29 °C Budapest

A Vietnámiak jóbarátok

Pénzcentrum
2005. december 14. 11:43

Kedden Budapesten megalakult a Magyar-Vietnami Gazdasági Együttműködési Vegyes Bizottság. A magyar cégeknek az élelmiszeriparban, jármű- és gépiparban, illetve az egészségügyben van lehetőségük a technológiák szállítására - mondta Gilyán György, a gazdasági tárca közigazgatási államtitkára.

Kedden Budapesten megalakult a Magyar-Vietnami Gazdasági Együttműködési Vegyes Bizottság. A magyar cégeknek az élelmiszeriparban, jármű- és gépiparban, illetve az egészségügyben van lehetőségük a technológiák szállítására - mondta Gilyán György, a gazdasági tárca közigazgatási államtitkára.
A magyar cégek számára elsősorban az élelmiszeripar, a gépipar, a járműipar és az egészségügy területén van lehetőség technológiatranszferre Vietnamba - mondta Gilyán György, a Gazdasági és Közlekedési Minisztérium (GKM) közigazgatási államtitkára kedden, a Magyar-Vietnami Gazdasági Együttműködési Vegyes Bizottság alakuló ülése után. A felek megegyeztek, hogy a következő negyedévben kétoldalú üzleti tanácsot hoznak létre.
Az ülésen a magyar fél kezdeményezte, hogy a magyar cégek bekapcsolódhassanak a vietnami kormányzati programokba. Az államtitkár példaként említette a családtervezési programot, mert ezen a területen hazánk jó pozíciókkal rendelkezik a magyar termékek minősége miatt.
Az üzleti szféra még egyeztet a hőerőműprojektről
Bui Xuan Khu vietnami ipari miniszterhelyettes közölte: a két ország közötti kereskedelmi forgalom meg sem közelíti a lehetőségeket. Ezért abban bíznak, hogy a közeli jövőben a két ország gazdasági ereje megmutatkozik az áruforgalomban is. A rövid távú célok között konkrét projekteket említetett. Ezek közül kiemelte a Nong Sön-i szénbányára épülő hőerőmű megépítését. A vietnami miniszter megjegyezte, hogy egyelőre csak állami megállapodás született, üzleti szinten még folyik az egyeztetés. A projektre a magyar kormány egy 35 millió dolláros kedvezményes hitelkonstrukciót ajánlott fel. A kivitelezés fővállalkozója a Transelektro.
Gilyán György elmondta: a magyar cégek jó pozíciókat szerezhetnek továbbá az infokommunikáció, néhány kifutó haditechnológia karbantartása, valamint rekonstrukciós szolgáltatás területén. Kiemelte az élelmiszeripari és mezőgazdasági transzferek lehetőségét.
A magyar-vietnami kereskedelmi forgalom tavaly 41 millió dollárt tett ki, ami 2,5 százalékkal több az előző évi értékhez képest. A magyar export értéke az utóbbi években folyamatosan, mintegy évi 8-10 százalékkal bővült. 2004-ben a magyar export némileg meghaladta a 20 millió dollárt.  

(forrás: Kormányzati Hírportál)

Nagy siker a közösségépítő agrárprogram: így fogadhatsz Te is örökbe egy birsalmafát

Hatalmas siker a birsalmafa-örökbefogadó program, az a cél pedig, hogy közösséget építsenek, egyre inkább beérni látszik.

Semmit nem ér csak az ötlet: sok magyar így rontja el az esélyeit arra, hogy a saját főnöke lehessen

Sokakat vonz az, hogy a saját főnöke legyen, ráadásul többen éreztük már úgy, hogy olyan ötlettel rukkoltunk elő, ami tényleg felpörgetné a piacot.

Alapvető hibákon úszik el a magyarok pénze: erre figyelj, ha nem akarsz legatyásodni

A mostani gazdasági helyzetbe szinte bármit megtennénk, hogy spóroljunk, azonban sokan tapasztalhatják azt, hogy hiába igyekeznek, még így is elfolyik a pénz a bankszámlájukról.

Ilyet még nem láttál: így adnák ki a magyar gyerekek kedvenc könyvét újra

Közösségi finanszírozással adnák ki újra a 2012-es év gyerekkönyvét, a Dobozvárost.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. augusztus 18. csütörtök
Ilona
33. hét
KONFERENCIA
Tovább
Portfolio Future of Finance 2022
Októberben jön a magyar pénzügyi szakma nagy találkozója.
Energy Investment Forum 2022 - A MEKH szakmai támogatásával
Válság kontra klímacélok? Lesz miről beszélni az Energy Investment Forum-on!
Private Health Forum 2022
A hazai magánegészségügy legkiemelkedőbb konferenciája.
EZT OLVASTAD MÁR?