6 °C Budapest

Panaszáradat az ORTT-nél - élbolyban az MTV és az RTL

Pénzcentrum
2005. december 15. 11:15

Az ORTT Panaszbizottság soros elnöke beszámolt a 2005. negyedik negyedévi munkájáról. A beérkezett panaszok harmada politikai tájékoztatással kapcsolatos volt, ugyanakkor az esti show-k, vidám - vagy annak szánt - műsorok is sértettek egyes csoportokat. A tévéknél az MTV húzta ki legtöbbször a gyufát, de az RTL Klub és a TV2 műsorai miatt is jött panasz. Október 1-je és december 8-a közt 92 panasz érkezett.

Az ORTT Panaszbizottság soros elnöke beszámolt a 2005. negyedik negyedévi munkájáról. A beérkezett panaszok harmada politikai tájékoztatással kapcsolatos volt, ugyanakkor az esti show-k, vidám - vagy annak szánt - műsorok is sértettek egyes csoportokat. A tévéknél az MTV húzta ki legtöbbször a gyufát, de az RTL Klub és a TV2 műsorai miatt is jött panasz. Október 1-je és december 8-a közt 92 panasz érkezett.
A negyedik negyedévben a Panaszbizottsághoz kilencvenkét beadvány érkezett, ebből 12 panasz még az ügyintézés szakaszában van. A 92 panaszból a soros elnök 12 ügyet utasított e1, 31 panaszos ügyet tájékoztató levél megküldése mellett átadta testületi elbírálásra, mivel ezen ügyekben a testületnek van döntési joga.
"Az elmúlt időszakhoz képest megnövekedett a híradásokban elhangzott politikai tájékoztatással kapcsolatos sérelmező beadványok száma. Ez mintegy a beérkezett panaszok 30 százalékát jelentette. Ebből is észrevehető, hogy a választás felé közeledve - a nyári időszak jelentéktelen számú, politikai tartalmú panaszainak számához képest - nagymértékben megnövekedett a politikai jellegű panaszok száma, ezen beadványok mintegy fele politikai pártoktól vagy frakcióktól érkezett be. Érdekességként jegyezném meg, hogy ebből 13 panasz elbírálása elutasítással zárult, 6 esetben pedig még nem született döntés. A statisztikai kimutatásból is megállapítható, hogy igen sok panasz érkezett az egyes délutáni és esti show-műsorokban elhangzottakkal, látottakkal kapcsolatosan. Figyelemreméltó, hogy a panaszos beadványok között elég jelentős a regionális műsorszolgáltatók egyes adásaiban elhangzottakkal kapcsolatosan beérkezett észrevételek száma" -jelezte dr. Molnár Mária Katalin.
Az előző negyedévhez hasonlóan továbbra sem csökkent a reklámok elleni kifogások száma. Több panaszos is sérelmezte a műsorokat megszakító reklámok műsornál magasabb hangerejét.
Volt panasz a Mónika show, Győzike, a Kész átverés, a Mokka esetében, valaki még a Fiúk a klubból (Club Tévé) című, melegekről szóló sorozatot is kritizálta. A Bajkeverők-re, a Csaó, Darwin-ra is volt panasz, de akadt, akit a Múmia című film egyes felkavaró jelenetei zavartak nagyon. Érkezett észrevétel a Nap-kelte adásával, a Vásott Kölykök-kel kapcsolatban, és a mindössze egy adást megért Ötökör című műsor is fókuszba került. A Szólás Szabadságá-t többször jelentették fel, ahogy a Hungarikum című Cool TV-s műsor sem úszta meg, sőt, ez utóbbi ügy nagyobb sajtóvisszhangot is kapott.
Nézői, hallgatói panasz hatvan alkalommal érkezett, pártoktól, frakcióktól tizenöt észrevétel jött. Civil szervezetek kilenc alkalommal protestáltak, más csoportok, gazdálkodási egységek pedig nyolc ízben panaszoltak be egy-egy műsort.
A legtöbb panasz a Magyar Televízió műsoraival kapcsolatban érkezett, szám szerint 25. A Magyar Rádió 12 alkalommal kapott kritikát, az RTL Klub viszont a tévéknél a második, hiszen 15 alkalommal jelentették fel műsorát valamilyen szabályt áthágó, bántó (vagy annak vélt) részlet miatt. A TV2 műsorával kapcsolatban hétszer nyújtottak be panaszt, az Extrém Rádió ötször került érdeklődés középpontjába. A Cool TV négyszer bőszített fel nézőket - vagy egyes csoportokat.

(forrás: origo.hu)

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 19. péntek
Emma
16. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem