal haladta meg az egy évvel korábbit. Októberben a termelés szezonálisan és munkanaptényezővel kiigazítva 5,3%-kal maradt el az előző havi, kiugróan magas értéktől.

A legnagyobb építőipari alágazat, a szerkezetkész épület és egyéb építmény építése októberben 25,7%-kal, évkezdettől 24,4%-kal emelkedett. Az épületgépészeti szerelés termelése 8%-kal csökkent az előző évihez viszonyítva, az év első tíz hónapjában pedig 6,9%-kal emelkedett. A befejező építés termelése októberben 13,5%-kal alacsonyabb volt, mint egy évvel korábban.
Az építményfőcsoportok közül az épületek építése 8,3%-kal volt magasabb az egy évvel korábbinál, az első tíz hónapban pedig 12,2%-kal nőtt. Az egyéb építmények építése októberben 18,5%-kal haladta meg az egy évvel korábbit. Évkezdettől számítva az egyéb építmények építése 22,7%-kal növekedett.
Az építőipari termelés 2005. január-októberben valamennyi régióban emelkedett. A legnagyobb mértékben, 18,9, illetve 21,5%-kal a közép-magyarországi és az észak-alföldi székhelyű szervezetek növelték termelésüket.
Az építőipari vállalkozások hóvégi szerződésállománya 3,6%-kal volt alacsonyabb az egy évvel korábbi, kiugróan magas (208,5%-os) bázisnál. Ezen belül az épületek szerződésállománya 9,9%-kal emelkedett, az egyéb építményeké 8,6%-kal csökkent. Az októberben kötött szerződések volumene 1%-kal volt alacsonyabb az egy évvel korábbinál. Ezen belül az épületek építésére 55,9%-kal több új szerződést kötöttek, az egyéb építmények építésére kötötteké viszont 27,9%-kal kisebb volt a 2004. októberinél. Az épületekre kötött új szerződések növekedésének oka elsősorban néhány, nagy értékű munkára – egyetemi és egészségügyi épületek építésére – kötött szerződés voltak. Az év első tíz hónapjában az építőipari vállalkozások összesen 9,1%-kal kisebb volumenű új szerződést kötöttek, mint egy évvel korábban.

2004 októberéhez képest az építőipari tevékenység költségalapon számított árai a korábbi hónapokhoz képest nagyobb mértékben, 4,8%-kal, ezen belül a szerkezetkész épületek és egyéb építmények építésének árai 5,8%-kal emelkedtek. Az építőipari árak az előző havihoz képest 1,2%-kal emelkedtek.

Nagy siker a közösségépítő agrárprogram: így fogadhatsz Te is örökbe egy birsalmafát

Hatalmas siker a birsalmafa-örökbefogadó program, az a cél pedig, hogy közösséget építsenek, egyre inkább beérni látszik.

Semmit nem ér csak az ötlet: sok magyar így rontja el az esélyeit arra, hogy a saját főnöke lehessen

Sokakat vonz az, hogy a saját főnöke legyen, ráadásul többen éreztük már úgy, hogy olyan ötlettel rukkoltunk elő, ami tényleg felpörgetné a piacot.

Alapvető hibákon úszik el a magyarok pénze: erre figyelj, ha nem akarsz legatyásodni

A mostani gazdasági helyzetbe szinte bármit megtennénk, hogy spóroljunk, azonban sokan tapasztalhatják azt, hogy hiába igyekeznek, még így is elfolyik a pénz a bankszámlájukról.

Ilyet még nem láttál: így adnák ki a magyar gyerekek kedvenc könyvét újra

Közösségi finanszírozással adnák ki újra a 2012-es év gyerekkönyvét, a Dobozvárost.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. augusztus 18. csütörtök
Ilona
33. hét
KONFERENCIA
Tovább
Portfolio Future of Finance 2022
Októberben jön a magyar pénzügyi szakma nagy találkozója.
Energy Investment Forum 2022 - A MEKH szakmai támogatásával
Válság kontra klímacélok? Lesz miről beszélni az Energy Investment Forum-on!
Private Health Forum 2022
A hazai magánegészségügy legkiemelkedőbb konferenciája.
EZT OLVASTAD MÁR?