6 °C Budapest

Magyar Bálint: gyerekeknek nincs helyük a demonstráción

Pénzcentrum
2005. december 14. 12:09

Az oktatási tárca vezetője felszólítja és felkéri az iskolákat, hogy a gyermekeket politikai díszletként különféle demonstrációkhoz ne használják. Magyar Bálint erről az egyházi iskolák péntekre tervezett demonstrációja kapcsán nyilatkozott az MTI-nek

Az oktatási tárca vezetője felszólítja és felkéri az iskolákat, hogy a gyermekeket politikai díszletként különféle demonstrációkhoz ne használják. Magyar Bálint erről az egyházi iskolák péntekre tervezett demonstrációja kapcsán nyilatkozott az MTI-nek
A miniszter idézte egy szentendrei iskola igazgatójának szülőkhöz intézett levelét, miszerint a kormány újabb pénzkivonást tervez 2006-ban, és az egyházi iskolák fejkvótájának újabb lefaragását tervezik. Ezzel az intézkedési tervezettel még jobban el kívánják lehetetleníteni az egyházi oktatási intézmények fenntartását - áll a levélben.
A dokumentumban - a miniszter közlése szerint - az igazgató azt írja a szülőknek: amennyiben hozzájárulnak ahhoz, hogy gyermekük ezen az eseményen részt vehessen, úgy a csatolt nyilatkozatot az osztályfőnöknek küldjék vissza. Természetesen abban az esetben, ha nem engedélyezik, semmiféle következménye nem lesz a gyermek számára - zárul a levél, amelyből kiderül, hogy a demonstrációt december 16-án, 11 órakor tartják a budapesti Felvonulási téren.
Magyar szerint törvénytelen a diákokkal demonstrálni, úgy fogalmazott: ezt felháborító gyakorlatnak tartja, amelyet, úgy látszik, egyes egyházi iskolák kívánnak meghonosítani. A törvény értelmében nem kényszeríthető sem a szülő, sem a gyermek politikai hovatartozásának megvallására, egy ilyen nyilatkozat nem más, mint ennek közvetett eszközökkel történő kikényszerítése. Ráadásul tanítási idő alatt tartanák a demonstrációt - mondta a miniszter, hozzátéve: tanítási időt, napot megszakítani egy ilyen nem a tanítással összefüggő eseménnyel, szintén törvénytelen.
Nincs joguk gyermekeket demonstrációra felhasználni - jelentette ki, hozzátéve: a demonstráció céljával nem ért egyet, és alaptalannak tartja. Semmilyen diszkrimináció az egyházakat nem éri, és az egyházi finanszírozásban közte és az egyházak közti vita arról szól, hogy véleménye szerint, ami járna az egyházaknak az oktatásban, azonfelül kívánnak pénzügyi támogatáshoz jutni.
Az önkéntesség az iskolában nehezen értelmezhető Aáry-Tamás Lajos az oktatási jogok miniszteri biztosa az MTI-nek elmondta: az iskola világában a gyermekek és a szülők önkéntesség fogalma nagyon nehezen értelmezhető, bizonyos esetekben kizárt. Amikor az intézmény vezetője kéri a szülőt nyilatkozatra, akkor a szülő mérlegeléskor nem azt nézi, hogy a gyermekét elengedje-e vagy sem. Azt kénytelen mérlegelni, hogy lesz-e bántódása a gyermeknek, éri-e valamilyen hátrány, ha nem engedi el a gyermekét a rendezvényre - mondta a biztos.
Hozzátette: a gyermeket is megilleti a gyülekezési szabadság, ők is korlátozás nélkül gyülekezhetnek bármilyen nemes ügyért. Ebben az esetben azonban ez a joguk sem érvényesül, mert nem szabadon gyülekeznek, hanem úgy, hogy az intézmény vezetője ezzel a kéréssel gyakorlatilag lehetetlenné teszi, hogy valaki ne éljen ezzel a jogával.

A Szülői Közösségek elnöke, Hardy F. Gábor azzal indokolta korábban az MTI-nek a demonstrációt, hogy idei költségvetési tervezet az egyházi iskoláknak ismét lényegesen kevesebb támogatást juttat, mint az azonos szintű önkormányzati iskoláknak.

Óriási dobásra készül 2023-ban a magyar Kickstarter: ez lehet a válság ellenszere?

Hivatalosan is elindította befektetési kampányát a Brancs közösségi piactér, amely rekordérdeklődéssel zárta az előregisztrációs kampányát.

Újabb két közösségi kampány lett sikeres: mutatjuk, hogy melyik (x)

Év végén két újabb izgalmas kampány ért el kiemelkedő sikereket a Brancs piacterén.

Jövőre ezeket az ötleteket lesz érdemes figyelni!

Most viszont bemutatunk 3 olyan projektet, amikről valószínűleg sokat fogunk még hallani 2023-ban!

Zubreczki Dávid: teljesen abszurd, hogy erről végleg lemondtak a budapestiek

A könyv szerzőjét, Zubreczki Dávidot kérdeztük a balatoni fejlesztésekről, a városnézésről, építészetről és hogy mitől lenne élhetőbb Budapest. Interjú.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. február 2. csütörtök
Karolina, Aida
5. hét
KONFERENCIA
Tovább
Digital Transformation 2023
Innovatív technologiák a hatékonyságnövelésért!
Sustainable Tech 2023
Innováció ma, zöld gazdaság holnap!
Biztosítás 2023
A tavasz meghatározó pénzügyi konferenciája március 8-án!
EZT OLVASTAD MÁR?