21 °C Budapest

Kelendőek a melegek

Pénzcentrum
2005. december 19. 14:03

A decemberi vásárlási láz a ruházati piacon is érezteti hatását. Főleg a meleg, illetve a sokszor nagyobb beruházást igénylő holmik - így kabátok, csizmák - kerülnek a bevásárlókosarakba. Az év végi költés mintegy 70 százalékkal magasabb egy átlagos hónaphoz képest - derül ki a GfK Hungária felméréséből.

A decemberi vásárlási láz a ruházati piacon is érezteti hatását. Főleg a meleg, illetve a sokszor nagyobb beruházást igénylő holmik – így kabátok, csizmák – kerülnek a bevásárlókosarakba. Az év végi költés mintegy 70 százalékkal magasabb egy átlagos hónaphoz képest – derül ki a GfK Hungária felméréséből.
A GfK Hungária Piackutató Intézet adatainak tanúsága szerint a teljes ruházati piac mennyiségi értékesítése a decemberi hónapban mintegy 40 százalékkal ugrik meg az egész évre jellemző havi átlaghoz képest. Ez a növekedési arány eléri a 70 százalékot az ebben az időszakban forgalmazott értéket tekintve.
Az ilyenkor beköszöntő hidegebb időjárás miatt előtérbe kerülnek a melegebb holmik: így a kosárba nagyobb arányba tesznek a vásárlók pulóvereket, kabátokat, illetve úgynevezett bodykat. Ezek a ruhadarabok – különösen a kabátok – drágábbak és nagyobb beruházást igényelnek, mint a lengébb tavaszi-nyári viseletek. Részben ennek eredménye, hogy decemberben alsó- és felsőruházati cikkekre mintegy 80 százalékkal többet költünk, mint egy átlagos hónapban.
Hasonló trend figyelhető meg a cipők esetében, decemberben a havi átlagnál 30 százalékkal többet adunk ki lábbelikre.

Az év második felében növekszik a sportruházati áruk forgalma is, ami főleg a téli sportok – síelés, snowboard, korcsolyázás –, így a meleg, szél- és vízálló téli sportruházat szezonjának tudható be. A kiegészítők teljes piacból való értékrészesedése is közel megkétszereződik decemberben, hiszen míg egy átlagos hónaphoz képest ez az arány 3 százalékos, addig az év utolsó hónapjában eléri az 5 százalékot.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. július 26. hétfő
Anna, Anikó
30. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. július 25. 14:35