29 °C Budapest

Panaszáradat az ORTT-nél - élbolyban az MTV és az RTL

Pénzcentrum
2005. december 15. 11:15

Az ORTT Panaszbizottság soros elnöke beszámolt a 2005. negyedik negyedévi munkájáról. A beérkezett panaszok harmada politikai tájékoztatással kapcsolatos volt, ugyanakkor az esti show-k, vidám - vagy annak szánt - műsorok is sértettek egyes csoportokat. A tévéknél az MTV húzta ki legtöbbször a gyufát, de az RTL Klub és a TV2 műsorai miatt is jött panasz. Október 1-je és december 8-a közt 92 panasz érkezett.

Az ORTT Panaszbizottság soros elnöke beszámolt a 2005. negyedik negyedévi munkájáról. A beérkezett panaszok harmada politikai tájékoztatással kapcsolatos volt, ugyanakkor az esti show-k, vidám - vagy annak szánt - műsorok is sértettek egyes csoportokat. A tévéknél az MTV húzta ki legtöbbször a gyufát, de az RTL Klub és a TV2 műsorai miatt is jött panasz. Október 1-je és december 8-a közt 92 panasz érkezett.
A negyedik negyedévben a Panaszbizottsághoz kilencvenkét beadvány érkezett, ebből 12 panasz még az ügyintézés szakaszában van. A 92 panaszból a soros elnök 12 ügyet utasított e1, 31 panaszos ügyet tájékoztató levél megküldése mellett átadta testületi elbírálásra, mivel ezen ügyekben a testületnek van döntési joga.
"Az elmúlt időszakhoz képest megnövekedett a híradásokban elhangzott politikai tájékoztatással kapcsolatos sérelmező beadványok száma. Ez mintegy a beérkezett panaszok 30 százalékát jelentette. Ebből is észrevehető, hogy a választás felé közeledve - a nyári időszak jelentéktelen számú, politikai tartalmú panaszainak számához képest - nagymértékben megnövekedett a politikai jellegű panaszok száma, ezen beadványok mintegy fele politikai pártoktól vagy frakcióktól érkezett be. Érdekességként jegyezném meg, hogy ebből 13 panasz elbírálása elutasítással zárult, 6 esetben pedig még nem született döntés. A statisztikai kimutatásból is megállapítható, hogy igen sok panasz érkezett az egyes délutáni és esti show-műsorokban elhangzottakkal, látottakkal kapcsolatosan. Figyelemreméltó, hogy a panaszos beadványok között elég jelentős a regionális műsorszolgáltatók egyes adásaiban elhangzottakkal kapcsolatosan beérkezett észrevételek száma" -jelezte dr. Molnár Mária Katalin.
Az előző negyedévhez hasonlóan továbbra sem csökkent a reklámok elleni kifogások száma. Több panaszos is sérelmezte a műsorokat megszakító reklámok műsornál magasabb hangerejét.
Volt panasz a Mónika show, Győzike, a Kész átverés, a Mokka esetében, valaki még a Fiúk a klubból (Club Tévé) című, melegekről szóló sorozatot is kritizálta. A Bajkeverők-re, a Csaó, Darwin-ra is volt panasz, de akadt, akit a Múmia című film egyes felkavaró jelenetei zavartak nagyon. Érkezett észrevétel a Nap-kelte adásával, a Vásott Kölykök-kel kapcsolatban, és a mindössze egy adást megért Ötökör című műsor is fókuszba került. A Szólás Szabadságá-t többször jelentették fel, ahogy a Hungarikum című Cool TV-s műsor sem úszta meg, sőt, ez utóbbi ügy nagyobb sajtóvisszhangot is kapott.
Nézői, hallgatói panasz hatvan alkalommal érkezett, pártoktól, frakcióktól tizenöt észrevétel jött. Civil szervezetek kilenc alkalommal protestáltak, más csoportok, gazdálkodási egységek pedig nyolc ízben panaszoltak be egy-egy műsort.
A legtöbb panasz a Magyar Televízió műsoraival kapcsolatban érkezett, szám szerint 25. A Magyar Rádió 12 alkalommal kapott kritikát, az RTL Klub viszont a tévéknél a második, hiszen 15 alkalommal jelentették fel műsorát valamilyen szabályt áthágó, bántó (vagy annak vélt) részlet miatt. A TV2 műsorával kapcsolatban hétszer nyújtottak be panaszt, az Extrém Rádió ötször került érdeklődés középpontjába. A Cool TV négyszer bőszített fel nézőket - vagy egyes csoportokat.

(forrás: origo.hu)

Nagy siker a közösségépítő agrárprogram: így fogadhatsz Te is örökbe egy birsalmafát

Hatalmas siker a birsalmafa-örökbefogadó program, az a cél pedig, hogy közösséget építsenek, egyre inkább beérni látszik.

Semmit nem ér csak az ötlet: sok magyar így rontja el az esélyeit arra, hogy a saját főnöke lehessen

Sokakat vonz az, hogy a saját főnöke legyen, ráadásul többen éreztük már úgy, hogy olyan ötlettel rukkoltunk elő, ami tényleg felpörgetné a piacot.

Alapvető hibákon úszik el a magyarok pénze: erre figyelj, ha nem akarsz legatyásodni

A mostani gazdasági helyzetbe szinte bármit megtennénk, hogy spóroljunk, azonban sokan tapasztalhatják azt, hogy hiába igyekeznek, még így is elfolyik a pénz a bankszámlájukról.

Ilyet még nem láttál: így adnák ki a magyar gyerekek kedvenc könyvét újra

Közösségi finanszírozással adnák ki újra a 2012-es év gyerekkönyvét, a Dobozvárost.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. augusztus 18. csütörtök
Ilona
33. hét
KONFERENCIA
Tovább
Portfolio Future of Finance 2022
Októberben jön a magyar pénzügyi szakma nagy találkozója.
Energy Investment Forum 2022 - A MEKH szakmai támogatásával
Válság kontra klímacélok? Lesz miről beszélni az Energy Investment Forum-on!
Private Health Forum 2022
A hazai magánegészségügy legkiemelkedőbb konferenciája.
EZT OLVASTAD MÁR?