3 °C Budapest

Miből származik a leggazdagabbak jövedelme ?

Pénzcentrum
2005. december 16. 10:52

A KSH 2005 áprilisában a mikrocenzushoz kapcsolódóan jövedelmi felvételt hajtott végre a magyar magánháztartások 0,5%-os mintáján. A jövedelmi kérdésekre a felkért háztartások 82%-a, azaz több mint 15 ezer háztartás válaszolt.

A KSH 2005 áprilisában a mikrocenzushoz kapcsolódóan jövedelmi felvételt hajtott végre a magyar magánháztartások 0,5%-os mintáján. A jövedelmi kérdésekre a felkért háztartások 82%-a, azaz több mint 15 ezer háztartás válaszolt.
A jövedelmi felvétel célja az volt, hogy képet adjon a háztartások jövedelmi viszonyairól, jövedelmeik típusáról, jövedelmi szerkezetükről, az egyes társadalmi csoportokon belüli és közötti jövedelemegyenlőtlenségről, ezek magyarázó tényezőiről.
A 2005-ben végrehajtott jövedelmi felvétel szerint 2004. évben a magánháztartásokban élők egy főre jutó bruttó jövedelme 1.009 ezer forint, nettó jövedelme 784 ezer forint volt. A lakosság legkisebb jövedelmű 10%-a az összes nettó jövedelem 3,4%-ával, míg a legmagasabb jövedelmű 10% annak negyedével rendelkezett.
A két szélső jövedelmi tizedbe tartozók egy főre jutó jövedelme közötti arány 7,5-szeres, mely lényegében azonos a 9 évvel ezelőtt hasonló felvételi eljárás segítségével mérttel. A mutató alakulásában nem kis szerepe volt a társadalmi juttatások utóbbi éveket jellemző emelésének, mivel a társadalom legszegényebb 10%-ának esetében egyre fokozottabban ez jelenti a jövedelmek legfőbb forrását. (Jövedelmük 59,1%-a ebből, 39,3%-a munkavégzésből származik, míg a 10. tizedben a bruttó jövedelem 88,3%-a munkajövedelem.)

A legrosszabb jövedelmi helyzetben értelemszerűen azok a háztartások vannak, melyek felnőtt tagjai nem dolgoznak, segélyből, gyermekellátáshoz kapcsolódó ellátásokból és juttatásokból élnek. Különösen nehéz a többgyermekes háztartások helyzete, ezen belül is főleg a gyermeküket egyedül nevelőké.

Most bárki fillérekért lecsaphat Magyarország egyik legnagyobb kincsére: érdemes sietni, hamar elkapkodják

Bár a 20 ezer magyar méhész 1,2 millió méhcsaládja évente 25 ezer tonna mézet termel, Magyarországon az egy főre jutó mézfogyasztás mindössze 1 kg/év.

Ismered a Ferit? Milyen Ferit? Vadiúj főzelékbár hódíthatja meg Budapestet

Újabb gasztronómiai témájú sikersztori a Brancsnál: közösségi előfinanszírozásból nyithatja meg főzelékbárját az ötletgazda Szatmári Ferenc, azaz Főzelékes Feri.

Súlyos rendellenesség ütötte fel a fejét a magyar iskolákban: minden tizedik gyerek érintett

Október a figyelemhiányos hiperaktivitás-zavar, azaz az ADHD rendellenesség tudatosításának hónapja, amiben Magyarországon az iskoláskorú gyerekek 8-10 százaléka érintett.

Így szakadt szét a magyar társadalom: ez a 10 legolcsóbb és legdrágább Petőfi utca itthon

A Pictorial Collective-vel karöltve készítette el az elmúlt egy év leforgása alatt a Petőfi utcák népe című fotósorozatot, aminek kapcsán Stiller Ákossal beszélgettünk

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. november 28. kedd
Stefánia
48. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Agrárszektor Konferencia 2023
Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!
Sustainable World 2023
A jövő vállalatai szeptember 12-én!
Mi lesz veled magyar élelmiszer?
Ingyenes Signature rendezvény
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem