Mi változik jövőre ? (PwC)

Pénzcentrum
2005. december 14. 06:20

2006. július 1. napján előreláthatólag hatályba lép a gazdasági társaságokról szóló új törvény, amely a jelenleg hatályos 1997. évi CXLIV. törvényt fogja felváltani. Ez a társasági törvény harmadik reformja, amelynek a jogalkotó által megfogalmazott cél szerint elsősorban a kor követelményeinek megfelelő szabályozást és az európai jogharmonizációhoz történő igazodást kell szolgálnia.

Egyértelmű törekvés, hogy egyszerűsödjön a magyar társasági jog, csökkenjen a formalizmus, gyorsabb legyen a cégbejegyzési eljárás.
Néhány fontos változást sorolunk fel, a teljesség igénye nélkül.
• Megszűnik az egyszemélyes társaságokat érintő tilalom, mely szerint nem lehetnek egyedüli tagjai, illetve részvényesei más gazdasági társaságnak.
• Lehetőség lesz a társaság legfőbb szervének ülésein a tagsági jogokat elektronikus hírközlő eszköz útján gyakorolni.
• Változik a vezető tisztségviselők felelősségére vonatkozó szabályozás oly módon, hogy a vezető tisztségviselők felelőssége szigorúbbá válik, bizonyos esetekben ez a felelősség azonban korlátozható lesz.
• A felügyelő bizottság választására vonatkozó kötelezettség kevésbé lesz szigorú, a törzstőkéhez kötötten már nem lesz kötelező felügyelő bizottság választása.
• 2009-ig tartó türelmi időt követően megszűnnek a közhasznú társaságok, viszont az új Gt. alapján lehetőség van nonprofit társaság alapítására.
• Megjelenik a német jogban már ismert „elismert vállalatcsoport” és a „tényleges vállalatcsoport”
fogalma.
• Megszűnik a közös vállalat és az egyesülés mint társasági forma.
• Közkereseti, illetve betéti társaságnál lehetőség lesz nem természetes személy vezető tisztségviselővé választására.
• Megváltozik minden társasági formánál az alapító okirat, illetve a társasági szerződés kötelező tartalma.
Természetesen valamennyi társasági formára vonatkozóan eltérő szabályozás lép hatályba, és több olyan szabály is módosul, amely a cégek életére igen jelentős befolyással bír. Ezért elkerülhetetlen lesz a társasági dokumentáció és iratszerkesztési gyakorlat jogi felülvizsgálata.

Az Országgyűlés az új törvényt várhatóan ez év december 19. napján fogja elfogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. augusztus 5. csütörtök
Krisztina
31. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?