34 °C Budapest

Mindenkiből lehet pénzügyminiszter

Pénzcentrum
2005. december 16. 08:23

A tavalyi évhez hasonlóan most is lehetőségük van pénzügyminiszternek lenni mindazoknak, akik a költségvetés elkészítésének műhelytitkai iránt érdeklődnek. Aki a játékban részt vesz, a 2006-ban ténylegesen rendelkezésre álló összeg tetszőleges elosztásával megtervezheti saját költségvetését.

A tavalyi évhez hasonlóan most is lehetőségük van pénzügyminiszternek lenni mindazoknak, akik a költségvetés elkészítésének műhelytitkai iránt érdeklődnek. Aki a játékban részt vesz, a 2006-ban ténylegesen rendelkezésre álló összeg tetszőleges elosztásával megtervezheti saját költségvetését.
Tízezerhez közelít azok száma, akik az idei elindítása óta meglátogatták a www.koltsegvetes2006.hu interaktív internetes oldalt.
A program bemutatja, hogy a jövő évi kiadások egy főre jutó havi 89.900 forintját a kormány hogyan osztotta fel költségvetési javaslatában. Ezt az összeget másként is elkölthetik a játékosok, viszont arra figyelniük kell, hogy minden kiadás növelése egy másik kiadás egyidejű csökkentésével lehetséges. Pontosan úgy, ahogyan az a valóságban történik.
A játékosok eddig elkészített költségvetései nem mutatnak érdemi eltérést a kormány benyújtott javaslatához képest. A bürokrácia költségeit határozottan csökkentő törvényjavaslatban szereplő összeg 87 százalékát szavazták meg az állam működésére, és általában azokra a területekre kívántak többet fordítani, amire az eredeti javaslat is. Ilyen terület a környezet védelme 109 százalékos növekedéssel, az ország védelme, biztonsága 103 százalékkal, az oktatás és a kutatás 102 százalékkal, és lényegében azonos összeggel a családtámogatások, valamint az infrastruktúra.
A költségvetés és a költségvetési játék most új szakaszába lépett.
Mindenki kipróbálhatja azt, hogy milyen ellenzéknek lenni. A játék kibővült, a költségvetéshez benyújtott kiadásnövelő ellenzéki javaslatok befogadásáról is lehet dönteni. A különböző területeket érintő, összesen 676 milliárd forintos ellenzéki módosító javaslatokkal átalakítható a költségvetés, de ami a Parlamentben érvényes, itt is az: a többletkiadásra fedezetet kell teremteni. Más kiadásokat csökkenteni kell, a 2006-os év már elfogadott adócsökkentésénél kevesebbet kell adni, vagy adót kell emelni.

A feladat a játékban is ugyanaz, mint a valóságban.

Nagy siker a közösségépítő agrárprogram: így fogadhatsz Te is örökbe egy birsalmafát

Hatalmas siker a birsalmafa-örökbefogadó program, az a cél pedig, hogy közösséget építsenek, egyre inkább beérni látszik.

Semmit nem ér csak az ötlet: sok magyar így rontja el az esélyeit arra, hogy a saját főnöke lehessen

Sokakat vonz az, hogy a saját főnöke legyen, ráadásul többen éreztük már úgy, hogy olyan ötlettel rukkoltunk elő, ami tényleg felpörgetné a piacot.

Alapvető hibákon úszik el a magyarok pénze: erre figyelj, ha nem akarsz legatyásodni

A mostani gazdasági helyzetbe szinte bármit megtennénk, hogy spóroljunk, azonban sokan tapasztalhatják azt, hogy hiába igyekeznek, még így is elfolyik a pénz a bankszámlájukról.

Ilyet még nem láttál: így adnák ki a magyar gyerekek kedvenc könyvét újra

Közösségi finanszírozással adnák ki újra a 2012-es év gyerekkönyvét, a Dobozvárost.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. augusztus 18. csütörtök
Ilona
33. hét
KONFERENCIA
Tovább
Portfolio Future of Finance 2022
Októberben jön a magyar pénzügyi szakma nagy találkozója.
Energy Investment Forum 2022 - A MEKH szakmai támogatásával
Válság kontra klímacélok? Lesz miről beszélni az Energy Investment Forum-on!
Private Health Forum 2022
A hazai magánegészségügy legkiemelkedőbb konferenciája.
EZT OLVASTAD MÁR?