Mindenkiből lehet pénzügyminiszter

Pénzcentrum
2005. december 16. 08:23

A tavalyi évhez hasonlóan most is lehetőségük van pénzügyminiszternek lenni mindazoknak, akik a költségvetés elkészítésének műhelytitkai iránt érdeklődnek. Aki a játékban részt vesz, a 2006-ban ténylegesen rendelkezésre álló összeg tetszőleges elosztásával megtervezheti saját költségvetését.

A tavalyi évhez hasonlóan most is lehetőségük van pénzügyminiszternek lenni mindazoknak, akik a költségvetés elkészítésének műhelytitkai iránt érdeklődnek. Aki a játékban részt vesz, a 2006-ban ténylegesen rendelkezésre álló összeg tetszőleges elosztásával megtervezheti saját költségvetését.
Tízezerhez közelít azok száma, akik az idei elindítása óta meglátogatták a www.koltsegvetes2006.hu interaktív internetes oldalt.
A program bemutatja, hogy a jövő évi kiadások egy főre jutó havi 89.900 forintját a kormány hogyan osztotta fel költségvetési javaslatában. Ezt az összeget másként is elkölthetik a játékosok, viszont arra figyelniük kell, hogy minden kiadás növelése egy másik kiadás egyidejű csökkentésével lehetséges. Pontosan úgy, ahogyan az a valóságban történik.
A játékosok eddig elkészített költségvetései nem mutatnak érdemi eltérést a kormány benyújtott javaslatához képest. A bürokrácia költségeit határozottan csökkentő törvényjavaslatban szereplő összeg 87 százalékát szavazták meg az állam működésére, és általában azokra a területekre kívántak többet fordítani, amire az eredeti javaslat is. Ilyen terület a környezet védelme 109 százalékos növekedéssel, az ország védelme, biztonsága 103 százalékkal, az oktatás és a kutatás 102 százalékkal, és lényegében azonos összeggel a családtámogatások, valamint az infrastruktúra.
A költségvetés és a költségvetési játék most új szakaszába lépett.
Mindenki kipróbálhatja azt, hogy milyen ellenzéknek lenni. A játék kibővült, a költségvetéshez benyújtott kiadásnövelő ellenzéki javaslatok befogadásáról is lehet dönteni. A különböző területeket érintő, összesen 676 milliárd forintos ellenzéki módosító javaslatokkal átalakítható a költségvetés, de ami a Parlamentben érvényes, itt is az: a többletkiadásra fedezetet kell teremteni. Más kiadásokat csökkenteni kell, a 2006-os év már elfogadott adócsökkentésénél kevesebbet kell adni, vagy adót kell emelni.

A feladat a játékban is ugyanaz, mint a valóságban.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Óriásit húzott a magyar Kickstarter: ilyen lehetőség kevés alkalommal lesz 2024-ben, most bárki élhet vele

Ahogy Jeff Bezos, az Amazon alapítója híres mondása is szól: "A márkád az, amit az emberek mondanak rólad, amikor nem vagy ott.”

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. február 27. kedd
Edina
9. hét
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
A diákok 97% kedvezménnyel, a 27 év alattiak 92% kedvezménnyel regisztrálhatnak! Gyere Te is!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum Retail Day 2024
Magyarország legfontosabb kiskereskedelmi rendezvénye - Inspiráló előadók, izgalmas előadások, gyakorlati tudás.
Most nem