8 °C Budapest

Miből származik a leggazdagabbak jövedelme ?

Pénzcentrum
2005. december 16. 10:52

A KSH 2005 áprilisában a mikrocenzushoz kapcsolódóan jövedelmi felvételt hajtott végre a magyar magánháztartások 0,5%-os mintáján. A jövedelmi kérdésekre a felkért háztartások 82%-a, azaz több mint 15 ezer háztartás válaszolt.

A KSH 2005 áprilisában a mikrocenzushoz kapcsolódóan jövedelmi felvételt hajtott végre a magyar magánháztartások 0,5%-os mintáján. A jövedelmi kérdésekre a felkért háztartások 82%-a, azaz több mint 15 ezer háztartás válaszolt.
A jövedelmi felvétel célja az volt, hogy képet adjon a háztartások jövedelmi viszonyairól, jövedelmeik típusáról, jövedelmi szerkezetükről, az egyes társadalmi csoportokon belüli és közötti jövedelemegyenlőtlenségről, ezek magyarázó tényezőiről.
A 2005-ben végrehajtott jövedelmi felvétel szerint 2004. évben a magánháztartásokban élők egy főre jutó bruttó jövedelme 1.009 ezer forint, nettó jövedelme 784 ezer forint volt. A lakosság legkisebb jövedelmű 10%-a az összes nettó jövedelem 3,4%-ával, míg a legmagasabb jövedelmű 10% annak negyedével rendelkezett.
A két szélső jövedelmi tizedbe tartozók egy főre jutó jövedelme közötti arány 7,5-szeres, mely lényegében azonos a 9 évvel ezelőtt hasonló felvételi eljárás segítségével mérttel. A mutató alakulásában nem kis szerepe volt a társadalmi juttatások utóbbi éveket jellemző emelésének, mivel a társadalom legszegényebb 10%-ának esetében egyre fokozottabban ez jelenti a jövedelmek legfőbb forrását. (Jövedelmük 59,1%-a ebből, 39,3%-a munkavégzésből származik, míg a 10. tizedben a bruttó jövedelem 88,3%-a munkajövedelem.)

A legrosszabb jövedelmi helyzetben értelemszerűen azok a háztartások vannak, melyek felnőtt tagjai nem dolgoznak, segélyből, gyermekellátáshoz kapcsolódó ellátásokból és juttatásokból élnek. Különösen nehéz a többgyermekes háztartások helyzete, ezen belül is főleg a gyermeküket egyedül nevelőké.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 26. péntek
Ervin
17. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm