20 °C Budapest

Magyar Bálint: gyerekeknek nincs helyük a demonstráción

Pénzcentrum
2005. december 14. 12:09

Az oktatási tárca vezetője felszólítja és felkéri az iskolákat, hogy a gyermekeket politikai díszletként különféle demonstrációkhoz ne használják. Magyar Bálint erről az egyházi iskolák péntekre tervezett demonstrációja kapcsán nyilatkozott az MTI-nek

Az oktatási tárca vezetője felszólítja és felkéri az iskolákat, hogy a gyermekeket politikai díszletként különféle demonstrációkhoz ne használják. Magyar Bálint erről az egyházi iskolák péntekre tervezett demonstrációja kapcsán nyilatkozott az MTI-nek
A miniszter idézte egy szentendrei iskola igazgatójának szülőkhöz intézett levelét, miszerint a kormány újabb pénzkivonást tervez 2006-ban, és az egyházi iskolák fejkvótájának újabb lefaragását tervezik. Ezzel az intézkedési tervezettel még jobban el kívánják lehetetleníteni az egyházi oktatási intézmények fenntartását - áll a levélben.
A dokumentumban - a miniszter közlése szerint - az igazgató azt írja a szülőknek: amennyiben hozzájárulnak ahhoz, hogy gyermekük ezen az eseményen részt vehessen, úgy a csatolt nyilatkozatot az osztályfőnöknek küldjék vissza. Természetesen abban az esetben, ha nem engedélyezik, semmiféle következménye nem lesz a gyermek számára - zárul a levél, amelyből kiderül, hogy a demonstrációt december 16-án, 11 órakor tartják a budapesti Felvonulási téren.
Magyar szerint törvénytelen a diákokkal demonstrálni, úgy fogalmazott: ezt felháborító gyakorlatnak tartja, amelyet, úgy látszik, egyes egyházi iskolák kívánnak meghonosítani. A törvény értelmében nem kényszeríthető sem a szülő, sem a gyermek politikai hovatartozásának megvallására, egy ilyen nyilatkozat nem más, mint ennek közvetett eszközökkel történő kikényszerítése. Ráadásul tanítási idő alatt tartanák a demonstrációt - mondta a miniszter, hozzátéve: tanítási időt, napot megszakítani egy ilyen nem a tanítással összefüggő eseménnyel, szintén törvénytelen.
Nincs joguk gyermekeket demonstrációra felhasználni - jelentette ki, hozzátéve: a demonstráció céljával nem ért egyet, és alaptalannak tartja. Semmilyen diszkrimináció az egyházakat nem éri, és az egyházi finanszírozásban közte és az egyházak közti vita arról szól, hogy véleménye szerint, ami járna az egyházaknak az oktatásban, azonfelül kívánnak pénzügyi támogatáshoz jutni.
Az önkéntesség az iskolában nehezen értelmezhető Aáry-Tamás Lajos az oktatási jogok miniszteri biztosa az MTI-nek elmondta: az iskola világában a gyermekek és a szülők önkéntesség fogalma nagyon nehezen értelmezhető, bizonyos esetekben kizárt. Amikor az intézmény vezetője kéri a szülőt nyilatkozatra, akkor a szülő mérlegeléskor nem azt nézi, hogy a gyermekét elengedje-e vagy sem. Azt kénytelen mérlegelni, hogy lesz-e bántódása a gyermeknek, éri-e valamilyen hátrány, ha nem engedi el a gyermekét a rendezvényre - mondta a biztos.
Hozzátette: a gyermeket is megilleti a gyülekezési szabadság, ők is korlátozás nélkül gyülekezhetnek bármilyen nemes ügyért. Ebben az esetben azonban ez a joguk sem érvényesül, mert nem szabadon gyülekeznek, hanem úgy, hogy az intézmény vezetője ezzel a kéréssel gyakorlatilag lehetetlenné teszi, hogy valaki ne éljen ezzel a jogával.

A Szülői Közösségek elnöke, Hardy F. Gábor azzal indokolta korábban az MTI-nek a demonstrációt, hogy idei költségvetési tervezet az egyházi iskoláknak ismét lényegesen kevesebb támogatást juttat, mint az azonos szintű önkormányzati iskoláknak.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 12. péntek
Gyula
15. hét
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum Retail Day 2024
Magyarország legfontosabb kiskereskedelmi rendezvénye - Inspiráló előadók, izgalmas előadások, gyakorlati tudás.
Most nem