12 °C Budapest

Kik fizethetnek kevesebb adót ?

Pénzcentrum
2005. december 14. 13:42

A versenyképesség növelése érdekében 2006-ban a társasági adóalap 5 millió forintot meg nem haladó összegéig 10 százalék adómértéket határoz meg. Az alacsonyabb adókulcs alkalmazásának feltételei, hogy az adózó az adóévben legalább a minimálbér másfélszeresének és a foglalkoztatottainak átlagos állományi létszáma szorzatának megfelelő összegre valljon be nyugdíj- és egészségbiztosítási járulékot, továbbá legalább egy fő legyen a foglalkoztatottainak az átlagos létszáma, és ne érvényesítsen a társasági adóból adókedvezményt.

A 10 százalékos adókulcs alkalmazása csekély összegű (de minimis) állami támogatásnak minősül. A pozitív társasági adóalapot az eddigi 50% helyett 2006. január 1-től a helyi iparűzési adó költségként elszámolt teljes összegével még egyszer lehet csökkenteni.
A belföldi illetőségű adózó fogalmába az európai részvénytársaság mellett 2006. augusztus 18-tól az európai szövetkezet is beletartozik. Az erre vonatkozó rendelkezések ennek megfelelően módosulnak. A törvénymódosítás több szövegpontosítást fogalmaz meg:
• Módosult az illetőség meghatározása, így belföldi illetőségűnek minősül a külföldi személy, ha az üzletvezetésének helye belföld. Természetesen nemzetközi szerződések esetében továbbra is az egyezmény rendelkezései az irányadóak.
• Az ún. alultőkésítési előírás az eddigieken túl kiterjed minden olyan kötelezettségre is amely alapján kamatfizetés történik, ideértve a cash-pooling alapján elszámolt kamatráfordítást is.
• A módosított egyesülési irányelv (90/434/EGK) alapján pontosításra kerül a kedvezményezett részesedéscsere fogalma, így hatálya kiterjed arra az esetre is, amikor a megszerző társaság már többségi részesedéssel rendelkezik, de további részesedést szerez meg.
• Szakképzésben közreműködő adózónál tanulónként minden megkezdett hónap után havonta a minimálbér 24%-val csökkenthető az adóalap a korábbi 20% helyett.
• Pontosítja a képzőművészeti alkotások beszerzése adóalap-kedvezmény előírását, így nevesíti a szakvéleményt kiállító zsűrit, illetve bevezeti a kedvezmény új, 5 év alatti érvényesítésének lehetőségét is.
Átmeneti szabályként a svájci illetőségű társaságnak 2005. július 1-től fizetett osztalékra is azokat az előírásokat kell alkalmazni, amelyek a tagállami társaságokra vonatkoznak.

Egy másik átmeneti rendelkezés értelmében, amennyiben az anya-leányvállalati irányelvben előírt kétéves részesedési viszony feltétel a kifizetést követően teljesül, úgy az osztalékban részesülő, illetve a kifizető adó-visszatérítést kérhet.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 17. szerda
Rudolf
16. hét
Április 17.
Hemofília világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem