4 °C Budapest

A Vietnámiak jóbarátok

Pénzcentrum
2005. december 14. 11:43

Kedden Budapesten megalakult a Magyar-Vietnami Gazdasági Együttműködési Vegyes Bizottság. A magyar cégeknek az élelmiszeriparban, jármű- és gépiparban, illetve az egészségügyben van lehetőségük a technológiák szállítására - mondta Gilyán György, a gazdasági tárca közigazgatási államtitkára.

Kedden Budapesten megalakult a Magyar-Vietnami Gazdasági Együttműködési Vegyes Bizottság. A magyar cégeknek az élelmiszeriparban, jármű- és gépiparban, illetve az egészségügyben van lehetőségük a technológiák szállítására - mondta Gilyán György, a gazdasági tárca közigazgatási államtitkára.
A magyar cégek számára elsősorban az élelmiszeripar, a gépipar, a járműipar és az egészségügy területén van lehetőség technológiatranszferre Vietnamba - mondta Gilyán György, a Gazdasági és Közlekedési Minisztérium (GKM) közigazgatási államtitkára kedden, a Magyar-Vietnami Gazdasági Együttműködési Vegyes Bizottság alakuló ülése után. A felek megegyeztek, hogy a következő negyedévben kétoldalú üzleti tanácsot hoznak létre.
Az ülésen a magyar fél kezdeményezte, hogy a magyar cégek bekapcsolódhassanak a vietnami kormányzati programokba. Az államtitkár példaként említette a családtervezési programot, mert ezen a területen hazánk jó pozíciókkal rendelkezik a magyar termékek minősége miatt.
Az üzleti szféra még egyeztet a hőerőműprojektről
Bui Xuan Khu vietnami ipari miniszterhelyettes közölte: a két ország közötti kereskedelmi forgalom meg sem közelíti a lehetőségeket. Ezért abban bíznak, hogy a közeli jövőben a két ország gazdasági ereje megmutatkozik az áruforgalomban is. A rövid távú célok között konkrét projekteket említetett. Ezek közül kiemelte a Nong Sön-i szénbányára épülő hőerőmű megépítését. A vietnami miniszter megjegyezte, hogy egyelőre csak állami megállapodás született, üzleti szinten még folyik az egyeztetés. A projektre a magyar kormány egy 35 millió dolláros kedvezményes hitelkonstrukciót ajánlott fel. A kivitelezés fővállalkozója a Transelektro.
Gilyán György elmondta: a magyar cégek jó pozíciókat szerezhetnek továbbá az infokommunikáció, néhány kifutó haditechnológia karbantartása, valamint rekonstrukciós szolgáltatás területén. Kiemelte az élelmiszeripari és mezőgazdasági transzferek lehetőségét.
A magyar-vietnami kereskedelmi forgalom tavaly 41 millió dollárt tett ki, ami 2,5 százalékkal több az előző évi értékhez képest. A magyar export értéke az utóbbi években folyamatosan, mintegy évi 8-10 százalékkal bővült. 2004-ben a magyar export némileg meghaladta a 20 millió dollárt.  

(forrás: Kormányzati Hírportál)

Most bárki fillérekért lecsaphat Magyarország egyik legnagyobb kincsére: érdemes sietni, hamar elkapkodják

Bár a 20 ezer magyar méhész 1,2 millió méhcsaládja évente 25 ezer tonna mézet termel, Magyarországon az egy főre jutó mézfogyasztás mindössze 1 kg/év.

Ismered a Ferit? Milyen Ferit? Vadiúj főzelékbár hódíthatja meg Budapestet

Újabb gasztronómiai témájú sikersztori a Brancsnál: közösségi előfinanszírozásból nyithatja meg főzelékbárját az ötletgazda Szatmári Ferenc, azaz Főzelékes Feri.

Súlyos rendellenesség ütötte fel a fejét a magyar iskolákban: minden tizedik gyerek érintett

Október a figyelemhiányos hiperaktivitás-zavar, azaz az ADHD rendellenesség tudatosításának hónapja, amiben Magyarországon az iskoláskorú gyerekek 8-10 százaléka érintett.

Így szakadt szét a magyar társadalom: ez a 10 legolcsóbb és legdrágább Petőfi utca itthon

A Pictorial Collective-vel karöltve készítette el az elmúlt egy év leforgása alatt a Petőfi utcák népe című fotósorozatot, aminek kapcsán Stiller Ákossal beszélgettünk

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. november 28. kedd
Stefánia
48. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Agrárszektor Konferencia 2023
Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!
Sustainable World 2023
A jövő vállalatai szeptember 12-én!
Mi lesz veled magyar élelmiszer?
Ingyenes Signature rendezvény
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem