16 °C Budapest

Megelőzzük Ausztriát és Németországot

Pénzcentrum
2005. december 15. 08:49

Ha sikerül tartani a szoros ütemtervet, az országos EDR-hálózat kiépítésében megelőzhetjük Ausztriát és Németországot is. Hazánkban 2007 végére az ország egész területén működni fog a készenléti szervek zárt láncú rádióhálózata, míg a szomszédos Ausztriában csak 2009 végére tervezik az országos rendszer elindítását.

Ha sikerül tartani a szoros ütemtervet, az országos EDR-hálózat kiépítésében megelőzhetjük Ausztriát és Németországot is. Hazánkban 2007 végére az ország egész területén működni fog a készenléti szervek zárt láncú rádióhálózata, míg a szomszédos Ausztriában csak 2009 végére tervezik az országos rendszer elindítását.
Budapesten 2006 áprilisában már működni fog a készenléti szervek egységes, zárt láncú rádió-távközlési hálózata, 2007 végére pedig az ország területének 94-án használhatják az új rendszert a rendőrök, mentők, tűzoltók és katasztrófavédelmi szakemberek. Addigra körülbelül 300 Tetra bázisállomás és 42 ezer végfelhasználói készülék lesz a rendszerben.
 
Németországban a közlekedésirányításban, repülőtereken és bankokban is működnek magáncélú EDR-hálózatok. Az országos rendszer pályázati kiírása csak most, tíz éves előkészítő munka után készült el, de a kormányváltás miatt jelenleg áll a folyamat. Ausztriában az első sikertelen kísérletek után most indul újra a pályáztatás, Bécset 2007 elejére, az egész országot pedig - részben a nehéz terepviszonyok miatt - csak 2009 végére tervezik lefedni. Ha sikerül tartani a rendkívül szoros ütemtervet, a TETRA rendszer kiépítésében megelőzzük Ausztriát és Németországot - mondta Molnár Bálint, a Miniszterelnöki Hivatal EDR titkárságának főtanácsadója.
Megalakult az üzemeltető cég
Az EDR hálózatot kiépítő és működtető Pro-M Zrt.-t 200 millió forintos alaptőkével hozta létre a Magyar Telekom és a T-mobile Magyarország, ebből a Magyar Telekom 25 százalék +1 szavazatnyi részvényt birtokol. A részvénytársaság bekapcsolódik a fejlesztési és beruházási folyamatba, a nap 24 órájában működő ügyfélszolgálatot hoz létre a diszpécserközpontok üzemeltetőinek, a MEH EDR titkárságával közösen elvégzi a készenléti szervek munkatársainak képzését, üzemelteti a majdani hálózatot és elvégzi a cég gazdasági alapfunkcióit, mint a könyvelés és az adminisztráció.
A cég valamivel több, mint ötven munkatárssal működik majd, az időközben összegyűlt tapasztalatokat és szakértői gárdát pedig 2007 után külföldi fejlesztéseknél tervezik hasznosítani.
A Miniszterelnöki Hivatalban Pesti István miniszteri biztos vezetésével megalakult az EDR titkárság, amely jelenleg 6 munkatárssal működik, később a létszám a feladatokkal arányosan nő. A jövő év elején a jogalkotónak olyan jogszabályt kell létrehoznia, ami lehetővé teszi, hogy a készenléti szervek mellett például a Ferihegyi repülőtér és a Paksi Atomerőmű munkatársai is használhassák a zárt láncú hálózatot.

(forrás: Kormányzati Hírportál)

Súlyos: az 1-3 éves gyerekek negyedének vannak félelmei különböző ételektől

Beszámolók szerint az 1-3 éves korosztály 25%-a - tehát minden negyedik gyermek - elutasít valamilyen ételt, és sokuknál óvodás, általános iskolás korban is fennáll még a probléma.

Megdőlt a 120 milliós közösségi finanszírozási rekord – itt az EU-s pénzek utódja? (x)

Az egyre népszerűbb finanszírozási forma itthon is gyorsan terjed, egyre többen ismerik és használják.

Balogh Petya: Önmagunkkal versenyzünk, és van hova fejlődni (x)

Bár sokat fejlődött az utóbbi években a hazai startup ökoszisztéma, még egy nagyságrenddel, szinte minden fontos mutatóban le van maradva a régiós élvonaltól.

Szemet vetett erre a szektorra Balogh Petya: 50 ezerért még te is a cégtársa lehetsz

A 120 fős tulajdonosi közösség mellé most Balogh Petya cége is beszállt a Brancs közösségi finanszírozási platformba.

NAPTÁR
Tovább
2023. június 3. szombat
Klotild
22. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2023
A jövő vállalatai szeptember 12-én!
Portfolio Balaton Business Forum 2023
Együtt a régió szereplői
EZT OLVASTAD MÁR?