Miből származik a leggazdagabbak jövedelme ?

Pénzcentrum
2005. december 16. 10:52

A KSH 2005 áprilisában a mikrocenzushoz kapcsolódóan jövedelmi felvételt hajtott végre a magyar magánháztartások 0,5%-os mintáján. A jövedelmi kérdésekre a felkért háztartások 82%-a, azaz több mint 15 ezer háztartás válaszolt.

A KSH 2005 áprilisában a mikrocenzushoz kapcsolódóan jövedelmi felvételt hajtott végre a magyar magánháztartások 0,5%-os mintáján. A jövedelmi kérdésekre a felkért háztartások 82%-a, azaz több mint 15 ezer háztartás válaszolt.
A jövedelmi felvétel célja az volt, hogy képet adjon a háztartások jövedelmi viszonyairól, jövedelmeik típusáról, jövedelmi szerkezetükről, az egyes társadalmi csoportokon belüli és közötti jövedelemegyenlőtlenségről, ezek magyarázó tényezőiről.
A 2005-ben végrehajtott jövedelmi felvétel szerint 2004. évben a magánháztartásokban élők egy főre jutó bruttó jövedelme 1.009 ezer forint, nettó jövedelme 784 ezer forint volt. A lakosság legkisebb jövedelmű 10%-a az összes nettó jövedelem 3,4%-ával, míg a legmagasabb jövedelmű 10% annak negyedével rendelkezett.
A két szélső jövedelmi tizedbe tartozók egy főre jutó jövedelme közötti arány 7,5-szeres, mely lényegében azonos a 9 évvel ezelőtt hasonló felvételi eljárás segítségével mérttel. A mutató alakulásában nem kis szerepe volt a társadalmi juttatások utóbbi éveket jellemző emelésének, mivel a társadalom legszegényebb 10%-ának esetében egyre fokozottabban ez jelenti a jövedelmek legfőbb forrását. (Jövedelmük 59,1%-a ebből, 39,3%-a munkavégzésből származik, míg a 10. tizedben a bruttó jövedelem 88,3%-a munkajövedelem.)

A legrosszabb jövedelmi helyzetben értelemszerűen azok a háztartások vannak, melyek felnőtt tagjai nem dolgoznak, segélyből, gyermekellátáshoz kapcsolódó ellátásokból és juttatásokból élnek. Különösen nehéz a többgyermekes háztartások helyzete, ezen belül is főleg a gyermeküket egyedül nevelőké.

Semmit nem ér csak az ötlet: sok magyar így rontja el az esélyeit arra, hogy a saját főnöke lehessen

Sokakat vonz az, hogy a saját főnöke legyen, ráadásul többen éreztük már úgy, hogy olyan ötlettel rukkoltunk elő, ami tényleg felpörgetné a piacot.

Alapvető hibákon úszik el a magyarok pénze: erre figyelj, ha nem akarsz legatyásodni

A mostani gazdasági helyzetbe szinte bármit megtennénk, hogy spóroljunk, azonban sokan tapasztalhatják azt, hogy hiába igyekeznek, még így is elfolyik a pénz a bankszámlájukról.

Ilyet még nem láttál: így adnák ki a magyar gyerekek kedvenc könyvét újra

Közösségi finanszírozással adnák ki újra a 2012-es év gyerekkönyvét, a Dobozvárost.

Sok magyar nem is tud erről az egyszerű trükkről: milliókat bukhatnak, ha nem figyelnek oda

A vállalkozásunk sikere rengeteg dolgon múlhat, nem elég az ötlet, bizony kemény munkát kell fektetni a sikerbe.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. augusztus 16. kedd
Ábrahám
33. hét
KONFERENCIA
Tovább
Portfolio Future of Finance 2022
Októberben jön a magyar pénzügyi szakma nagy találkozója.
Energy Investment Forum 2022 - A MEKH szakmai támogatásával
Válság kontra klímacélok? Lesz miről beszélni az Energy Investment Forum-on!
Private Health Forum 2022
A hazai magánegészségügy legkiemelkedőbb konferenciája.
EZT OLVASTAD MÁR?