Kik fizethetnek kevesebb adót ?

Pénzcentrum
2005. december 14. 13:42

A versenyképesség növelése érdekében 2006-ban a társasági adóalap 5 millió forintot meg nem haladó összegéig 10 százalék adómértéket határoz meg. Az alacsonyabb adókulcs alkalmazásának feltételei, hogy az adózó az adóévben legalább a minimálbér másfélszeresének és a foglalkoztatottainak átlagos állományi létszáma szorzatának megfelelő összegre valljon be nyugdíj- és egészségbiztosítási járulékot, továbbá legalább egy fő legyen a foglalkoztatottainak az átlagos létszáma, és ne érvényesítsen a társasági adóból adókedvezményt.

A 10 százalékos adókulcs alkalmazása csekély összegű (de minimis) állami támogatásnak minősül. A pozitív társasági adóalapot az eddigi 50% helyett 2006. január 1-től a helyi iparűzési adó költségként elszámolt teljes összegével még egyszer lehet csökkenteni.
A belföldi illetőségű adózó fogalmába az európai részvénytársaság mellett 2006. augusztus 18-tól az európai szövetkezet is beletartozik. Az erre vonatkozó rendelkezések ennek megfelelően módosulnak. A törvénymódosítás több szövegpontosítást fogalmaz meg:
• Módosult az illetőség meghatározása, így belföldi illetőségűnek minősül a külföldi személy, ha az üzletvezetésének helye belföld. Természetesen nemzetközi szerződések esetében továbbra is az egyezmény rendelkezései az irányadóak.
• Az ún. alultőkésítési előírás az eddigieken túl kiterjed minden olyan kötelezettségre is amely alapján kamatfizetés történik, ideértve a cash-pooling alapján elszámolt kamatráfordítást is.
• A módosított egyesülési irányelv (90/434/EGK) alapján pontosításra kerül a kedvezményezett részesedéscsere fogalma, így hatálya kiterjed arra az esetre is, amikor a megszerző társaság már többségi részesedéssel rendelkezik, de további részesedést szerez meg.
• Szakképzésben közreműködő adózónál tanulónként minden megkezdett hónap után havonta a minimálbér 24%-val csökkenthető az adóalap a korábbi 20% helyett.
• Pontosítja a képzőművészeti alkotások beszerzése adóalap-kedvezmény előírását, így nevesíti a szakvéleményt kiállító zsűrit, illetve bevezeti a kedvezmény új, 5 év alatti érvényesítésének lehetőségét is.
Átmeneti szabályként a svájci illetőségű társaságnak 2005. július 1-től fizetett osztalékra is azokat az előírásokat kell alkalmazni, amelyek a tagállami társaságokra vonatkoznak.

Egy másik átmeneti rendelkezés értelmében, amennyiben az anya-leányvállalati irányelvben előírt kétéves részesedési viszony feltétel a kifizetést követően teljesül, úgy az osztalékban részesülő, illetve a kifizető adó-visszatérítést kérhet.

Alapvető hibákon úszik el a magyarok pénze: erre figyelj, ha nem akarsz legatyásodni

A mostani gazdasági helyzetbe szinte bármit megtennénk, hogy spóroljunk, azonban sokan tapasztalhatják azt, hogy hiába igyekeznek, még így is elfolyik a pénz a bankszámlájukról.

Ilyet még nem láttál: így adnák ki a magyar gyerekek kedvenc könyvét újra

Közösségi finanszírozással adnák ki újra a 2012-es év gyerekkönyvét, a Dobozvárost.

Sok magyar nem is tud erről az egyszerű trükkről: milliókat bukhatnak, ha nem figyelnek oda

A vállalkozásunk sikere rengeteg dolgon múlhat, nem elég az ötlet, bizony kemény munkát kell fektetni a sikerbe.

Régi klasszikus tér vissza a magyar boltokba: sokak kedvence lesz ismét elérhető a polcokon

Tíz év után ismét megjelenhet Lakatos István Év Gyerekkönyve-díjas meseregénye, a Dobozváros!

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. augusztus 14. vasárnap
Marcell
32. hét
KONFERENCIA
Tovább
Portfolio Future of Finance 2022
Októberben jön a magyar pénzügyi szakma nagy találkozója.
Energy Investment Forum 2022 - A MEKH szakmai támogatásával
Válság kontra klímacélok? Lesz miről beszélni az Energy Investment Forum-on!
Private Health Forum 2022
A hazai magánegészségügy legkiemelkedőbb konferenciája.
EZT OLVASTAD MÁR?