22 °C Budapest

Egy "népbetegség" megoldásai

Pénzcentrum
2005. december 14. 09:30

A jövő évtől több segítséget kapnak a körbetartozás miatt nehéz helyzetbe kerülő magyarországi vállalkozások. Összesen négy lehetőség közül választhatnak majd: faktorálhatnak, felajánlhatják követelésüket az államnak, egy elszámolóházban rendezhetik egyenlegüket, illetve kihasználhatják a már ma is létező (forgóeszközhitel) konstrukciókat. A csomag első elemét már kedden megszavazták a parlamentben.

Három plusz egy elemből áll - a mai állás szerint - a kormány "csomagja", amellyel az üzleti világban valóban nagy problémát okozó körbetartozások problémáját kívánja rendezni - nyilatkozta a Világgazdaságnak Kóka János gazdasági és közlekedési miniszter, hozzátéve: hónapok óta keresik a megoldásokat, és ennek érdekében számos fórumon és szereplővel egyeztettek már eddig is.
Kóka elmondta: a csomag első elemének törvényi kereteit már tegnap megteremtették, amikor a jövő évi költségvetéshez - december 6-án - benyújtott szocialista-szabaddemokrata módosító indítványt megszavazták, lehetővé téve, hogy januártól a Hitelgarancia Rt. vállalhat készfizető kezességet faktoringszerződésből eredő kötelezettségért is, s hogy a fizetési kötelezettség 80 százalékát garantálhatja lízing- és faktoringszerződés keretében.
A második elem az lesz, hogy lehetővé teszik az Állami Követeléskezelő számára: kedvező kondíciókkal megvehessen követeléseket nagy áruházláncok (kis)beszállítóitól.
A harmadik elem részleteit a jövő év elejére ígéri a gazdasági miniszter, aki annyit azért elmondott róla, hogy egy elszámolóházat kívánnak létrehozni, ahol a körbetartozásban érintett minden fél összevezetheti követeléseit és tartozásait.
A pluszelemnek pedig azok a ma is rendelkezésre álló kedvező (forgóeszköz)hitellehetőségek számítanak, mint amilyen például a Széchenyi-kártya-konstrukció - mondta Kóka János.
Szerinte két fő oka van a körbetartozási probléma súlyosbodásának. Az egyik, hogy az építőiparban a kivitelezés elszaladt a piaci kereslettől, a másik pedig az, hogy nagyon sokan késve fizetnek. Ez utóbbiak között vannak állami vállalatok is, s ez tarthatatlan - mondta Kóka, rámutatva: ez is indokolja, hogy mielőbb hozzá kell látni a nagy rendszerek átalakításához.

(forrás: Index)

Erről ne maradj le!
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2022
A jövő vállalata - Zöld az út a fenntarthatóság felé!
Portfolio Digital Transformation 2022
Szektorokon átívelő tudás a belső folyamatoktól a termékig!
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?