24 °C Budapest

Kik fizethetnek kevesebb adót ?

Pénzcentrum
2005. december 14. 13:42

A versenyképesség növelése érdekében 2006-ban a társasági adóalap 5 millió forintot meg nem haladó összegéig 10 százalék adómértéket határoz meg. Az alacsonyabb adókulcs alkalmazásának feltételei, hogy az adózó az adóévben legalább a minimálbér másfélszeresének és a foglalkoztatottainak átlagos állományi létszáma szorzatának megfelelő összegre valljon be nyugdíj- és egészségbiztosítási járulékot, továbbá legalább egy fő legyen a foglalkoztatottainak az átlagos létszáma, és ne érvényesítsen a társasági adóból adókedvezményt.

A 10 százalékos adókulcs alkalmazása csekély összegű (de minimis) állami támogatásnak minősül. A pozitív társasági adóalapot az eddigi 50% helyett 2006. január 1-től a helyi iparűzési adó költségként elszámolt teljes összegével még egyszer lehet csökkenteni.
A belföldi illetőségű adózó fogalmába az európai részvénytársaság mellett 2006. augusztus 18-tól az európai szövetkezet is beletartozik. Az erre vonatkozó rendelkezések ennek megfelelően módosulnak. A törvénymódosítás több szövegpontosítást fogalmaz meg:
• Módosult az illetőség meghatározása, így belföldi illetőségűnek minősül a külföldi személy, ha az üzletvezetésének helye belföld. Természetesen nemzetközi szerződések esetében továbbra is az egyezmény rendelkezései az irányadóak.
• Az ún. alultőkésítési előírás az eddigieken túl kiterjed minden olyan kötelezettségre is amely alapján kamatfizetés történik, ideértve a cash-pooling alapján elszámolt kamatráfordítást is.
• A módosított egyesülési irányelv (90/434/EGK) alapján pontosításra kerül a kedvezményezett részesedéscsere fogalma, így hatálya kiterjed arra az esetre is, amikor a megszerző társaság már többségi részesedéssel rendelkezik, de további részesedést szerez meg.
• Szakképzésben közreműködő adózónál tanulónként minden megkezdett hónap után havonta a minimálbér 24%-val csökkenthető az adóalap a korábbi 20% helyett.
• Pontosítja a képzőművészeti alkotások beszerzése adóalap-kedvezmény előírását, így nevesíti a szakvéleményt kiállító zsűrit, illetve bevezeti a kedvezmény új, 5 év alatti érvényesítésének lehetőségét is.
Átmeneti szabályként a svájci illetőségű társaságnak 2005. július 1-től fizetett osztalékra is azokat az előírásokat kell alkalmazni, amelyek a tagállami társaságokra vonatkoznak.

Egy másik átmeneti rendelkezés értelmében, amennyiben az anya-leányvállalati irányelvben előírt kétéves részesedési viszony feltétel a kifizetést követően teljesül, úgy az osztalékban részesülő, illetve a kifizető adó-visszatérítést kérhet.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. augusztus 4. szerda
Domonkos, Dominika
31. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?