-1 °C Budapest

Panaszáradat az ORTT-nél - élbolyban az MTV és az RTL

Pénzcentrum
2005. december 15. 11:15

Az ORTT Panaszbizottság soros elnöke beszámolt a 2005. negyedik negyedévi munkájáról. A beérkezett panaszok harmada politikai tájékoztatással kapcsolatos volt, ugyanakkor az esti show-k, vidám - vagy annak szánt - műsorok is sértettek egyes csoportokat. A tévéknél az MTV húzta ki legtöbbször a gyufát, de az RTL Klub és a TV2 műsorai miatt is jött panasz. Október 1-je és december 8-a közt 92 panasz érkezett.

Az ORTT Panaszbizottság soros elnöke beszámolt a 2005. negyedik negyedévi munkájáról. A beérkezett panaszok harmada politikai tájékoztatással kapcsolatos volt, ugyanakkor az esti show-k, vidám - vagy annak szánt - műsorok is sértettek egyes csoportokat. A tévéknél az MTV húzta ki legtöbbször a gyufát, de az RTL Klub és a TV2 műsorai miatt is jött panasz. Október 1-je és december 8-a közt 92 panasz érkezett.
A negyedik negyedévben a Panaszbizottsághoz kilencvenkét beadvány érkezett, ebből 12 panasz még az ügyintézés szakaszában van. A 92 panaszból a soros elnök 12 ügyet utasított e1, 31 panaszos ügyet tájékoztató levél megküldése mellett átadta testületi elbírálásra, mivel ezen ügyekben a testületnek van döntési joga.
"Az elmúlt időszakhoz képest megnövekedett a híradásokban elhangzott politikai tájékoztatással kapcsolatos sérelmező beadványok száma. Ez mintegy a beérkezett panaszok 30 százalékát jelentette. Ebből is észrevehető, hogy a választás felé közeledve - a nyári időszak jelentéktelen számú, politikai tartalmú panaszainak számához képest - nagymértékben megnövekedett a politikai jellegű panaszok száma, ezen beadványok mintegy fele politikai pártoktól vagy frakcióktól érkezett be. Érdekességként jegyezném meg, hogy ebből 13 panasz elbírálása elutasítással zárult, 6 esetben pedig még nem született döntés. A statisztikai kimutatásból is megállapítható, hogy igen sok panasz érkezett az egyes délutáni és esti show-műsorokban elhangzottakkal, látottakkal kapcsolatosan. Figyelemreméltó, hogy a panaszos beadványok között elég jelentős a regionális műsorszolgáltatók egyes adásaiban elhangzottakkal kapcsolatosan beérkezett észrevételek száma" -jelezte dr. Molnár Mária Katalin.
Az előző negyedévhez hasonlóan továbbra sem csökkent a reklámok elleni kifogások száma. Több panaszos is sérelmezte a műsorokat megszakító reklámok műsornál magasabb hangerejét.
Volt panasz a Mónika show, Győzike, a Kész átverés, a Mokka esetében, valaki még a Fiúk a klubból (Club Tévé) című, melegekről szóló sorozatot is kritizálta. A Bajkeverők-re, a Csaó, Darwin-ra is volt panasz, de akadt, akit a Múmia című film egyes felkavaró jelenetei zavartak nagyon. Érkezett észrevétel a Nap-kelte adásával, a Vásott Kölykök-kel kapcsolatban, és a mindössze egy adást megért Ötökör című műsor is fókuszba került. A Szólás Szabadságá-t többször jelentették fel, ahogy a Hungarikum című Cool TV-s műsor sem úszta meg, sőt, ez utóbbi ügy nagyobb sajtóvisszhangot is kapott.
Nézői, hallgatói panasz hatvan alkalommal érkezett, pártoktól, frakcióktól tizenöt észrevétel jött. Civil szervezetek kilenc alkalommal protestáltak, más csoportok, gazdálkodási egységek pedig nyolc ízben panaszoltak be egy-egy műsort.
A legtöbb panasz a Magyar Televízió műsoraival kapcsolatban érkezett, szám szerint 25. A Magyar Rádió 12 alkalommal kapott kritikát, az RTL Klub viszont a tévéknél a második, hiszen 15 alkalommal jelentették fel műsorát valamilyen szabályt áthágó, bántó (vagy annak vélt) részlet miatt. A TV2 műsorával kapcsolatban hétszer nyújtottak be panaszt, az Extrém Rádió ötször került érdeklődés középpontjába. A Cool TV négyszer bőszített fel nézőket - vagy egyes csoportokat.

(forrás: origo.hu)

Vége az iskolai bántalmazásoknak? Magyar innováció segíthet megelőzni az ilyen eseteket

A zárkózott kamaszok ventilációjában segíthet egy, a mentális jóllétet támogató új hazai mobilapp, a Healmindset, amelyben a felhasználók chaten, anonim módon kaphatna támogatást.

Most bárki fillérekért lecsaphat Magyarország egyik legnagyobb kincsére: érdemes sietni, hamar elkapkodják

Bár a 20 ezer magyar méhész 1,2 millió méhcsaládja évente 25 ezer tonna mézet termel, Magyarországon az egy főre jutó mézfogyasztás mindössze 1 kg/év.

Ismered a Ferit? Milyen Ferit? Vadiúj főzelékbár hódíthatja meg Budapestet

Újabb gasztronómiai témájú sikersztori a Brancsnál: közösségi előfinanszírozásból nyithatja meg főzelékbárját az ötletgazda Szatmári Ferenc, azaz Főzelékes Feri.

Súlyos rendellenesség ütötte fel a fejét a magyar iskolákban: minden tizedik gyerek érintett

Október a figyelemhiányos hiperaktivitás-zavar, azaz az ADHD rendellenesség tudatosításának hónapja, amiben Magyarországon az iskoláskorú gyerekek 8-10 százaléka érintett.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. december 10. vasárnap
Judit
49. hét
December 10.
Az emberi jogok napja
December 10.
Advent (3.)
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Agrárszektor Konferencia 2023
Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!
Sustainable World 2023
A jövő vállalatai szeptember 12-én!
Mi lesz veled magyar élelmiszer?
Ingyenes Signature rendezvény
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2023. december 9. 19:21
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem