12 °C Budapest

Megelőzzük Ausztriát és Németországot

Pénzcentrum
2005. december 15. 08:49

Ha sikerül tartani a szoros ütemtervet, az országos EDR-hálózat kiépítésében megelőzhetjük Ausztriát és Németországot is. Hazánkban 2007 végére az ország egész területén működni fog a készenléti szervek zárt láncú rádióhálózata, míg a szomszédos Ausztriában csak 2009 végére tervezik az országos rendszer elindítását.

Ha sikerül tartani a szoros ütemtervet, az országos EDR-hálózat kiépítésében megelőzhetjük Ausztriát és Németországot is. Hazánkban 2007 végére az ország egész területén működni fog a készenléti szervek zárt láncú rádióhálózata, míg a szomszédos Ausztriában csak 2009 végére tervezik az országos rendszer elindítását.
Budapesten 2006 áprilisában már működni fog a készenléti szervek egységes, zárt láncú rádió-távközlési hálózata, 2007 végére pedig az ország területének 94-án használhatják az új rendszert a rendőrök, mentők, tűzoltók és katasztrófavédelmi szakemberek. Addigra körülbelül 300 Tetra bázisállomás és 42 ezer végfelhasználói készülék lesz a rendszerben.
 
Németországban a közlekedésirányításban, repülőtereken és bankokban is működnek magáncélú EDR-hálózatok. Az országos rendszer pályázati kiírása csak most, tíz éves előkészítő munka után készült el, de a kormányváltás miatt jelenleg áll a folyamat. Ausztriában az első sikertelen kísérletek után most indul újra a pályáztatás, Bécset 2007 elejére, az egész országot pedig - részben a nehéz terepviszonyok miatt - csak 2009 végére tervezik lefedni. Ha sikerül tartani a rendkívül szoros ütemtervet, a TETRA rendszer kiépítésében megelőzzük Ausztriát és Németországot - mondta Molnár Bálint, a Miniszterelnöki Hivatal EDR titkárságának főtanácsadója.
Megalakult az üzemeltető cég
Az EDR hálózatot kiépítő és működtető Pro-M Zrt.-t 200 millió forintos alaptőkével hozta létre a Magyar Telekom és a T-mobile Magyarország, ebből a Magyar Telekom 25 százalék +1 szavazatnyi részvényt birtokol. A részvénytársaság bekapcsolódik a fejlesztési és beruházási folyamatba, a nap 24 órájában működő ügyfélszolgálatot hoz létre a diszpécserközpontok üzemeltetőinek, a MEH EDR titkárságával közösen elvégzi a készenléti szervek munkatársainak képzését, üzemelteti a majdani hálózatot és elvégzi a cég gazdasági alapfunkcióit, mint a könyvelés és az adminisztráció.
A cég valamivel több, mint ötven munkatárssal működik majd, az időközben összegyűlt tapasztalatokat és szakértői gárdát pedig 2007 után külföldi fejlesztéseknél tervezik hasznosítani.
A Miniszterelnöki Hivatalban Pesti István miniszteri biztos vezetésével megalakult az EDR titkárság, amely jelenleg 6 munkatárssal működik, később a létszám a feladatokkal arányosan nő. A jövő év elején a jogalkotónak olyan jogszabályt kell létrehoznia, ami lehetővé teszi, hogy a készenléti szervek mellett például a Ferihegyi repülőtér és a Paksi Atomerőmű munkatársai is használhassák a zárt láncú hálózatot.

(forrás: Kormányzati Hírportál)

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 25. csütörtök
Márk
17. hét
Április 25.
Malária világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem